Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

Milyen egy nagyköveti fogadás? ¡Viva México!

2018. szeptember 19. 09:52 - IAMedia

+++ Szigorúan bizalmas +++ Less be a kulisszák mögé, s tudd meg, milyen a függetlenség napi fiesta latin-amerikai módra: partihangulat, zenebona, csípőlengető tánc, csípős ételek és konfettis színkavalkád az önfeledt ünneplés jegyében. Képes beszámoló a mexikói nemzeti ünnep alkalmából tartott nagyköveti fogadásról…

mex-dia-de-la-independencia-2018-ambassador-speech.jpgDavid Náhera Rivas, a Mexikói Egyesült Államok magyarországi nagykövete (Fotó: Aigner Ivan)

A maják és aztékok is megirigyelnék


A Mexikói Egyesült Államok korábbi gyarmattartójától, a Spanyol Királyságtól való teljes függetlenségének 1821. szeptember 28-ai kikiáltása az 1810. szeptember 16-án kirobbant mexikói függetlenségi háború végkifejleteként jött létre. Miguel Hidalgo y Costilla római katolikus pap megkongattatta városa templomának harangjait, majd a „doloresi kiáltás”-ként (El Grito de la Independencia) elhíresült, a felkelésre buzdító beszédével 10+ évnyi küzdelem és egy új nemzet születése vette kezdetét.

A közép-amerikai ország nemzeti napján (Día de la Independencia) tűzijátékok borítják be az eget, egymást érik a zenés-táncos fiesták, azaz partik, finomabbnál finomabb ételek és italok árasztjákel az utcákat, síp- és kürtszó harsog a levegőben, a közterületeken pedig a virágok és díszek a nemzeti lobogó színeiben (piros, fehér, zöld) pompáznak.

 

+++ Éltél vagy jártál már Mexikóban?
Oszd meg az élményeidet, tapasztalataidat kommentben! +++

 

Nagyköveti fogadás a mexikói rezidencián


Őexc. David Nájera Rivas mexikói nagykövet pozitív kisugárzásával, közvetlen stílusával, végtelelenül kedves hitvesével már a rezidencián való fogadáskor leveszi az embert a lábáról. Igazi házigazdaként, nagy mosollyal köszönti a meghívásának eleget tevő, Magyarországon élő honfitársait, a diplomáciai testület képviselőit, kollégáit, valamint országa barátait.

mex-dia-de-la-independencia-2018-reception.jpgFotó: Aigner Ivan

Mellette bámulatosan szép viseletben, megjelenésében kicsit a leghíresebb mexikói festőnőre, az alkotásaival jelenleg is a Nemzeti Galériában, 2018.11.04-éig vendégeskedő Frida Kahlóra emlékeztető, elragadó mosolyú hölgy irányít a „tett színhelye” felé.

mex-dia-de-la-independencia-2018-traditional-clothing.jpgFotó: Aigner Ivan

A teraszra lépve, a hátsó kertbe vezető lépcső tetejéről színes és egyben elegáns vendégsereg és – mint később kiderül – orrhívogató, szemet gyönyörködtető és ízlelőbimbókat kényeztető finomságokat rejtő sátrak látványa fogad.

mex-dia-de-la-independencia-2018-guests-01.jpgFotó: Aigner Ivan

Elvegyülve a számszerűleg egyre duzzadó ünneplők között, jókedvű társalgás közben fedezem fel – többek között – Belgium, Hollandia, India, Írország és Norvégia nagykövetét, görög származású színésznő-műsorvezető büszkeségünket, Papadimitriu Athinát, valamint a legelső, 1964-es Riporter kerestetik c. vetélkedő győztesét, a végzettsége szerint történelem-spanyol szakos tanár Horvát Jánost, aki több évtizedes televíziós, riporteri és oktatói munkásságán felül, 2007-2010 között a Magyar Köztársaságot nagykövetként képviselte Kubában.

Kattints a képre a galéria megnyitásához! >>

Fotók: Aigner Ivan

A nyár végi napsütés utolsó perceiben kezdetét veszi a hivatalos ceremónia. Egy spanyolajkú operaénekesnő tolmácsolásában felcsendül a magyar, majd a mexikói himnusz. Mindig beleborzongok a gyönyörbe, amit nemzeti fohászunk kivált, ez az előadás azonban különlegességénél fogva is emlékezetes marad.

Kattints a képre a galéria megnyitásához! >>

Fotók: Aigner Ivan

Rivas nagykövet ünnepi beszédében, köszöntve a megjelenteket, majd méltatva az országaink közötti kapcsolatokat, a szeptemberi 03-28. között, a Bartók Béla Boulevardon zajló, ElevenŐsz nevű, színes programsorozatra irányítja a figyelmet. Egyúttal köszönetét fejezi ki a nagykövetség csapatának, amely Alejandro Omar Vázquez Martínez kereskedelmi, kulturális és turisztikai attasé vezetésével közvetlen közelségbe hozta Mexikót.

mex-dia-de-la-independencia-2018-toast.jpgFotó: Aigner Ivan

A pezsgőkoccintás után a vendégek a mexikói gasztronómiai különlegességeket felvonultató sátrakat célozzák meg, ahol többek között a Nuevo Progreso, a Papitos, a Tacos Locos és a Vexicana kényeztet, miközben a háttérben autentikus mexikói dalok csendülnek fel. A Vexicana amúgy Magyarország első vegán ételudvarában, a budapesti VII. kerületben található Vegan Gardenben a mexikói ízekért felelős. Édesapja, Nagy Márton büszkén pózol a „világhírös” chili con carne, a képgalériában is látható, húsmentes változatával, amelynek alkotóelemeit jóízűen építem be az egészségesen finom, avagy finoman egészséges fogásokra éhes szervezetembe.

Kattints a képre a galéria megnyitásához! >>

Fotók: Aigner Ivan

Napnyugta után, a rezidencia hangulatosan kivilágított, zárt medencetermében kortárs táncművész vizes produkcióját követjük nyomon, majd folytatódnak az egymás jobb megismerését, a tapasztalatok cseréjét, az együttműködéseket megindító vagy éppen elmélyítő beszélgetések.

mex-dia-de-la-independencia-2018-residence-by-night.jpgFotó: Aigner Ivan

Egy kiválóan megszervezett estéről távozva azon elmélkedem, hogy a gyűlölködéssel és a nemzetközi kapcsolatokat sokszor jellemző bizalmatlansággal szemben, ezek a művelt, mégis alázatos, hús-vér emberek küldetést teljesítenek annak érdekében, hogy imádott hazájukat megszerettessék másokkal, miközben ők is belehabarodnak újabb és újabb nemzetek egyedülálló hagyatékába.

Ha szívesen alakítanád aktívan nemcsak a saját, hanem hazád sorsát, vonzanak az idegen kultúrák és a felfedezésre váró tájak, a diplomácia remek terület, hogy hivatásból „Hass, alkoss, gyarapíts: s a haza fényre derül”…

 

Cikkajánló


A Belga Királyság nagykövete, Őexc. Marie-France André, valamint az India Köztársaság nagykövete, Őexc. Rahul Chhabra is elfogadta mexikói kollégája meghívását. Mindkettőjükkel hamarosan exkluzív interjú olvasható ezeken a hasábokon. Addig is ajánlom figyelmedbe a belga, illetve az indiai nemzeti ünnep alkalmából készített írásaimat. Kattints a feketével kiemelt részekre… >>

b-independence-day-2018-01-smurfs-schtroumpfs.jpg
Egységben az erő
ind-independence-day-2018-taj-mahal.jpg
Mahátma Gandhi 72. jelenése

 

+++ Nem akarsz lemaradni a belga és az indiai nagyköveti interjúról! Kattints a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra… +++

 

Hasznos link


Többet szeretnél megtudni a legfontosabb latin-amerikai országról, az Mexikói Nagykövetség magyarországi működéséről, tevékenységéről, országaink együttműködéséről? Érdekelnek mexikói vonatkozású nyilvános programok és rendezvények? Akkor látogass az Mexikói Nagykövetség hivatalos weboldalára, illetve kövesd a munkájukat Facebook-profiljukon!

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a jobb felső sarokban található KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Likeolj ide kattintva a www.facebook.com/diplomaciamindenkinek oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr9614248357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása