Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

Az alázatos életmentő osztrák nagykövet

2019. április 04. 09:49 - IAMedia

Mennyi múlik egy tehetséges, felkészült szakemberen egy nemzetközi krízishelyzet idején? Hogyan segíthetsz a kaotikus világban egyensúlyt, kölcsönösen előnyös helyzeteket teremteni? Miként őrizd meg a hidegvéred, miközben belülről szétfeszít mások szenvedésének látványa? A választ egy erős, sikeres nő tolmácsolásában olvashatjuk...

a-elisabeth-ellison-kramer-skiing-austrian-alps.jpgSíelés az osztrák Alpokban (Fotó: August Ellison)

 

+++ Click here to read the article in English +++

 

Kukkants bátran a diplomácia leple mögé…


Sokak számára a diplomácia egy titokzatos, homályos, ingoványos terület. Szinte alig tudunk valamit a szemeink előtt, azaz a politikai és gazdasági erők kereszttüzében zajló események mögött húzódó, hajszálvékony jégen „táncoló” egyezkedésekről, kölcsönösen előnyös megoldásokra törekvő tárgyalásokról.
A nyomasztó információáradat és az álhírek világában azonban pont a – szinte kivétel nélkül – nagyon művelt, intelligens diplomaták és lelkes, elhivatott munkatársaik azok, akik a háttérben, biztonsággal építik a nemzetek közötti, békés együttműködés kereteit.

 

Örömteli sikerek


Mindig csodálattal figyelem az olyan emberek életútját, akik személyes példájukkal, valódi értékteremtéssel járulnak hozzá nemcsak saját nemzetük jólétéhez, hanem hídépítőként aktívan tesznek a nemzetközi együttműködés hatékony és tartós fejlődéséért. Mindeközben alázattal őrzik az eredeti motivációjuk fénylő lángját, s pontosan tisztában vannak azzal, hogy felelősségteljes közszolgálatot teljesítenek. Ismerkedjen meg Ausztria nagykövetével, Őexcellenciája Elisabeth Ellison-Kramerrel, akinek a vezetésével személyesebb hangú felfedező utazást teszünk a diplomácia izgalmas világában!

A lenyűgöző szakmai pályája önmagáért beszél. Mi a közszolgálat iránti erős elkötelezettségének a forrása?

Az 1960-s években születtem Bécsben, és a vasfüggöny által megosztott Európában nőttem fel. Ausztria semleges országként fontos szerepet játszott a két blokk között. Érettségi után úgy döntöttem, diplomata akarok lenni, hogy részt vehessek Ausztria e tekintetben végzett, jelentős munkájában. Azóta a világ sokat változott, ezzel együtt pedig az osztrák diplomácia szerepe is; ám úgy gondolom, továbbra is megvan a magunk helye a több-, illetve kétoldalú diplomáciában.

Az elmúlt harminc évben, amely során abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy a hazámat szolgálhatom, a legkülönbözőbb területeken dolgoztam: sajtó, kultúra, multilaterális ügyek az ENSZ és az Európa Tanács égisze alatt, egyezmények tárgyalása, valamint konzuli segítségnyújtás. Mindezen tevékenységek közös vonása a népek és az országok közötti jobb megértés elősegítése volt. Ezen törekvések minden sikere (néha még egy folyamatban lévő ügy is sikernek számít) örömteli és kielégítő volt számomra.

a-elisabeth-ellison-kramer-presenting-credentials-president-ader.jpgMegbízólevél átadása Áder János köztársasági elnöknek (2017.02.06.) (Fotó: KEH)

 

Közös múlt, jelen és jövő


Ausztria és Magyarország sorsa hosszú évszázadokig szorosan összekapcsolódott. A négy évtizedes elválasztást követően, Európa népeinek „újraegyesülése” nemzeteinket ismét közelebb hozta egymáshoz. Melyek voltak a tapasztalatai a megbízatása elmúlt két évében? Hogyan érzi magát a fogadóországában, az ún. „sógoroknál”?

A gazdasági csere, beruházások és turizmus dinamikus növekedése idején érkeztem Magyarországra. Számos magyar dolgozik Ausztriában, ami a magyar diákok kedvelt célállomása is egyben. Több szervezet felmérése szerint a magyaroknál Ausztria a legnépszerűbb országok listájának élén szerepel.
Ausztriában szintén magas a szimpátia és az érdeklődés Magyarország iránt. Sok osztráknak van családi kapcsolódása magyarokkal. Szívélyes, kedves fogadtatásban részesültem, talán éppúgy, mint egy „sógor”.
A több évszázados közös történelem erős köteléket jelent, bár mint minden szomszédi viszony esetén, néha meg kell oldanunk mindkét országot érintő kérdéseket. A különböző nézetek azonban általában tényszerűségi alapon megközelíthetők, miközben a jó együttműködés és a közös projektek messzemenően dominálnak. Ausztria és Magyarország számára mindig is az volt az előnyösebb, amikor szorosan együtt dolgoztak; és ez mindmáig igaz.

a-elisabeth-ellison-kramer-ludovika-ambassadors-forum.jpgElőadás az osztrák elnökségről a Ludovika Nagyköveti Fórumon (2018.09.12.) (Fotó: Szilágyi Dénes | NKE)

 

+++ Éltél vagy jártál már Ausztriában?
Oszd meg az élményeidet, tapasztalataidat kommentben! +++

 

Megbízatás a szomszédban


A korábbi megbízatásaihoz képest lát-e bármilyen jelentős különbséget?

Mivel ez az első alkalom, hogy szomszédos országban szolgálok, természetesen számos különbség mutatkozik a korábbi állomáshelyekhez képest: a közös történelem, a közép-európai kultúra, a határon átívelő együttműködés csakúgy, mint a német nyelv széleskörű, kiváló ismerete. Ugyanakkor a magyar kultúra és kiváltképp a nyelv igencsak eltér.

 

Sikertörténet és hídépítés


A V4-országok és Ausztria kormányfőinek múlt nyári, budapesti csúcstalálkozóján Kurz kancellár Ausztriát hídépítőnek nevezte. Megosztana erre vonatkozólag néhány sikertörténetet, amelyre magyarországi osztrák nagykövetként különösen büszke?

Egy konkrét sikertörténetre való hivatkozás helyett, szeretnék rámutatni, hogy Ausztria a fent említett okok miatt sokkal jobban érti a magyar ügyeket, mint sok másik ország. Közeli szomszédokként például nagyra értékeljük a magyarok által az elmúlt évtizedekben elért eredményeket az ország gazdaságának fejlesztése és egy demokratikus társadalom megteremtése vonatkozásában. Magyarország sok szempontból valódi sikertörténetként tekinthet és lehet jogosan büszke magára. Ez a tudás és elismerés része annak a hídépítésnek, amire Kurz kancellár az elmúlt év júniusában, Budapesten tartott V4-es találkozón rámutatott.

a-elisabeth-ellison-kramer-chancellor-sebatian-kurz.jpgSebastian Kurz osztrák kancellár társaságában (Bécs, 2018) (Fotó: Privát archívum)

 

Együttműködés a sokoldalúság jegyében


Miben látja korunk legnagyobb kihívását? Véleménye szerint hogyan tudunk ezzel megbirkózni?

Paradox helyzet, hogy noha a technológia révén világszerte jobb összeköttetésben vagyunk, mint valaha, úgy tűnik, több tekintetben is eltávolodunk egymástól. Sok a csalódás, és úgy gondolom, hogy a háború, illetve a hidegháború utáni korszak sokoldalúságának sokrétű eredményeit igazságtalan módon figyelmen kívül hagyják. A nacionalizmus biztosan nem megoldás, hiszen a nagy problémák, mint a klímaváltozás veszélyei, csak összehangolt módon oldhatók meg. Új együttműködési módokat kell találnunk a mai kihívásokhoz igazodóan, a technikai eredményeket és a digitalizálást a közös javunkra fordítva.

a-elisabeth-ellison-kramer-working-luncheon-austrian-presidency-2018-group.jpgMunkaebéd az osztrák elnökség keretében, a nagyköveti rezidencián (2018.11.21.) (Fotó: Kovács Márton / KKM) 

 

Életmentő tárgyalási készségek


Muszáj kitérnem a Dubajban, 2011-ben perbe fogott osztrák orvos vagy a 2014-ben megerőszakolt fiatal nő esetére, akik mindketten élnek és virulnak az Ön közbenjárásának köszönhetően, amikor a Külügyminisztérium Jogi Osztályának vezetője volt. Mire gondol, s főleg mit érez, amikor ezekre a rendkívül kényes esetekre visszaemlékszik?

A külföldön bajba jutott osztrák állampolgárok számára biztosított – szükség esetén, a jogi nehézségekkel szemben a konzuli – segítségnyújtás a Külügyminisztérium egyik fő feladata. A minisztérium vagy konzulátus szerepe általában, hogy tanácsot adjon a megfelelő jogi segítségnyújtás és képviselet megtalálásához.
A vonatkozó főosztály hat éven át tartó vezetése alatt az elkötelezett csapatunk többféle, nagyon nehéz helyzettel szembesült. Elrabolt gyermekek, kényszerházasságok, bűnügyi letartóztatások esetében kérték a segítségünket… Különösen a különböző kultúrával és jogrendszerrel rendelkező, távoli országokban válhat az egész nagyon nehézzé és félelmetessé mind az érintett állampolgár, mind a családja számára. Az ilyen helyzetben lévő embereknek való segítségnyújtás során nagyon közel kerülünk a történetükhöz, a félelmeikhez és reményeikhez. Bevallom, eszembe szokott jutni egyikük-másikuk, vajon hogyan folytatták az életüket, miként dolgozták fel az eseményeket, noha úgy tűnik, mára minden megoldódott. Néha nagyon nem könnyű, ám összességében mégis igen értékes időszak volt.

a-elisabeth-ellison-kramer-austria-womens-national-u18-ice-hockey-team.jpgAz osztrák női ifjúsági U18 jéghoki-válogatott-tal, a Magyarország elleni mérkőzés után (Fotó: Josef Jungmayr / Osztrák Nagykövetség)

 

+++ Ne maradj le a többi nagyköveti interjúról és fogadás beszámolójáról! Kattints a KÖVETÉS gombra… +++

 

Harmonikus kapcsolatépítés külhonban


A 2018-as emlékév sok szempontból különleges volt Ausztria számára: az Osztrák-Magyar Monarchia összeomlásával járó első világháború végéről való megemlékezés, az Első Köztársaság alapításának centenáriuma, valamint annak a náci Németországhoz való, 80 évvel ezelőtti hozzácsatolása (Anschluß) tekintetében, amely végső soron Ausztria alkotmányba vésett semlegességéhez vezetett. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy 100 évvel ezelőtt került bevezetésre az általános választójog. Enélkül valószínűleg nem is folytatnánk ezt a beszélgetést, sőt, nem látnánk az Önhöz hasonló, felelősségteljes pozícióban lévő nőket sem. Hogyan tudja megtalálni egy anya, aki nem mellesleg kiváló diplomata, az otthona és a hivatása közötti egyensúlyt?

A családi és a munkahelyi harmónia mindenki számára fontos. Különösen az a diplomaták esetében, akik híján vannak a szélesebb körű családi támogatásnak és az élethosszig tartó barátságoknak, mivel külföldön, az otthonuktól távol élnek.
Szerencsés vagyok, hogy a Budapesti Osztrák Nagykövetségen nagyon elkötelezett és profi csapattal dolgozom, akik részben Bécsből jöttek, részben helyi alkalmazottak. Ugyanez igaz a rezidencián dolgozó személyzetre is.

Ami a családomat illeti, ez az első kiküldetésem, amely során a lányom és a fiam nem tartott velem. Mindketten Bécsben maradtak, hogy – büszkén mondhatom, sikeresen – folytassák az egyetemi tanulmányaikat. Ugyanakkor rendszeres kapcsolatban állunk, és szerencsére Bécs sincs túl messze Budapesttől.

Ugyancsak fontos az új barátságok kötése. Örülök a magyarokkal való megismerkedésnek is – például napközben a munkahelyi találkozókon, vacsorákon és fogadásokon az este folyamán –, akik közül sok új barátra leltem.
A nagykövettársaimmal való kapcsolatom szívélyes, különösen szoros a hölgy kollégáimmal, a Budapestre akkreditált női nagykövetekkel, akik nagyon szoros hálózattal rendelkeznek.

a-elisabeth-ellison-kramer-lady-ambassadors.jpgA Budapestre akkreditált női nagykövetek találkozója a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban (2018.10.02.) (Fotó: Pólya-Pető Dávid / OGY)

 

Nyugtató komolyzene


Tudván, hogy hegedül, azon tűnődöm, miként van jelen, illetve mit jelent az életében a zene… Van-e más olyan szenvedélye, amely gazdagítja és teljessé teszi?

A gyakoribb hegedülés az újévi fogadalmaim egyike, mivel az elmúlt években kevés időm volt erre. Ugyanakkor sok klasszikus zenét hallgatok, és amikor csak tehetem, koncertekre járok (ezen előadások minősége Budapesten igazán kitűnő). Az általam szeretett komolyzene hallgatása megnyugvást ad az elfoglalt időszakokban. Ezen felül szeretek a természetben túrázni és kiállításokra járni.

 

Nagykövetek koncertje


A zene mint egyetemes nyelv fontos eszköze lehet a hidak építésének. Alkalmanként szokott-e együtt zenélni olyan nagykövettársaival, akik szintén játszanak valamilyen hangszeren?

Kicsit kijöttem a gyakorlatból, és időhiány miatt nem kezdeményeztem a kollégákkal közös muzsikálást. Pedig ez egy nagyon jó kezdeményezés lenne...
Bécsben minden évben megrendezik a Nagykövetek koncertjét, amelyen belföldiek és külföldiek egyaránt fellépnek. Elképesztő, mennyi tehetséges kollégám van.

a-elisabeth-ellison-kramer-habsburg-gyorgy.jpgHabsburg György és Őexc. Elisabeth Ellison-Kramer osztrák nagykövet (Fotó: Aigner Ivan)

 

Az osztrák EU-elnökség eredményei


Az Európai Unió Tanácsa nemrég véget ért osztrák elnökségének a mottója „Európa, amely védelmet nyújt” volt. Milyen lépéseket sikerült megtenni, illetve milyen eredményeket értek el eme nagy törekvés tekintetében?

Ez a mottó sok európai polgár aggodalmaira adott válaszként fogalmazódott meg. Magában foglalta az európai gazdaság megerősítésének célkitűzését és az ellenőrizetlen illegális migráció elleni küzdelmet.
Ezzel kapcsolatban az osztrák elnökség alatt egy migrációs megállapodás jött létre a külső határok védelmét szavatoló Frontex mandátum megerősítésére, valamint a harmadik országokkal való együttműködésre vonatkozóan.

Az osztrák elnökség alatt az EU-nak sikerült ismét nagyobb hangsúlyt fektetnie a Nyugat-Balkánra, egyúttal pedig új dinamikát kezdeményeznie az uniós csatlakozás perspektívájával rendelkező valamennyi országgal való közeledési folyamatban. Jelentős előrelépést értünk el az EU 2021-2027-es költségvetésének következő többéves pénzügyi keretével kapcsolatban.
Megemlíteném még az Az antiszemitizmuson és a cionizmuson túli Európa – A zsidó élet biztosítása Európában című konferenciát, amely novemberben, Bécsben került megrendezésre.
A Magas szintű Afrika-Európa Fórum decemberben mintegy 1.000 céget, valamint mindkét kontinens állam- és kormányfőit hozta össze a hosszú távú partnerség megerősítése érdekében. A környezet- és az éghajlatvédelem területén is előrelépés történt.

a-elisabeth-ellison-kramer-working-luncheon-austrian-presidency-2018.jpgMunkaebéd az osztrák elnökség keretében, a nagyköveti rezidencián (2018.11.21.) (Fotó: Kovács Márton / KKM)

 

Személyes kívánság 2019-re


Mi a személyes és szakmai kívánsága erre az évre? Hova vezet az a híd, amelyet a szívével és az értelmével segít építeni…?

Ebben az évben nagy várakozással tekintek előre azzal kapcsolatban, hogy még jobban hozzájárulhassak a nemzeteink közötti kötelékek további erősítéséhez a minden szinten megvalósuló kétoldalú kapcsolatokon és új közös projekteken keresztül. Személy szerint kifejezetten várom, hogy Magyarországon belül még több helyre látogassak el, és többet tudjak meg a kultúrájukról és a társadalmukról.

 

Cikkajánló


Ajánlom figyelmedbe korábbi írásaimat, interjúimat. Kattints a feketével kiemelt részekre… >>

h-vadasz-linda-2018-madach-nemzetkozi-szinhazi-talakozo-2018.jpg>> Diplomáciai titkok tudója háború és béke határán <<

b-marie-france-andre-2018-belgian-hotel-inauguration.jpg>> A belga nagykövet kiteríti a diplomácia ütőkártyáit <<

 

Hasznos link


Többet szeretnél megtudni Ausztriáról, az Osztrák Nagykövetség magyarországi működéséről, tevékenységéről, országaink együttműködéséről? Érdekelnek svájci vonatkozású nyilvános programok és rendezvények? Akkor látogass az Osztrák Nagykövetség hivatalos weboldalára…

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a jobb felső sarokban található KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Like-olj ide kattintva a Facebook-on!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr6914738055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása