Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

Diplomáciai világszenzáció Magyarországon

2020. december 30. 13:38 - IAMedia

Újból büszkeséggel dagadhat a magyar mell. A diplomácia és a nemzetközi kapcsolattartást egységes keretbe, szabályrendszerbe foglaló protokoll szövevényes, sokszor titokzatos világába enged mélyebb betekintést a világon először hazánkban életre hívott, hiánypótló kiállítás, amely laikusok és ínyenc szakemberek számára egyaránt igazi csemegéket vonultat fel.

hu-protokoll-es-diplomacia-kiallitas-2020-hosso-nikoletta.jpgTárlatvezetés a kiállítás megálmodójával, Hossó Nikolettával (Fotó: Cseh Péter)

 

Úttörő magyar kezdeményezés


A diplomácia, azaz az egyes törzsek, később államok és nemzetek közötti hivatalos érintkezés egyidős az emberiséggel. A háttérben zajló egyeztetések, tárgyalások nemcsak a békét és a kölcsönösen előnyös megoldásokat, hanem a nézetek összehangolását, az együttműködést, a hosszú távú fejlődést is hivatottak biztosítani. Magyarország földrajzi csomópontban fekvése, a kereskedelemre (legfőképp a kivitelre) és a turizmusra való ráutaltsága megkívánja, hogy a nemzetközi kapcsolatok művészetét a lehető legmagasabb minőségi fokon, sikeresen művelje. A Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetének alapító elnöke, Hossó Nikoletta által megálmodott Protokoll és Diplomácia Kiállítás átfogó és hiteles módon vezet végig az egyes szakágakon, miközben pazar gazdagságban és dinamikus elrendezésben olyan, korábban nyilvánosan soha nem látott kincseket tár az érdeklődő elé, amitől ez az ősi szakma kéznyújtásnyi közelségben, sőt, esetenként kézzelfoghatóan elevenedik meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum falai között. „Diplomáciai protokollról akkor beszélünk, amikor az adott rendezvényen, szertartáson diplomáciai képviselők vesznek részt. A diplomáciai protokoll a szakterület legmagasabb szintje, mely keretet biztosít az államok közötti diplomáciai aktusoknak és az államokat képviselő személyek hivatalos kapcsolatainak.”

hu-protokoll-es-diplomacia-kiallitas-2020-meghivo-ajandek.jpgA korábbi kaliforniai kormányzó, Arnold Schwarzenegger fogadásának emlékei (Fotó: Aigner Ivan)

 

Virtuális körséta a protokoll világában


A diplomácia világának egyik illusztris képviselőjével, Ránky Edit tanácsos asszonnyal, vörös szőnyegen lépünk be a fogadásnak álcázott kiállításra, ahol az előtérben nagyköveti megbízólevelek, diplomáciai igazolványok, protokolláris eseményekre szóló meghívók és valóságos sztárfotók között lubickolunk. A terem bejáratát a honvédelmi alakulat négy élethű képviselője biztosítja, s máris szembe találjuk magunkat az évezredes hagyományokkal rendelkező, szigorúan szabályozott katonai protokoll részlegével.

Ezt követi a közjogi méltóságok hivatalos utazásaival, a részvételüket megkívánó eseményekkel, valamint a különböző delegációk fogadásával foglalkozó állami protokoll. Ezzel igen gyakran találkozhatunk a híradásokban közvetített, közösen tartott sajtótájékoztatók, különböző avatások, ceremóniák során, vagy akár a főutak ideiglenes lezárásával járó, rendőri felvezetéssel, mellettünk elhaladó konvojok révén. Mivel önkormányzati szinten is megjelenik, Budapest pedig élénk partneri kapcsolatokat ápol más külföldi városokkal, egyúttal kiemelt helyszíne számos nemzetközi rendezvénynek, a szervezők külön részlegben vezetnek be a fővárosi protokoll rejtelmeibe.

Mivel a diplomácia szereplői is táplálkozó, hús-vér emberek, a körből természetesen nem hiányozhatnak a kulináris élvezetek sem, így a vendéglátás és protokoll szekcióban ültetési rendek, régi és mai menüsorok, előkelő étkészletek várnak felfedezésre. A sorban következő vallási protokoll kapuján belépve, különböző ereklyék, II János Pál pápa magyarországi látogatásának emlékei és egyéb dokumentumok kötik le a figyelmünket.

Ki ne álmodott volna még arról, hogy a dobogó legmagasabb fokára léphessen? A sportprotokoll részlegében erre lehetőség nyílik. Emellett az elmúlt években, hazánkban megrendezésre került rangos sportesemények relikviáit vehetjük szemügyre, sőt, a 2019. évi FINA vizes világbajnokság eredeti érméit meg is foghatjuk.

Legérdekesebbnek talán a szimbolikus jelentőséggel bíró, vagy nagyon is célzott üzenettel kiválasztott protokollajándék szekciója tűnik, hiszen itt olyan tárgyakat láthatunk, amelyek alapvetően a nyilvánosságtól elzárt raktárakban pihennek, viszont sokat tudnak mesélni az ajándékozóról csakúgy, mint az általa képviselt állam Magyarországgal akkor fennálló, kétoldalú viszonyáról. A kiállítás záróakkordja a kísérő program nevet viseli, amely a hazánkba érkező külföldi hivatalos személyek házastársai, kísérő partnerei számára szervezett, különálló elfoglaltságokat, illetve azok kellékeit veszi közelebbről górcső alá.

hu-protokoll-es-diplomacia-kiallitas-2020-hosso-nikoletta-aigner-ivan-ranky-edit.jpgA protokollszakértő Hossó Nikoletta, a diplomata Ránky Edit és a diplomáciai újságíró Aigner Ivan (Fotó: Cseh Péter)


A hosszú diplomáciai karrierre visszatekintő Ránky Edit a következő szakmai véleménnyel foglalta össze a kiállítás kvintesszenciáját.

Ez a kiváló és egyedülálló kiállítás, illetve stációi ismert terep számomra, mivel először a Kanadai, majd 2006-tól a Belga Nagykövetségen volt és van szerencsém dolgozni. Leginkább a kulturális és a külkereskedelmi diplomácia területén szereztem tapasztalatokat, amelyek visszaköszöntek a vitrinekből. A kiállítás rengeteg relikviával, dokumentummal, fényképpel, videóval alátámasztva ad betekintést a diplomáciai találkozókba, programokba, megelevenítve akár a belső tereket, a helyszíneket, az étkezések terítékeit stb. A déjà vu érzés folyamatos megélése végigkísért a tárlatvezetés során.

A laikusok számára egy varázslatos világot tár fel, amelynek hátteréről, szakmai tudnivalóiról vajmi keveset tudhat az ebben a világban kevésbé jártas ember. Megtanulhatja a legfontosabb diplomáciai aranyszabályt, miszerint a sikeres munka a megbízható információ-beszerzésén és a körültekintő előkészítésen, megvalósításon, továbbá a nem várt eseményekre való felkészülésen, A, B, C stb. terv kidolgozásán múlik. Rendkívül fontos a racionalitás, ami nem nyomhatja el a pozitív, szeretetteljes megnyilvánulást, illetve, amelyet nem árt, ha némi humorral is megfűszerezhet a diplomata és az őt segítő környezete. Az ember – így a diplomata is – érző ember, nincs kőből. Tapasztalatom alapján a legkellemetlenebb helyzetet is meg lehet oldani az érzelmekre ható megoldásokkal, humorral. Erről is kaphattam jó néhány példát a kiállítás alatt.

A diplomáciának a továbbiakban is új kihívásoknak kell megfelelnie; erre a mostani pandémiás helyzet is rávilágít. Új etikai viselkedési, diplomáciai kapcsolati ismereteket kell elsajátítanunk a virtuális kommunikáció területén, történjen ez professzionális vagy közösségi hálón keresztül, akár írásos vagy videó felületen. Ez utóbbiaknál látok hiányosságokat a mindennapi gyakorlati munkámban.

 

+++ Ne maradj le a többi interjúról és rendezvény beszámolójáról! Kattints a KÖVETÉS gombra… +++

 

A majdnem lomtalanított kincsesláda


Mi volt a protokoll-kiállítás megszületését jelentő szikra kiváltó oka, szándéka?

Otthon anno már alig fértünk el, és édesanyám ultimátumot adott: vagy elviszem az évek során felhalmozott „kacatokat”, vagy kidobja lomtalanításkor. Ekkor kezdtem el igazán azon gondolkodni, ezeket a kincseket hogyan és milyen formában tudnám integrálni, mi köti össze az elmúlt évek Európa- és világbajnokságai során alkalmazott akkreditációs kártyákat, kabalafigurákat és VIP-ajándékokat, valamint vacsorameghívókat és menükártyákat az első magyarországi pápalátogatáskor alkalmazott rendőri jelvényekkel; a szentmisékre szóló belépőjegyeket és emlékérmeket a muzeológiai értékű táncrendekkel és báli meghívókkal; az 1938. évi Eucharisztikus Világkongresszus programfüzetét és a 19. század elejéről származó illemtankönyveket a külügy által nemrégiben kiállított diplomáciai kitűzőkkel és parkolókártyákkal. A kérdés az volt, hogy a térben és időben, valamint alkalmazási területen látszólag össze nem illő tárgyakat milyen egységes keretben lehetne mégis valahogy megmenteni az utókornak. Ekkor támadt az az ötletem, hogy állandó kiállítást vagy protokollmúzeumot lehetne összeállítani ezekből a tárgyakból.

Az ötlet birtokában elkezdtem mélyebben kutatni, vajon nemzetközi szinten létezik-e, vagy korábban rendeztek-e diplomácia és protokoll témában tárlatot. Meglepődve tapasztaltam, hogy nem, így rögvest felkerestem a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum vezetését, akik azonnal pozitívan fogadták a javaslatot, hogy hazánk és a világ első protokolltörténeti kiállítását náluk, velük valósítsuk meg, bevonva a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetének (NPRSZ) tagságát, a kapcsolódó államigazgatási intézményeket és további múzeumokat, közgyűjteményeket.

hu-protokoll-es-diplomacia-kiallitas-2020-allami-protokoll.jpgAz állami protokoll szekció a pécsi Nádor Szálló bútoraival (Fotó: Aigner Ivan)

 

Szezám, tárulj!


Az eddigi tapasztalatok alapján kik érdeklődnek ez iránt a kevésbé exponált szakma iránt? Kiknek szól leginkább a kiállítás?

Elsőként a már gyakorló, eltérő szakterületeken tevékenykedő protokollszakemberek, illetve a leendő, még egyetemi szinten diplomáciai vagy protokoll irányú tanulmányokat folytató hallgatókra gondoltunk. Idővel az egyre nagyobb számú támogató intézmény és magánszemély tárgyi illetve anyagi segítségével, folyamatosan gazdagodó gyűjtemény abba az irányba mutatott, hogy a protokoll valamennyi területét láttató tárlat a nagyközönség számára is rendkívül érdekes lehet, hiszen nem csupán a terület komplexitását mutatja be egyben a látogatóknak, hanem valóban olyan használati és dísztárgyakat sikerült összegyűjtenünk, amelyek korábban soha, sehol nem voltak láthatók – még a médiaközvetítések során sem.

hu-protokoll-es-diplomacia-kiallitas-2020-vallasprotokoll.jpgVallási kegytárgyak és a pápalátogatás ereklyéi (Fotó: Aigner Ivan)

 

Bizalom-automata


Meglátása szerint Magyarország nemzetközi viszonylatban milyen helyet foglal el a protokoll és a diplomácia világában?

Az NPRSZ magalakulása óta tagja a protokoll nemzetközi ernyőszervezetének (OICP – Organización Internacional de Ceremonial y Protocolo), amelynek köszönhetően a 2017. évi Nemzetközi Protokoll Kongresszuson Valladolidban, illetve 2018-ban Santo Domingoban tartottam előadást OICP-tagként. 2019-ben az OICP kongresszus elmaradt, idén az argentin nemzeti protokoll szervezet rendezte a World Protocol Forum konferenciát októberben „A new world, a new protocol” mottóval – a pandémia okán a digitális térben –, amelyre előadóként újfent meghívást kaptam. A 35 országból érkező előadói körben hazánkat és az NPRSZ-t egyaránt képviseltem az alábbi című előadással, amely egyben saját idézetem: „While trust is the most valuable currency of the 21st century, protocol is its ATM machine.”
Mindezek fényében azt mondhatjuk, hogy a nemzetközi protokollszakmai szcénában hazánk ismert, szakmai civil szervezetünk pedig szintén komoly elismerésnek örvend.

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Like-olj ide kattintva a www.facebook.com/diplomaciamindenkinek oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

Elnöki kézfogás és hercegi ölelés


Mi a (szellemiségét tekintve legértékesebb) ajándék, amit a protokoll-szakmában folytatott küldetése során kapott?

Két ilyen ajándékot, emlékezetes momentumot is említenék.
A 2018. évi birkózó-világbajnokságra érkező kiemelt hazai és nemzetközi vendégek protokolljával járó feladatokat láttam el Ali Csilla kolléganőmmel. Az egyhetes rendezvényre ellátogatott a világ első számú sportvezetője, Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is, akinek kétnapos itt-tartózkodása alatt állandó kísérőként segítettem a hivatalos program zökkenőmentes lebonyolítását. Elutazása napján a Liszt Ferenc Repülőtér kormányvárójában, a protokollbúcsúztatás után odafordult hozzám, egy kézfogással külön megköszönte a munkámat, majd váratlanul egy hivatalos, olimpiai ötkarikás selyemkendőt nyújtott át.

Tavaly szeptemberben az öttusa-világbajnokság protokollfőnökeként II. Albert monacói herceg kétnapos hivatalos programját szerveztem, és kísértem minden eseményre. A Kincsem Park VIP-szalonjában történt búcsúztatást követően a delegációval már egyedül utaztam a reptér betonján várakozó géphez. Ott a herceg köszönetet mondott a diplomáciai program feszes tempójának a világversenyhez illő sportosan elegáns és könnyed megvalósításáért, majd egy baráti ölelést követően a monacói palotát ábrázoló selyemkendőt nyújtott át, és jelezte, hogy a 2008. és a 2019. évi világbajnokságok után remélhetőleg nem kell újabb 11 évet várni a viszontlátásig. Miután a herceg intenzíven érdeklődött a magyar nyelv iránt, néhány fontosabb szót sikerült megtanítanom neki. Elutazása reggelén a pár éve megjelent, Nemzetközi kapcsolatok kézikönyve angol-magyar glosszáriumot adtam át a hercegnek dedikálva, hogy fel tudjon készülni a következő magyarországi látogatásáig, és viccesen hozzátettem, hogy a könyv 13 ezer kifejezést tartalmaz, amelyeket legközelebb ki fogok kérdezni.

hu-protokoll-es-diplomacia-kiallitas-2020-sportprotokoll.jpgMinden, ami sportprotokoll (Fotó: Aigner Ivan)

 

Nincs megállás!


Megalkotta a protokoll legnaprakészebb kézikönyvét és a diplomácia kétnyelvű fogalomtárát, folyamatosan képzi az utánpótlást, létrehozta a hazai szakembereket tömörítő, nívós közösséget csakúgy, mint ezt a kiállítást. Hova tovább? Mik a hossó távú tervei?

Idén szeptemberben jelent meg sorban a 6. könyvem, amely témáját tekintve elsőként mutatja be a protokolltolmácsolás világát, valamint a pandémia okán az online-térbe áthelyeződő kapcsolattartás legfontosabb rendezvényszervezési és protokollszabályait. A protokollkongresszusi előadásomat követően azonnal nekiálltam az oktatás és a rendezvényszervezés miatt félbemaradt kutatásomnak, és terveim szerint jövőre – utolsó éves PTE ETK doktorandusz hallgatóként – lezárom tanulmányaimat, majd megvédem a sportdiplomácia és sportprotokoll témában írt disszertációmat. Amennyiben pedig az elhalasztott Giro d’Italia és EURO2020 szervezői továbbra is számítanak a munkámra, és a vírus sem szól közbe, úgy 2021-ben sem fogok unatkozni.

hu-protokoll-es-diplomacia-kiallitas-2020-protokollajandek.jpgA protokollajándékok kincsestárából (Fotó: Aigner Ivan)

 

Hasznos linkek


Többet szeretnél megtudni a protokollról? Érdekel ez irányú továbbképzés? Részt vennél izgalmas nyilvános rendezvényeken? Bepillantanál egy dinamikusan fejlődő szakmai értékközösség kulisszái mögé? Akkor látogass a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szövetségének hivatalos weboldalára…

komment

Az 1000+ fős nigériai nagyköveti sereg

2020. augusztus 31. 07:59 - IAMedia

Afrika szubszaharai része sokak számára felfedezésre váró terület. Innen származik a „fekete kontinens” elnevezés, mivel a 19. században annak belső területeiről kevés világos adattal rendelkezett a világ. A földrész legnépesebb országa, a sokszínű Nigéria magyarországi nagykövete, Őexc. Dr. Eniola Ajayi őszintén osztja meg gondolatait, érzéseit és benyomásait hazájával és népeink együttműködésével kapcsolatban.

nig-eniola-ajayi-adegboyega-oke-dsc01727-web.jpgNagykövet asszony és férje, Adegboyega Oke a nigériai nemzeti ünnepi fogadáson (2019.10.04.) (Fotó: Aigner Ivan)

 

+++ Click here to read the article in English +++

 

Zöld környezet


Nagykövet Asszony! Három évvel ezelőtt, az 1956-os forradalom évfordulóján érkezett Magyarországra, ami a kétoldalú kapcsolataink szempontjából jó előjelnek tűnik. Fogadóországának mely vetületei tettek különösen nagy hatást Önre?

Határozottan nagyszerű nap volt a Budapestre érkezésem, annak minden szépségével és pompájával. Azonnal magával ragadott a dombok és a természet vájta alakzatok mentén váltakozó modern és régi építészet, a zöld környezet, valamint a város szabad légáramlásának a lehető legmagasabb szinten tartására irányuló, szembetűnő szándék. Nagyra értékelem a környezetre való odafigyelést.

 

Nigéria 3 legnagyobb értéke


Lefestené, kérem, néhány ténnyel és helyi fűszer bevetésével a szívében élő Nigéria képét?! Melyik három fő érték jut elsőként az eszébe?

Nigéria nagyon változatos, szép és érdekes ország. Az uralkodó körülményektől függetlenül igen jó a hangulata. Az az ország, amelyet büszkén nevezek a hazámnak. A Nigériával és a nigériaiakkal kapcsolatos három fő érték számomra:
A barátságos természetünk: olyannyira szívesen látjuk az idegeneket, hogy könnyen elfogadásra találnak a társadalmunkon belül.
A vendégszeretetünkre különösen büszke vagyok. A meglévő szociális biztonsági hálónak köszönhetően mindig van valaki, akihez fordulhatunk. Nálunk alig vannak hajléktalanok. Előzetes bejelentkezés hiányában is meglátogathatunk egy barátot, s minden kellemetlenség nélkül helyet foglalhatunk az étkezőasztalnál.
A humorérzékünk azt takarja, hogy még a nehézségek és megpróbáltatások ellenére is képesek vagyunk mosolyogni. Nagyon boldog emberek vagyunk.

Nigéria egyúttal gazdag művészettel és kultúrával rendelkezik. A turizmusban rejlő lehetőségek óriásiak. Őszintén remélem, hogy ez az ágazat, amelyet – a szilárd ásványkincsek, olaj és földgáz alkotta természeti erőforrásokkal való bőséges ellátottságunk ellenére – tovább tudunk fejleszteni, mert látom, milyen mértékben járult hozzá Magyarország jólétéhez.

nig-eniola-ajayi-president-janos-ader-web.jpgA megbízólevél átadása Áder János köztársasági elnöknek (2017.12.01.) (Fotó: KEH/KKM Protokoll)

 

Óriási lehetőségek


Annak ellenére, hogy az európai országok aktívabban lehetnének jelen Afrikában (mint például Kína), országaink között 56 éve növekedő és élénkülő kapcsolatoknak örvendünk. Melyek a partnerségünk fő területei, és milyen út áll előttünk ennek megerősítésében?

A két fő együttműködési terület az oktatás és a mezőgazdaság. A magyar kormány nagylelkű felajánlásával 50 ösztöndíjas helyet biztosít a Stipendium Hungaricum, illetve 100 helyet az Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak keretein belül nigériai hallgatók számára, hogy tanulmányokat folytathassanak magyar felsőoktatási intézményekben. Számos magántanulónk is van. Tudomásom szerint csak a Debreceni Egyetemen 1000 nigériai hallgató tanul.

A mezőgazdasági értéktermelési lánc olyannyira fejlett Magyarországon, hogy véleményem szerint tanulhatunk belőle. E tekintetben beszélhetünk már megvalósult, folyamatban lévő és javaslati szinten lévő projektekről. A lehetőségek óriásiak, különös tekintettel az újraerdősítés területén. A jövő e téren világosan kirajzolódik, a magam részéről pedig nagyon optimista vagyok a partnerségünkre vonatkozóan. A mezőgazdaság fejlesztése a nigériai kormány egyik prioritása.

 

+++ Ne maradj le a többi nagyköveti interjúról és fogadás beszámolójáról! Kattints a KÖVETÉS gombra… +++

 

Képzett nagykövetek serege


Ahogy rámutatott, Magyarország jelentős csomópont a különböző oktatási intézményekbe érkező, nagyszámú nigériai fiatal számára. Véleménye szerint mi teszi az országunkat vonzóvá, és milyen hozzáadott értéket jelenthet ez a jelenlegi és jövőbeni együttműködésünk tekintetében?

Sok nigériai különböző okból választja továbbtanulási célból a magyar intézményeket. Először is nagy előny, hogy angolul tanulhatnak, hiszen ez kiskoruktól kezdve az oktatás nyelve. Másodsorban a magyar oktatás magas színvonalú. Fontos még a magyarországi tandíjak versenyképessége, különösen az Egyesült Államokhoz vagy az Egyesült Királysághoz képest.
Reméljük, hogy ez megfelelő platformot biztosít a népeink közötti jobb megértés számára a kölcsönösen előnyös kapcsolatok kialakítása érdekében. Így válnak természetes módon Magyarország nigériai nagyköveteivé.

nig-eniola-ajayi-students-graduation-debrecen-web.jpgA Debreceni Egyetem orvosi karának diplomaosztó ünnepségén (2019) (Fotó: Nigériai Nagykövetség)

 

Az együttműködés 3 „i”-je


Jelenlegi küldetése eredményei vonatkozásában mi tölti el igazán büszkeséggel?

Büszke vagyok a nigériaiakra és a magyar társadalomra gyakorolt, pozitív hatásunkra. Lassan, de biztosan haladunk a három „i” – polgáraink és a fogadó nemzet integrációja, az imázsépítés és a Nigériába tartó befektetési hullám – megvalósulásának az irányába. Különösen boldog vagyok, hogy olyan csapattal dolgozom, amely elkötelezett a küldetés iránt és együttműködik a célok elérése érdekében.

Igen szívmelengető Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úrnak az országaink számára kölcsönös előnyökkel járó kérdésekben tanúsított, fogékony és együttműködő hozzáállása. Annak is örülök, hogy a kétoldalú kapcsolatainknak további lendületet adott két miniszteri szintű látogatás tavaly szeptemberben. Ez nagymértékben megkönnyíti a munkámat, miközben több lehetőséget nyit meg mindkét fél számára.

nig-eniola-ajayi-szijjarto-peter-web.jpgNagykövet asszony Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter társaságában (Fotó: KKM Protokoll)

 

Ébredő világ


Egy OECD-tanulmány rámutatott a szegénység csökkentése és egy ország női humantőkéjének fejlődése közötti kapcsolatra. A nemek közötti egyenlőség igen kedvező irányát figyelembe véve, milyen változások mentek végbe a karrierje során, illetve hogyan határozná meg a saját szerepét a kérdéskör előmozdításában?

A nemek közötti egyenlőség ésszerű ellenszer a világunk fejlődéséhez. Az emberiség több mint 50%-át kitevő népesség véleményének és adottságainak érvényre juttatása nemcsak követelmény, hanem egyszerűen nem hagyható figyelmen kívül. A másik ok, amiért a nőknek megfelelő helyet kell biztosítani a dolgok felépítésében, az, amit a kutatások is kimutattak, hogy valójában jók vagyunk az idő-, erőforrás- és a humánmenedzsmentben. A velünk született multitasking és empátia képessége nélkülözhetetlenné tesz minket bármilyen munkakörnyezetben. Úgy vélem, a világ végre ráébredt erre az valóságra.

Ami engem illet, először a saját életemben eszközölök változást, hogy aztán kiállhassak a mellett, hogy a nőket – formális és informális módon egyaránt – be kell vonni a szervezett társadalom minden részébe. A férfiaknak önként kell teret engedniük a nők számára, mert jellemünktől távol áll a határozott, öntudatos és agresszív versenyzés.

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Like-olj ide kattintva a www.facebook.com/diplomaciamindenkinek oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

A Nap újból ki fog sütni


Életünk során mindannyian szembesülünk bizonyos mértékű veszteséggel és nehézséggel. Hogyan sikerült megbirkóznia azzal az elképzelhetetlen tragédiaval, amely édesanyaként érte? Miként tudott a Fény ezen a hatalmas sötétségen keresztül utat törni magának? Milyen erő(k) birtokában volt képes folytatni hazája nagyköveti feladatainak ellátását?

Az elsőszülött lányom, Oluwadolapo Ajayi elvesztése édesapám temetésének napján az életem legszörnyűbb napja. Egy agyi aneurizma vitte el. Az egész – a telefonhívástól kezdve, amelyben a lányom súlyos fejfájásáról értesítettek, majd korházba szállították, több orvos hiábavalónak bizonyult, ádáz küzdelméig bezárólag – alig négy órán át tartott.
Őszintén szólva, még mindig sokkban vagyok. Nagyon nehéz megbirkózni egy majdnem huszonhét éves és szinte tökéletes lány elvesztésével. Bátor, gyönyörű és okos volt. Hogyan tudná ezt bárki is kiheverni? Csupán annyi történt, hogy sikerült belemerülnöm a munkába, mert ez biztosítja számomra a szükséges figyelemelterelést. Az Úr Jézus Krisztusba vetett hitem a lelkem horgonya. Bízom abban az ígéretben, miszerint soha nem hagy el. Tudom, hogy Isten gondolatai az irányomba jók. Hiszek abban, hogy a Nap újból ki fog sütni. Iszonyatosan nehéz volt.

nig-eniola-ajayi-oluwadolapo-ajayi-web.jpgNagykövet asszony és elsőszülött lánya, Oluwadolapo Ajayi (Fotó: Privát archívum)

 

Az univerzális oktatás szenvedélyes harcosa


Szemészeti kutatóként megengedné, hogy a színfalak mögé nézzünk? Milyen hivatali feladatokon kívüli tevékenységeket végez különös szenvedéllyel?

Szerettem szemészként dolgozni az 1986-os diplomaszerzésemtől 2010-ig, azaz a saját államom oktatási, tudományos és technológiai biztosává történő kinevezésemig. Szívügyem az oktatás; életem célja pedig, hogy minden nigériai gyermek megfelelő oktatásban részesüljön. A természet és a művészet további örömforrást jelent. Különösen szeretem a vidék és a történelmi helyek felfedezését. A Zsolnay és a Herendi Porcelánmanufaktúra meglátogatása felbecsülhetetlen, üdítő élmény volt. Emellett szinte az összes zenei műfajt is kedvelem.

nig-eniola-ajayi-childrens-day-web.jpgGyereknapi ünnepség (2019. május) (Fotó: Nigériai Nagykövetség)

 

A nagyság lényege


Mivel hiszek a gondolataink és az álmaink kimondásának teremtő erejében, érdekel, milyen világot akar örökségül hagyni a következő generációk számára...

Egy olyan világot képzelek el, ahol a béke, az egység és az igazságosság uralkodik; amely előítéletektől és a diszkriminációtól mentes; ahol tekintettel vagyunk egymásra, és kedvesek embertársainkkal; amely törődik a környezettel és a még meg nem született nemzedékek jövőjével. Mindig úgy akarok továbbmenni, hogy az adott ember vagy hely jobbá vált, mint amikor megismertem.
Meggyőződésem, hogy a Jóisten azért teremtett minket különböző adottságokkal, hogy mások számára többletértéket közvetítsünk. Őszintén hiszem, hogy a valódi nagyság nem abban rejlik, hogy önmagunk nagyszerűek vagyunk, hanem abban a képességben, hogy másokat nagyszerűvé tehetünk.

 

Hasznos linkek


Többet szeretnél megtudni Nigériáról, a Nigériai Nagykövetség magyarországi működéséről, tevékenységéről, országaink együttműködéséről? Érdekelnek nigériai vonatkozású nyilvános programok és rendezvények? Akkor látogass a Nigériai Nagykövetség hivatalos weboldalára…

komment

A magyar külügy bravúrja: kimenekítés a luxusbörtönből

2020. augusztus 17. 07:47 - IAMedia

A koronavírus-járvány próbára tette a nemzetközi kapcsolatok aktív formálóit. A külföldön ragadt állampolgárok korábban példátlan hazahozási akciói keretében szabadult „úszó börtönéből” a kiváló magyar énekesnő, Végvári Eszter. Személyes története a diplomácia bravúrja is egyben.

hu-vegvari-eszter-marlene-dietrich-monodrama-fb.jpgSzolgálat lélektől lélekig (Fotó: Privát archívum)

 

A történelemkönyvekbe Covid-19-ként bevonuló, a bolygónk eszeveszett pörgését szinte teljesen megállító, a globalizáció révén soha nem látott mértékben összefüggő gazdasági rendszert térdre kényszerítő, világméretű járvány visszavonhatatlanul átalakította az életünket, felhívva a figyelmet az emberi faj sebezhetőségére, a technikai vívmányok ellenére a természet feltartóztathatatlan erejével szembeni kiszolgáltatottságunkra. A koronavírus hatalmi demonstrációja számos kihívással szembesített bennünket, aminek következtében újratervezés vált szükségessé.

A sokkhatás és a veszteségek ellenére azonban olyan alapvető értékek, mint az összefogás, az önzetlen segítségnyújtás, az empátia újból értelmet nyertek. Aki bármilyen okból adódóan, huzamosabb ideig a hazájától távol kényszerült élni, pontosan ismeri a honvágy lélekemésztő érzését. Amikor pedig ezt a terhes állapotot tovább nehezíti egy váratlan eseménysorozat – esetünkben a nyugati világra 2020 márciusában lecsapó egészségügyi vészhelyzet, aminek eredményeképpen az egyes nemzetek önkéntes elszigetelésbe vonultak –, a másik féltekén rekedt magyar pacsirta Odüsszeiája nemcsak az egyén idegeit, hanem a diplomácia művelőit is gigászi feladat elé állítja.

Természetesen Végvári Eszter Fokvárosból való hazatérése csupán egy kiragadott példa, azt azonban tökéletesen szemlélteti, mire képes az ember, ha együtt gondolkodik és cselekszik az önző, egyéni érdeken túlmutató, kollektív jó érdekében.

hu-vegvari-eszter-portrait.jpgVégvári Eszter (Fotó: Száraz Tamás)

 

Sorsfordító események


Immáron jó két hónapja, hogy a koronakálváriád véget ért. Mikor és hogyan csapott szembe a járvány? Mennyire érzékelted, hogy ez más, mint amire bárki fel volt készülve?

Épp Dél-Afrikában voltam, és egy felkérésnek köszönhetően két hétig egy luxushajó színpadán adhattam elő a szólóprogramjaimat. A szerződés vége felé voltam már, amikor az erős szél miatt csak három nap késéssel tudtunk az utolsó kikötőbe jutni. Ekkor már jöttek a hírek otthonról, ez egyre szigorúbb intézkedésekről, a tesztekről – Angela Merkel német kancellár pedig elmondta az azóta híressé vált televíziós beszédét. Mindenki érezte, hogy valami sorsfordító dolog történik.

hu-vegvari-eszter-namibian-desert.jpgAmikor még minden rendben volt: kirándulás a namíbiai sivatagban (Fotó: Pagonyi András)

 

Gazdagodó identitás


A honvágynak hányféle fokozatát tapasztaltad a külföldön töltött, hosszú évek alatt?

Nem vagyok egy nyavalygós típus. Nem vágyom se Túró Rudira, se halászlére, de az otthon élő család, és az azóta már sajnos eltávozott kiskutyám miatt sokszor éreztem szívszorító, fájdalmas honvágyat. Amúgy azt gondolom, hogy az ember a szívében őrzi a gyökereit, a szülővárosát, a nyelvet, amelyet itt, Németországban is igyekszem művelni, hiszen folyamatosan írok… A digitális technológiai vívmányok segítségével a kapcsolattartás a világ bármely szegletéből megoldható. Attól, hogy jelenleg Hamburgban élek, nem lettem kevésbé magyar: az identitásom csak gazdagodott egy nyitottabb, európaibb értékrenddel. Az, hogy nem veszel részt a mindennapi csatározásokban a hétköznapokon, a szakmádban, a közéletben, hogy egy bizonyos távolsággal tudod figyelni az otthoni eseményeket, az teljesen új megvilágításba helyezett sok mindent. Más aspektusból látod az eseményeket, sokkal nyugodtabban érzékelsz és értékelsz mindent. Bizonyos esetekben a dolgok elveszítik a súlyukat…

hu-vegvari-eszter-luxury-prison.jpgA végtelen kékség (Fotó: Privát archívum)

 

Távoli „luxusbörtön”


Mi segített át a hajón töltött, vészterhes heteken?

Amikor végre kikötöttünk, először le kellett tesztelni azt a 6 utast, akiknél felmerült a fertőzés gyanúja. Ez újabb 48 órát vett igénybe. Miután bebizonyosodott, hogy mindenki egészséges, elkezdték megszervezni az utasok hazajuttatását. Ebben a Német Külügyminisztérium közbenjárására volt szükség, akik 4 különgépet küldtek Fokvárosba. Ekkor már szinte alig volt repülőgép-forgalom, vicces volt látni a radaron, hogy ezen az útvonalon szinte csak a mi különgépeink közlekedtek.

Napokba telt a szervezés, de lassan elindult a hajó evakuálása. Miután hivatalosan nem utaztunk be Dél-Afrikába, ezért az utasokat buszokkal rögtön a reptér kifutópályájára vitték, ahol azonnal beszállították őket a repülőgépekbe. A mai napig talányos, hogy én miért nem hagyhattam el a hajót az utasokkal, miért nem voltam azon a bizonyos listán. Azonban sajnos így történt. A fedélzetről kellett végignéznem, ahogy egymás után hagyják el az emberek a hajót. Nekem pedig maradnom kellett.

hu-vegvari-eszter-cape-town-quarantine-cruise-liner-ship.jpgA bizonytalanság fogságában (Fotó: Privát archívum)

 

+++ Ne maradj le a többi diplomáciai interjúról! Kattints a KÖVETÉS gombra… +++

 

Kalandos hazaút az utolsó percben


Milyen kalandos úton tértél végül vissza a jelenlegi otthonodba? Kik voltak a segítségedre?

Valóban ekkor kezdődött el az igazi kálvária. Felvettem a kapcsolatot a pretóriai Magyar Konzulátussal, akik rendkívül segítőkészek voltak, és azonnal elkezdtek intézkedni. Ekkor már a hamburgi városvezetés is bekapcsolódott a misszióba, és a berlini követségen keresztül tartották velem a kapcsolatot. Az egészben a legrosszabb a bizonytalanság volt, hiszen minden óránként változott: a vírushelyzet, az egyre szigorúbb intézkedések, a repülőjárataimat folyamatosan törölték. Végül a 6. lefoglalt repülőjegyemmel tudtam hazajutni.
A dél-afrikai hatóságok megtagadták a beutazásomat, holott a hajón nem voltak fertőzöttek. A munkaadó cégem folyamatos kapcsolatban állt az amerikai anyacéggel, hátha az ő közbenjárásukra sikerül valamit elérni. Azonban ne felejtsük el, ez egy afrikai ország, ahol a diplomácia és a hivatalos szervek döntéseit sok, számunkra ismeretlen – és sok szempontból jobban szervezett társadalmunk számára érthetetlen – tényező befolyásolja. Ekkor már tíz napja voltam ebben a luxusbörtönben, teljes bizonytalanságban, összepakolt bőröndökkel. Egy gyermekkori ismerősöm, aki a Magyar Külügyminisztérium munkatársa, a közösségi médián keresztül értesült a megpróbáltatásaimról, szintén megpróbált segíteni: felvette a kapcsolatot a konzulokkal, és biztosított a támogatásáról.

Valószínűleg sosem fog kiderülni, ki, hol és mennyit segített, kinek sikerült elérnie, hogy végül beutazhattam az országba, és a teljes vesztegzár elrendelése előtt felszálló, utolsó gépek egyikével elhagyhattam Fokvárost, majd Etiópián keresztül eljutottam Frankfurtba. Mindezt két héttel a tervezett hazautazásom után.

hu-vegvari-eszter-airport-mask.jpgÚton hazafelé (Fotó: Privát archívum)

 

A magyar külügyi apparátus profizmusa


A tavaszi események tükrében mit jelent számodra a diplomácia? Meglátásod szerint milyen leckét kaptál, illetve kapott az emberiség az élet nevű társasjátéktól?

Egy biztos. Nagyon sokat köszönhetek a magyar külügyi apparátusnak. Bármelyik konzulátussal kerületem kapcsolatba (a folyamatosan cserélődő repülőjegyeim miatt Dohától egészen Addisz-Abebáig szinte mindenkivel beszéltem), mindenhol elképesztő profi, segítőkész és támogató tisztviselőkkel hozott össze a sors, akik alkalmanként, a legrosszabb pillanataimban jó pszichológusként is helyt álltak. Elképesztő volt látni, micsoda logisztikai akció egy ilyen evakuálás.

Ezúton is a legnagyobb tiszteletemet és megbecsülésemet tolmácsolom mindenkinek, aki ebben segített. Bár most már mindenki a saját otthona nyugalmában vészeli át a vírus jelenlétét, illetve annak a következményeit, azt gondolom, a neheze még csak most jön… Aggódva látom, hogy az emberek kezdik elveszíteni a türelmüket és a józan ítélőképességüket. Nem tudják, kinek higgyenek; a kormányok pedig – kevés kivételtől eltekintve – nehézkesen kezelik a járványügyi helyzetet. Véleményem szerint a kommunikáció nem megfelelő, ráadásul bekerültek a fő áramú hírek közé olyan összeesküvés-elméletek, amelyek nagy veszélyt jelentenek a védekezés szempontjából. Különösen veszélyes ez olyan társadalmakban, ahol kevesen tudnak nagy összefüggésekben gondolkodni, a vigaszt és a megoldást pedig egyszerű üzenetekben vagy hatásvadász videókban keresik.

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Like-olj ide kattintva a www.facebook.com/diplomaciamindenkinek oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

Becsületes, kozmopolita értékrend


Előadóművészként egy kultúrdiplomáciai egységet alkotsz. A magyarságodat mennyire tudod kifejezésre juttatni a nemzetközi mikrokörnyezetedben? Érzel-e egyfajta belső késztetést, hogy felelősségteljesen bánj a hagyatékoddal?

Arra érzek belső késztetést, hogy becsületben éljem az életemet és végezzem a munkámat – sosem felejtve, honnan jöttem, mégis mindig előre tekintve. Országhatárokon átnyúló, kozmopolita értékrend ez, azaz azon a nyelven válaszolok, amelyiken megszólítanak. Nem vagyok büszke emigráns, semmiféle érzelmi töltet nem társul ahhoz, hogy egy másik országban is sikeresen tudom menedzselni az életemet, viszont szégyenkezni sem fogok emiatt. Egyszerűen így alakult; amennyiben pedig holnap változik az élet, és esetleg Vancouverben kell énekelnem, azt is örömmel fogadom.

hu-vegvari-eszter-stage.jpgA bájos művésznő előadás közben (Fotó: Privát archívum)

 

Rugalmasság és alkalmazkodás


Most, hogy lassacskán beállni látszik az „új normalitás”, mi a legnagyobb vágyad? Mi értékelődött át benned, ha egyáltalán? Mik a terveid a Covid-19 utáni időszakra?

Még nem látom tisztán, miként alakul a jövő. Szerintem jelenleg ezt senki nem tudhatja igazán. Ami biztos, hogy most különösen rugalmasnak kell lenni, és bármit is sodor az utunkba az élet, tudni kell alkalmazkodni. Sok kollégám maradt munka nélkül, az egész színházi világ egyfajta apátiába süllyedt, ami egy borzasztó helyzet. Persze nem csinálok belőle presztízskérdést, ha egy ideig más területen kell dolgoznom. Új időket élünk…

 

Hasznos linkek


Végvári Eszter hivatalos weboldala

Végvári Eszter Instagram-profilja

Végvári Eszter YouTube-csatornája

komment

Ínycsiklandozó mexikói ízek a nagyköveti frigy jegyében

2020. augusztus 04. 10:16 - IAMedia

A felelősségteljes feladatok, a kiváltságok, az elegáns partik mellett a diplomatákat és családjaikat nagy kihívás elé állítja az állandó költözés, az esetenkénti, egymástól való hosszabb távollét. A Mexikói Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete, Őexc. David Nájera Rivas és elbűvölő, szintén diplomata hitvese, Őexc. Ana Aguirre O. Sunza őszintén beszélnek elhivatottságról, szeretetről, szenvedélyről és az őket foglalkoztató, fontos témákról…

mex-najera-rivas-sunza-welcome-web-fb.jpgNagykövet úr és Nagykövet asszony a mexikói nemzeti ünnepi fogadáson (2018.09.13.) (Fotó: Aigner Ivan)

 

+++ Click here to read the article in English +++

 

Számos hasonlóság


Nagykövet Úr! Az üzleti, ázsiai és afrikai, illetve nemzetközi biztonságpolitikai tanulmányai felvértezték Önt mindazon alapvető eszközzel, hogy sikeresen képviselje hazáját és folyamatosan erősítse annak kétoldalú kapcsolatait más országokkal. Milyen hasonlóságokat és milyen eltéréseket fedezett fel a magyarországi élet „ízében”, stílusában? Melyek a benyomásai?

A különböző országokban szerzett tapasztalataim eltérő módon gazdagítottak a karrierem során, ugyanakkor mindben van valami közös. Kétségtelen, hogy a személyes hátterem és a tanulmányaim sokat segítettek az adott ország kulturális körülményeihez való alkalmazkodásban, ahogyan saját kultúrám ismerete is, hiszen ez az az alapvető referencia, amelyet egy diplomatának szem előtt kell tartania ahhoz, hogy országát képviselni tudja, és létre tudjon hozni egy közös valóságot, elősegítse az integrációt más kultúrákkal. Számos kulturális vonatkozásban látok hasonlóságot Magyarország és Mexikó között: például a konyhaművészetben, illetve a két nemzet mentalitásában. Lehet, hogy a mexikóiak boldogabbnak tűnnek, mint általában a magyar emberek, ám ugyanakkor nosztalgikusok vagyunk mi is, csakúgy, mint a magyarok. A leglényegesebb hasonlóság azonban, hogy mindannyian emberi lények vagyunk, a nemzet pedig politikai fogalom.

mex-najera-rivas-presenting-credentials-web.jpgA megbízólevél átadása Áder János köztársasági elnöknek és a Hősök emlékkövének megkoszorúzása (2017.09.06.) (Fotó: KEH/KKM Protokoll)

Szabadság és kritikus gondolkodás


A tény, hogy a diplomáciai karrierjén felül kutat, tanít, előadásokat tart, illetve számtalan nemzetközi és kulturális témáról szóló cikk szerzője, nemcsak a jelen, hanem a jövő generációi iránti mély elköteleződését is mutatja. Melyek az Ön számára legfontosabb értékek, amelyeket büszkén terjeszt és képvisel bármerre is jár a világban?

Számomra a legfontosabb érték a szabadság, különösen a véleménynyilvánítás szabadsága. Ez egy olyan alapvető eszköz a diplomáciában, amely lehetővé teszi egy adott ország bemutatását, a történelmének, a jelenének és a jövőképének ismertetését. Nagy örömmel tölt el, amikor lehetőségem van fiatalokkal, gimnazistákkal, egyetemistákkal beszélgetni, akik büszkén fejezik ki gondolataikat az országról, a törekvéseikről, ugyanakkor kritikus meglátásaiknak is hangot adnak.

 

Identitás és szeretet


Habár egy magasabb rendű cél érdekében teszik, mennyire van hatással a családi életükre, hogy néhány évente újabb országban élnek és teljesítenek küldetést?

Természetesen rendszeresen alkalmazkodnunk kell az éppen adott helyzethez, és sokszor hosszabb időt kell egymástól távol töltenünk. Van, hogy engem neveznek ki egy új pozícióba, és a családom követ engem, vagy fordítva. A feleségem szintén diplomata, tehát saját feladatai és felelősségei vannak. Karrierünk során az esetek többségében sikerült együtt élnünk, de többször is előfordult, hogy külön országokban tevékenykedtünk, ekkor rendszeresen látogattuk egymást, és idővel hozzászoktunk. Nem volt könnyű, és nem hiszem, hogy van erre egy mindenki számára alkalmazható recept. Nagyban függ a család hozzáállásától. Bárhová is költözünk a lányunkkal és a háziállatainkkal, igyekszünk megtartani az identitásunkat, és ami soha nem változik, az az egymás iránt érzett szeretetünk.

 

+++ Ne maradj le a többi nagyköveti interjúról és fogadás beszámolójáról! Kattints a KÖVETÉS gombra… +++

 

Egyensúly


Nagykövet asszony! Független nőként egyensúlyt teremteni a gondoskodó anya, a szerető feleség szerepe és az áldozatokkal járó diplomáciai karrier között, különböző készségeket és rendkívüli energiát igényel. Mi a személyes titka?

A nők jogainak fejlődése ellenére sajnos továbbra is tény, hogy jelentősen többet kell dolgoznunk, mint a férfiaknak. Kettős küldetésünk van: a hivatásunk, ami az én esetemben a diplomácia, illetve otthon is felelősség és feladat hárul ránk. Természetesen a férjem sokat segít, de mégis ránk nehezedik az a társadalmi nyomás, amely a történelem során kialakult. Hagyományosan mi vagyunk azok, akiknek a háztartási kötelezettségeknek eleget kell tenniük. Még egy olyan partnerrel is, aki az egyenjogúság híve, a kulturális kérdések, a berögződések körülvesznek bennünket, és amennyiben nem teszünk a feladatok egyenlőbb elosztása érdekében, továbbra is megmaradnak. Egy szó, mint száz: nő vagyok, nagyon szeretek nő lenni, és végső soron azt hiszem, hogy ez sok szempontból előnyt jelent számomra. A személyes titok számomra a kihívások és a lehetőségek közötti egyensúly megtalálása.

mex-najera-rivas-sunza-art-web.jpgNagykövet úr és hitvese az Unfold-kiállítás megnyitóján, a K.A.S. Galériában (2017.06.13.) (Fotó: Mexikói Nagykövetség)

 

Egymás jobb megismerése


Immár harmadik éve, hogy elfoglalta ezt a felelősségteljes pozíciót. Azóta számos színes és ízes mexikói élménnyel gazdagította az országunkat. Kiemelné azokat a tevékenységeket, amelyek hozzájárultak az amúgy is jó mexikói-magyar kapcsolatok gyarapodásához?

Az elmúlt három év alatt a Mexikói Nagykövetség rendkívül aktív volt. A Magyarországon végzett tevékenységünk leginkább érzékelhető részei a kulturális eseményeink. A nagyszerű Frida Kahlo-kiállítást 2018-ban több mint kétszázezer ember látogatta meg. Nagy erőkkel próbáljuk népszerűsíteni a spanyol nyelvet a fiatal magyarok körében és szeretnénk tudatni az immár több ezer tanulóval, hogy boldogok vagyunk, hogy ezt a nyelvet választották, nagyon jó döntést hoztak. Legtöbbször azért választják a spanyol nyelvet, mert vonzó a szavak dallamossága, a latin kultúra, ám fontos megjegyezni, hogy ezzel egyidejűleg szakmai szempontból is nagy jelentőséggel bírhat ez a döntés, hiszen a spanyol nyelv rövid időn belül a nemzetközi üzleti vállalkozások egyik legfontosabb nyelvévé fog válni. A spanyol nyelven keresztül a turizmust is támogatjuk, és meggyőződésünk, hogy a béke, az együttműködés, a kereskedelem sokkal gyümölcsözőbb, ha jobban ismerjük egymást.

mex-najera-rivas-sunza-family-web.jpgA mexikói nagyköveti házaspár lányuk és Elizabeth Baquedano mexikói történész társaságában, a Frida Kahlo-életmű-kiállítás megnyitóján, a Magyar Nemzeti Galériában (2018.07.07.) (Fotó: Mexikói Nagykövetség)

 

Együttműködés


A világunk gyorsabban változik, mint valaha. A jól bevált praktikák, régi receptek és orvosságok elégtelennek bizonyulnak. Véleménye szerint a nemzetközi stabilitás és biztonság növeléséhez milyen módon tudnak országaink leginkább hozzájárulni?

Napjaink legnagyobb kihívásai túlmutatnak az országhatárokon. Az államok nemzetközi rendszere olyan problémákkal szembesül, mint a környezetszennyezés, az erőforrások szűkössége, a migráció, a vallási konfliktusok, amelyeket többé nem lehet politikai keretek közé szorítani, mint korábban. Az államok közötti együttműködés alapvető fontosságú a nemzetközi biztonság és stabilitás új infrastruktúrájának kiépítéséhez. Mi az ára ennek? Nos, nem könnyű megválaszolni. Gondoljunk bele, 70 évvel ezelőtt hol volt ez a város, ez az ország, ez a régió, ez a kontinens! A béke feltételeit megteremtő nemzetközi szervezetek nélkül talán továbbra is hasonló helyzet állna fenn: évszázados háborúk, inváziók, éhínségek és így tovább, mint korábban. Számomra Európa történelme egyértelműen mutatja, hogy az együttműködés megteremti a nemzetközi biztonságot és stabilitást. Mexikó és Magyarország esetében azt tudom mondani, hogy mindenekelőtt teljes mértékben teljesítenünk kell a kötelezettségeinket, nemcsak a saját szövetségeink, például az EU, vagy esetünkben az amerikai kontinens, hanem az Egyesült Nemzetek Szervezete minden országa felé.

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Like-olj ide kattintva a www.facebook.com/diplomaciamindenkinek oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

Tárgyalás és kommunikáció


Az Önök kapcsolatát alapul véve, ha a házasságra úgy tekintünk, mint két lélek egyesülésére, amelyek arra törekednek, hogy többek legyenek, mint a részeik összessége, majd ezt az analógiát alkalmazzuk a diplomáciára, mi lenne az a módszer, amelyet gyakrabban kellene alkalmaznunk az államok között létrejövő konfliktusokban, hogy egy átfogó és fenntartható megoldást találjunk?

Őszintén szólva nem tudjuk, mi a bonyolultabb: a házasság vagy az államok közötti szövetség. Számtalanszor az államok közötti szövetséget sokkal inkább az egyének határozzák meg, mint az államok intézményi mivoltukban, illetve mint a népesség vagy a vezetőik összessége. Ha például az I. és a II. világháború borzalmaira gondolunk, és az akkori vezetőkre, akkor világosan láthatjuk, hogy az egyének döntései vezették a világot háborúhoz. Napjainkban is, ha olyan összetett folyamatokra gondolunk, mint például a Brexit, akkor láthatjuk, hogy inkább az egyének döntése érvényesül, mint a társadalom egységes, nemzeti akarata. Úgy gondolom, ez egy olyan jelenség, amely a demokratikus rendszerekre jellemző, és amely megmutatja, hogy a demokrácia által létrehozott intézmények a politikai vezetők eszközévé váltak olyan döntések meghozatalához, amelyek egész nemzeteket visznek el az eredeti felfogásuktól teljesen különböző irányba. Tehát, erre nincs egyszerű válasz, ez az egyik legösszetettebb kérdés, amellyel jelenleg szembesülünk. Természetesen a diplomáciában, ugyanúgy ahogy a személyes kapcsolatokban is, a tárgyalás és a kommunikáció mindig jobb megoldás, mint a konfrontáció.

mex-najera-rivas-cornstein-2019-web.jpgNagykövet úr és David B. Cornstein amerikai nagykövet (2019.09.12.) (Fotó: Aigner Ivan)

 

Körültekintés és elhivatottság


Nagykövet asszony! Mely ügyeket tartja Önmaga számára a legfontosabbaknak? Hivatalos elfoglaltságai mellett tud elegendő időt szentelni ezekre a tevékenységekre?

Nagykövetként mindennapos teendőim vannak, amelyekkel foglalkoznom kell. Az elmúlt pár évben Mexikó kapcsolataiért és jelenlétéért voltam felelős bizonyos londoni székhelyű nemzetközi szervezeteknél. Ezek közül a legnagyobb kihívást a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet jelenti, ahol, ahogyan azt sejthető, nem sok nő dolgozik. Természetesen próbálom erősíteni a nők jelenlétét a tengerészet területén, ami a kitűzött céljaim egyike, habár ez nem az egyetlen, sem a legfontosabb feladatom, mivel Mexikó képviseletében azokra a kihívásokra és feladatokra kell koncentrálnom, amelyek az országot leginkább érintik. Sokszor a férjemmel együtt támogatunk különböző, számunkra fontos ügyeket (pl. oktatási projektek vagy a rászorulók segítése). A karrierem elején meglepett, hogy mekkora befolyással bírok a pozíciómból adódóan. Úgy gondolom, ez egy nagyon jelentős „soft power”, és elengedhetetlen, hogy felelősséggel használjuk, illetve, hogy valóban jelentős ügyek mellett kötelezzük el magunkat. Összefoglalva, kötelességünk, hogy körültekintéssel és teljes mértékben elhivatottan éljünk vele.

mex-najera-rivas-sunza-reception-web.jpgNagykövet úr és hitvese a mexikói nemzeti ünnepi fogadáson (2018.09.13.) (Fotó: Mexikói Nagykövetség)

 

Az új generáció


Milyen világot szeretnének hátrahagyni a lányuk generációja számára? Milyen kihívásokkal kell szembenéznünk Önök szerint ahhoz, hogy ez valósággá váljon?

Emlékszem, a szüleim nagyon keményen dolgoztak, hogy biztosítsák megélhetésünket Mexikóban, és ez az a Mexikó, amelyben megszülettem. Ahogyan azt már említettem korábban, mi, mexikóiak csakúgy, mint a magyarok, nem mindig vagyunk optimisták, gyakran kritikusan tekintünk a környezetünkre. Ugyanakkor kijelenthetem, hogy sokkal jobb világban élünk, mint a szüleink generációja. Ami a lányom nemzedékét illeti, fiatal koruk ellenére sokkal felelősségteljesebbnek látom őket, hiszen együtt kell élniük a modern világ nehézségeivel (pl. klímaváltozás). Hozzáteszem, napról napra szembe kell nézniük olyan problémákkal, mint a korrupció, az instabilitás, a személyes biztonság kérdése, nem beszélve arról, hogy az egyenlőség területén elért hatalmas fejlődés ellenére a társadalom, amelyben élünk, még mindig meglehetősen egyenlőtlen – nem a saját országomról beszélek, hanem az egész világról. Az említett kihívások nem egy régióra, nemzetre vagy településre vonatkoznak, hanem egy eddig nem tapasztalt szinten, globálissá váltak. A ma élők globális kihívásokkal találják magukat szemben, függetlenül attól, hol vannak, illetve, hogy ezeknek a következményei kihatással vannak az életükre, akkor is, ha nem akarják. Ennek az új generációnak jobb eszközök állnak a rendelkezésére napjaink problémáinak megoldására: olyan szellemi és technikai eszközök, amelyek számunkra nem voltak elérhetőek, illetve szélesebb látókörrel, több ismerettel rendelkeznek, és biztos vagyok benne, hogy sikereket fognak elérni.

mex-najera-rivas-reception-speech-2018-web.jpgNagykövet úr beszéde a mexikói nemzeti ünnepi fogadáson (2018.09.13.) (Fotó: Aigner Ivan)

 

Hasznos linkek


Többet szeretnél megtudni Franciaországról, a Mexikói Nagykövetség magyarországi működéséről, tevékenységéről, országaink együttműködéséről? Érdekelnek francia vonatkozású nyilvános programok és rendezvények? Akkor látogass a Mexikói Nagykövetség hivatalos weboldalára…

komment

30+ háború a világban és a koronavírus

2020. március 29. 13:02 - IAMedia

Valós biztonságpolitikai helyzetelemzés kendőzetlenül, veszélyforrások és megoldási lehetőségek egy békésebb világért, hiteles forrásból, azaz őszinte interjú Nógrádi György professzorral…

Kedves Olvasó!

A blogom megszületésében meghatározó szerepet játszott hazánk legismertebb, legnépszerűbb és legfelkészültebb biztonságpolitikai szakértője, Nógrádi György professzor, akinek könyvei, előadásai és interjúi inspirációt jelentenek, tudásvágyat táplálnak és biztos támpontot adva, eligazítanak a dezinformációkkal taglalt információs szupersztrádán. Örömömre szolgál és büszkeséggel tölt el, hogy egy, a virtuális mesteremmel készített interjúval kedveskedhetek ezekben a vészterhes időkben.

hu-nogradi-gyorgy-aigner-ivan.jpgNógrádi György professzorral a Corvinus Egyetemen lévő irodájában (Fotó: Aigner Ivan)

 

Halhatatlan gyermekkori szenvedély


Mi teszi az Ön számára igazán izgalmassá a kül- és biztonságpolitikát? Mi a gyermekkorból hozott érdeklődés és szenvedély forrása?

Soha senki a családomban nem foglalkozott politikával, a közelében sem voltak, senkit nem érdekelt. Gyerekorom óta ez és a történelem érdekelt. Tizenéves koromban már elkezdtem memoárokat vásárolni, s ugyanezt folytatom a mai napig. Ha egy napra leállok, végem van. Minden reggel úgy kelek, hogy megnézem, éjjel mi történt.

 

Magyar külpolitikai mozgástér


Melyek Magyarország külpolitikai lehetőségei a jelenkorban? Létezik-e jó irány, vagy inkább a kisebb és nagyobb rossz közötti választás szelleme kísért továbbra is?

Rengeteg minden megváltozott. A rendszerváltoztatásig volt 5 szomszédunk, lett 7. Egy olyan térségben élek, ahol mellettem, körülöttem Csehszlovákia, az akkori Szovjetunió és Jugoszlávia felbomlott. 40 nyáron át szállodát vezettem Jugoszláviában. Imádtam. Lehet előre látni a jugoszláv jövőt, ami a számomra rendkívül negatív; nem igazán látok pozitív forgatókönyvet, de ez egy másik kérdés.
Az I. világháborúban az egyik meghatározó volt az Osztrák-Magyar Monarchia; a legkeményebb feltételeket mi kaptuk Trianonnal. A II. világháborúban a térséget előbb a németek szállták meg, utána a szovjetek. Teljesen mindegy volt, hogy ez egy fasiszta Magyarország vagy egy demokratikus Csehszlovákia, ugyanaz lett a sorsunk. A jelenlegi helyzetben a magyaroknak van egy mozgástere, részint a V4-eken, részint pedig az Európai Unión és a NATO-n keresztül, de rendkívül nehéz, mert mi vagyunk a külső határon.

hu-nogradi-gyorgy-binoculars.jpgFotó: Mostafa Meraji / Unsplash

 

Semlegesség vs. NATO-tagság


Hazánk immáron 20 éve tagja a NATO-nak. Meglátása szerint szerencsés volt-e a csatlakozási döntés, vagy az osztrák és svájci mintájú katonai semlegesség lett volna/lenne a megfelelőbb a magyar nemzet számára?

Nem volt másik út. Az összes többi lehetőség baromság volt. Svájc 1815 óta semleges, más a felállása, világszínvonalú a hadserege. Amikor harckocsi kellett, a svájciak csinálták meg egyedül a világon, hogy kipróbáltak 5 db amerikai Abramst és 5 db német Leopard 2-est, s mivel mindenben jobb lett a Leopard, megvették. Ausztria 1955-ben lett semleges. Mi azonban beékelődtünk a Varsói Szerződésbe, olyan, hogy mi nem lépünk be, nem létezett.
Ott voltam az akkori vitákon: lépjünk be az Európai Unió hadseregébe, de nincs hadserege; vegyünk részt az ENSZ-be, ami egy csodálatos gondolat, de az ENSZ nem garantálja a biztonságomat (papíron igen, a valóságban nem). Ezek az ötletek baromira jók egy egyetemi vitában, de a valóságban a biztonságot csak a NATO nyújtotta.
Az elmúlt 20 évben megváltozott minden. A Magyar Néphadsereg létszáma 1990. január 01-jén 156 ezer fő körül volt, jelenleg a töredéke. A tisztikar kicserélődött. Nincsen olyan tisztünk, aki ne tudna angolul. Kis létszámú hadseregünk van, ami integrálódott a NATO-ba. A mérleg tehát pozitív.

 

+++ Ne maradj le a többi diplomáciai témájú anyagról, nagyköveti interjúkról és fogadás-beszámolókról! Kattints a KÖVETÉS gombra… +++

 

Szerencsétlen meggyengülés


Egyetért-e azzal a közmondással, miszerint „ahol a tudás, ott a szerencse”? Agálhat-e egyáltalán a külpolitikai döntéshozatal a szerencsefaktorral?

Szerintem a tudásra, a hatalomra, a szövetségi rendszerekre, a kapcsolatokra lehet alapozni, a szerencse azonban ténylegesen csak egy faktor. Orbán Viktor 2020. február elején látogatáson volt Angela Merkelnél, aminek az érdekessége, hogy a német kancellár meggyengült, más a tárgyalási pozíciója – akár a türingiai választási fiaskót, akár Annegret Kramp-Karrenbauer lemondását nézzük, amely folyamatnak nincsen vége. Ettől kezdve Merkel nem az, aki pár héttel ezelőtt volt.

hu-nogradi-gyorgy-01.jpgFotó: Aigner Ivan

 

Koronás III. világháború?


Véleménye szerint a fenyegető koronavírus-epidémiával kapcsolatban mennyire lehet valóságtartalma annak a meglátásnak, miszerint a Kínai Népköztársaság gazdasági térdre kényszerítésének, ám legalábbis ideiglenes feltartóztatásának egyetlen hatásos eszközével nézünk szembe?

Soha nem hittem a különböző összeesküvés-elméletekben. Reggeltől estig külpolitikát olvasok. Rengeteg elképzelés terjeng. A koronavírus léte tény. Tény, hogy a felügyeletet az egészségügytől átvette a kínai állambiztonság. Tény az is, hogy a kínai és az amerikai adatok köszönőviszonyban sincsenek egymással. Nem hiszem, hogy a vírust becsempészték, hogy Kínát tönkre tegyék, mert ha igen, akkor ez egy III. világháborút jelentene.

 

30+ háború folyik jelenleg


Számos robbanásveszélyes puskaporos hordó van ma a világban. A realitás talaján maradva, figyelembe véve az emberi természetet és a jelenlegi erőviszonyokat, mi lenne Ön szerint a megoldás a hatékony és tartós deeszkalációra?

Körülbelül 2 évvel ezelőtt megnéztem, hogy 20-25 háború folyt, jelenleg több mint 30. Tehát a helyzet nem javult. Itt a megoldás az, hogy a nagyhatalmak megállapodnak. A líbiai konfliktusról nem lehet megállapodást kötni azon bizonyos 5-6 hatalom nélkül. Annyira eltérőek az érdekek, hogy erre nem látok esélyt. A szíriai helyzet ugyanez: leegyszerűsítve az USA beelment abba, hogy Szíria orosz érdekszféra, Irak pedig amerikai, de Szíriába jelen van Izrael, Irán, Szaúd-Arábia, Törökország stb. Így rendkívül nehéz. Nem hiszem, hogy a legkomolyabb konfliktusokat belátható időn belül meg lehet oldani. El lehet mondani, hogy csináljunk békét és szeressük egymást, amik gyönyörű dumák, a valóságban azonban ezek a konfliktusok hosszú ideig megmaradnak.
Akár évtizedekig is elhúzódhat a donbaszi helyzet, ami egy politikai kérdés. Elfogadom-e, hogy Donbasz Ukrajna része? Az oroszok elfogadják, de akkor be kell oda ruházni 150-200 milliárd USD-t, ami nincs. Kik élnek ott? Ma már oroszbarátok, mert aki nem volt oroszbarát, azt elüldözték. Lehetne sorolni a konfliktusokat…

hu-nogradi-gyorgy-war-love.jpgFotó: Eric Ward / Unsplash

 

Közel 5 évtizedes országjárás


A több évtizedes népművelési országjárásának mi a legnagyobb tanulsága?

1972-ben végeztem a Közgázon, pár hónappal később kezdtem az országjárást, s máig folytatom. Az egyik, hogy imádom; a másik, ha valaki normális és korrekt előadást tart, akkor arra ki vannak éhezve. Nemrég töltöttem be a 70-et, hála Istennek rengeteg helyre hívnak, és jól érzem magam.

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Like-olj ide kattintva a Diplomácia Mindenkinek oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

Akadozó német motor


A koronavírus-járvány miatt megváltozott európai helyzetben véleménye szerint hogyan fest az EU gazdasági motorjának számító Németország, illetve ennélfogva Európa jövője?

1) A volt NDK-t 30 év után nem tudták feldolgozni. 2) Elvileg 2021-ben lesznek a választások, amelyek elég kétélűek, mert kérdés, hogy a Zöldek ki mellé állnak: lehet egy CDU/CSD/Zöldek-, de létrejöhet egy Zöldek/SPD/Linke-kormány is. Egyre több CDU-s vezető mondja, hogy a Linkével össze lehet fogni. 3) 2020. július 01-jétől az EU soros elnöke Németország lesz. Felkészült rá? Elvileg igen. 4) Annegret Kramp-Karrenbauernek, elnézést, nagy volt a kabát. Úgy tartom, hogy egy tartományi miniszterelnököt a kancellártól egy nagy lépés különböztet meg; ez a nagy lépés AKK-nál hiányzott.

A koronavírus kapcsán a CDU megerősödött: túllépte a 30%-ot. Angela Merkel ugyanakkor kerek perec bejelentette, hogy legkésőbb a 2021. évi választások után visszavonul. A kancellár házi karanténban van, a tesztje viszont negatív lett; tehát visszajöhetne dolgozni, ám egyelőre vár. A belügyminiszter, Horst Seehofer is házi karanténban van, ezért került előtérbe Olaf Scholz alkancellár és Peter Altmaier gazdasági csúcsminiszer.
A helyzet bonyolultságát az adja, hogy hárman is bejelentkeztek, hogy kancellárok, pártelnökök akarnak lenni; ettől kezdve a két funkció szétválik. Bejelentkezett Norbert Röttgen, aki egy hihetetlenül jól öltözött, kulturált ember, de soha politikai sikereket nem ért el (tartományi miniszterelnökként, környezetvédelmi miniszterként megbukott), és most egyik pillanatról a másikra bejelentette, hogy nem akar sem pártelnök, sem kancellár lenni. Friedrich Merz kőkeményen megy előre, de ő elkapta a koronavírust. A kérdés az, hogy egy 65 éves embernek mi lesz a sorsa. Remélem, hogy felépül, ám így néhány napra a politikából kiesett. Jelenleg egy ember maradt, aki pártelnök szeretne lenni, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, az eddig Merkel-párti, rendkívül középszerű Armin Laschet. Bevette helyettesként Jens Spahn egészségügyi minisztert, akinek felértékelődött a pozíciója, hiszen a koronavírus kapcsán naponta szerepel. Új elem, hogy színre lépett Markus Söder bajor miniszterelnök, a CSU elnöke, aki nyilván nem indulhat a CDU elnökségéért, de a kancellársággal kapcsolatban van véleménye. Ez magyarul azt jelenti, hogy nem kizárt, hogy ő is induljon a kancellárságért.

Az alapvető dilemma az, hogy Németországban a helyzet rendkívül nehéz: horribilis pénzt adnak ki, hogy a koronavírus-járványt megállítsák. Ez jelenleg [2020.03.26.] 750 milliárd euró. (Rendkívül érdekes, hogy az AFD-n kívül az összes párt megszavazta a csomagot.) A napokban bejelentették, hogy a szomszédos országokból a vendégmunkások nem jöhetnek át; ettől kezdve nincs, aki a spárgaföldeken dolgozik. 5 fő alatti cégek 9.000, az 5 fő fölötti cégek 50.000 eurós támogatást kapnak a költségvetésből. 100 milliárd euróért magáncégek részvényeit vásárolja fel a német állam, hogy a cégeket segítse, azzal a feltétellel, hogy ezekből az összegekből nem lehet adni sem a felsővezetésnek, sem a részvényeseknek. Ami a tartományokat illeti, míg 100 ezer lakosra vetítve a legtöbb megbetegedés a koronavírus kapcsán Hamburgban van, 70, a volt NDK-s tartományokban ennek a töredéke, 15-19 fő [2020.03.26-ai adatok alapján – A szerk.]. Azt gondolom, ennek két oka van: egyrészt a volt NDK-sok nem olyan mobilak, másrészt pedig sokkal kisebb náluk a migránsok száma. Tehát jelenleg minden nyitott…

hu-nogradi-gyorgy-03.jpgNógrádi György legújabb, Érdemes érdekes korban élni című könyvével (Fotó: Aigner Ivan)

 

Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia 2020


Miben rejlik az MSC jelentősége?

A konferencia létrehozásának a célja a III. világháború elkerülése volt, mert abban Németország megsemmisülne. Aki a világon számít, az részt vesz. Minden németül és angolul folyik. Magyarországnak egy állandó helye van, tehát olyan embert kell kiküldeni a kormányzatból, aki az egyik vagy mindkét nyelvből profi.
Ami ott elhangzik, az baromira lényeges. A legfontosabb, hogy a világ vezetői együtt vannak, tárgyalni tudnak. Lehetőség van olyan iráni-nyugati, olyan orosz-nyugati tárgyalásokra és egyeztetésekre, amire az ENSZ fóruma nem alkalmas. Véleményem szerint a Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia ma a világ legfontosabb fóruma. Szó esik biztonságról, környezetvédelemről, gazdaságról stb. Ami a legfontosabb: zárt ajtók mögött tárgyalni tudnak egymással.

hu-nogradi-gyorgy-munich-security-conference.jpgFotó: securityconference.org

 

Képes lesz-e az emberiség változni?


Véleménye szerint, összehasonlítva több más állammal, akár Németországgal, joggal érzem úgy, hogy Magyarországnak nemhogy szégyellnivalója nincsen, hanem egyenesen büszkék lehetünk?

Gyakorlatilag a világon hazánk az egyike azon országoknak, akik legjobban állnak a vírus elleni harcban. Naponta nézem, hogy nem is tartanak minket nyilván a fertőzött országok sorában. Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy ez a járvány mikor fog véget érni. Rengeteg áldozata lesz: nemcsak az, hogy emberek halnak meg, hanem a gazdaságok össze fognak omolni. Teljesen átrendezésre kerülnek az erőviszonyok az USA, Kína és Oroszország között. Mi lesz a valutákkal? Ha most megnézzük, a forint mélyrepülésben van. Mennyi ideig tart ez? Az aranyár felment az egekbe. Mennyi ideig marad ez? Rengeteg a kérdés, amire nincs válasz.
Egy megjegyzés. Ma azt mondják, hogy vége a globalizációnak; ami volt, soha többet nem jön vissza. Ebben nem vagyok biztos. Azt látom, hogy egy járvány, egy háború után mindenki megijed, de ez az ijedtség nem tart örökre. Tehát nagyon kíváncsi vagyok, hogy a válság vége után képes lesz-e az emberiség változni...

hu-nogradi-gyorgy-corona-virus-spread-world.jpgFotó: Martin Sanchez / Unsplash

 

Hasznos linkek


Többet szeretnél megtudni Nógrádi György professzor munkásságáról. Érdekelnek a remek és hasznos olvasmányt nyújtó könyvei? Szívesen visszanéznéd az előadásait és elemzéseit? Kattints a fekete hátterű, fehér betűvel kiemelt szavakra, s máris kitárul előtted a magyar biztonságpolitika koronázatlan királyának kincsestára…

Csatlakozz ahhoz a több tízezer főt számláló közösséghez, akik Tanár Úr tudásából, humorából és személyiségéből táplálkoznak: Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő tisztelői és rajongói!

komment

Magyarország bűvöletében a francia nagykövet asszony

2020. március 10. 10:25 - IAMedia

A görbült teret leszámítva, két pont közötti legrövidebb út az egyenes. A nemzetközi kapcsolatok porondján ennek a hibátlan meghúzására a szakavatott és tapasztalt diplomaták a legalkalmasabbak. Hazánk és Franciaország történelmileg hullámzó viszonyában a jelenlegi nagykövet asszony, Őexc. Pascale Andréani bölcs és hiteles mesterként erősíti a kötelékeket. Kedves Olvasó! Merülj alá egy karrierdiplomata gazdag és izgalmas világában…

fr-pascale-andreani-hosok-emlekkove-web.jpgA Hősök emlékkövének megkoszorúzását követően (2018.09.05.) (Fotó: Burger Zsolt)

 

+++ Cliquez ici pour lire l'article en français +++

 

Kukkants bátran a diplomácia leple mögé…


Sokak számára a diplomácia egy titokzatos, homályos, ingoványos terület. Szinte alig tudunk valamit a szemeink előtt, azaz a politikai és gazdasági erők kereszttüzében zajló események mögött húzódó, hajszálvékony jégen „táncoló” egyezkedésekről, kölcsönösen előnyös megoldásokra törekvő tárgyalásokról.
A nyomasztó információáradat és az álhírek világában azonban pont a – szinte kivétel nélkül – nagyon művelt, intelligens diplomaták és lelkes, elhivatott munkatársaik azok, akik a háttérben, biztonsággal építik a nemzetek közötti, békés együttműködés kereteit.

 

Európa szívében


Nagykövet asszony! Több mint egy év telt el, amióta megérkezett Magyarországra. Mi volt a benyomása az országról és az emberekről?

Mindenekelőtt szeretnék utalni arra, hogy két okból kifolyólag már ismerem az országot. Egyrészt a zene révén, mivel egyetemi hallgató koromban a párizsi tanárnőm meghívott, hogy csatlakozzak a budapesti Liszt Akadémiához, ami felkeltette érdeklődésemet Magyarország iránt. Végül lemondtam erről a tervről, hogy ne kelljen megszakítanom a franciaországi tanulmányaimat.

A másik ok az Európai Unió, hiszen a korábbi tisztségeimben keményen dolgoztam a 2004-es bővítésre való felkészülésen. Szoros kapcsolatban voltam a magyar tárgyalókkal, akik közül néhányan ma fontos posztokat töltenek be. A tavalyi hivatalba lépésem óta a benyomásaim nagyon pozitívak voltak. Kezdettől fogva azt éreztem, hogy Magyarországon Európa szívében vagyok. Hasonlóképpen a lehető legmelegebb fogadtatásban részesültem, valamint lenyűgözött a magyarok sok területen tapasztalható professzionalizmusa. Ez megkönnyíti a projektek végrehajtását, és lehetővé teszi a jó körülmények közötti munkavégzést. Különösen nagyra értékelem a művészet és a kultúra, kiváltképp a zene széleskörű budapesti jelenlétét. Végül, de nem utolsósorban, amennyire mindig bámulatba ejt a budapesti épületek pompája, annyira ragad magával a fővároson kívüli, új utak során egész Magyarország gazdag öröksége.

fr-pascale-andreani-csaladbarat-vallalat-gala-2018-2-web.jpgBeszéd a Családbarát Vállalat Gálán (2018) (Fotó: csaladbaratvallalat.hu)

 

Logikus szellemi torna


Mennyire szereti a magyar nyelvet, amelyet érkezése előtt elkezdett tanulni?

Változatlan lelkesedéssel folytatom a magyar nyelvi tanulmányaimat. Nyilván nem reális elvárás, hogy a küldetésem végére folyékonyan beszéljem, ám nagyra értékelem, hogy el tudom olvasni az újságcikkek címeit, s hogy képes vagyok a legalapvetőbb dolgok megértésére a mindennapi munkám során. Az adott nyelv által az azt beszélők kultúrájának és gondolkodásmódjának a megértésére is jobb lehetőség nyílik. Ezenkívül kifejezetten értékelem azt a szellemi tornát, amelyet a magyar nyelvtan elsajátítása megkövetel, lévén, hogy nagyon különbözik az indoeurópai nyelvek nyelvtanától, cserében viszont nagyon logikus!

fr-pascale-andreani-bge-upjv-filiere-francophone-web.jpgKattints a fenti képre, ha érdekelnek a részletek...

 

Értékekhez fűződő egységérzet


Tavaly ünnepeltük a francia forradalom 230. évfordulóját. Megítélése szerint milyen az egészségi állapota azon fa leveleinek, amely a szabadság, az egyenlőség és a testvériség nemes eszményeiben gyökerezik?

Ennek az Ön által említett fának a levelei messze nem akarnak hervadni. A Franciaországban a közelmúltban tapasztalható politikai viták és társadalmi mozgalmak azt mutatják, hogy ezek az eszmények továbbra is fontosak a franciák számára, akik – politikai meggyőződésükön túlmutatóan – ugyanazokat az értékeket osztják. Mindez a franciák az országunkat megalapozó értékekhez fűződő egységérzetének megnyilvánulása.

 

+++ Ne maradj le a többi nagyköveti interjúról és fogadás beszámolójáról! Kattints a KÖVETÉS gombra… +++

 

Állandó kompromisszumkeresés


Szakmai életrajza az európai ügy iránt odaadóan tevékenykedő ember képét festi le. Mi az elkötelezettségének a központi eleme? Mi a személyes jövőképe Európa vonatkozásában?

Az École nationale d’administration [a.m. Nemzeti Közszolgálati Egyetem – A szerk.] hallgatójaként megismerkedtem Európa működésével, mivel már az első évben Brüsszelben voltam szakmai gyakorlaton. Majd – a karrierem folyamán – számos, az Európai Unió elmélyítésével és bővítésével kapcsolatos, kulcsfontosságú fejlődési szakaszt kísértem végig. Az európai ügy előmozdítása érdekében alkalmazott módszer, az állandó kompromisszumkeresés ragadott magával az első perctől kezdve. Végső soron a nemzeti érdekek védelme és az előrehaladás szükségessége közötti egyensúly megtalálása az, ami előre viszi Európát.

Ugyancsak fontos elem az a gondolatiság, hogy egyazon asztal körül foglaljanak helyet a különféle nemzetek képviselői, akik – többé-kevésbé – ugyanabba az irányba néznek. Az európai projekt hozzájárult az egymáshoz való közeledésünkhöz, és rámutatott arra, hogy a kulturális különbözőségeken túl minden európai nemzet osztozik közös értékekben, történelmi pillanatokban és az együttes előrehaladás iránti vágyában. Hozzátenném, hogy a mai világban az európai nemzetek egyénileg nem rendelkeznek elegendő érdekérvényesítő erővel, azaz szükség van az EU-ra.

fr-pascale-andreani-aacheni-szerzodes-web.jpgVolkmar Wenzel német nagykövettel (Fotó: Francia Nagykövetség)

 

Bizalmi kapcsolatok


Macron elnök és a francia kormány nagyon szenvedélyes és proaktív politikát folytat az Európai Unió elmélyítése érdekében. Az ennek a szükségessége feletti, széleskörű egyetértés ellenére a megvalósítását néhány tagállam(csoport) eltérő módon közelíti meg. Ilyen helyzetben egy nagykövet szerepe kiemelt fontossággal bír, valóságos hidat képezve az egyes elképzelések között. Melyek a leghatékonyabb kommunikációs és érvelési módszerek, amelyeket Ön is alkalmaz, a(z esetleges) konfliktusok kezelésére és a feszültségek enyhítésére?

Ezzel kapcsolatban nincsen titok: találkozni, eszmecserét folytatni, kommunikálni kell, hogy kifejthessük a nézeteinket és megértsük egymást. Ily módon felismerjük, hogy nézeteltérés esetén az álláspontjaink gyakran nem is esnek olyan messze egymástól, mint ahogy elsőre tűnik, illetve hogy meg tudjuk találni a közös nevezőt. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor el kell fogadni, hogy nem értünk egyet, s inkább összpontosítsunk az összekötő tényezőkre és az együttműködésre. Semmi rossz nincs abban, ha nem értünk egyet mindenben; ez nem szinonimája a konfliktusnak vagy a feszültségnek. Példának okáért így sikerült elérni a francia-német megbékélést.
Ezért is szükséges a bizalmi kapcsolatok ápolása a fogadó országgal. Ebben a tekintetben pedig kiválóak a kapcsolataim a magyar kormányon belüli és a parlamenti partnereimmel.

fr-pascale-andreani-megbizolevel-web.jpgA megbízólevél átadása Áder János köztársasági elnöknek (2018.09.05.) (Fotó: Burger Zsolt)

 

A sokféleség állomásai


A bőséges frankofón kulturális kínálat, az oktatási együttműködés, valamint a francia cégek jelentős jelenléte tanúsítja az országaink közötti kapcsolatok gazdagságát. Melyek a magyarországi küldetésének célkitűzései? Felsorolná, kérem, azon eredményeket, amelyekre leginkább büszke?

Szándékom az egyre szorosabb együttműködés az országaink, azaz két európai partner között, akik nem ismerik eléggé egymást. A jövőbe kell néznünk azáltal, hogy elmélyítjük az együttműködésünket olyan pozitív intézkedések révén, amelyek célja az országaink közötti és az Európával való összetartás előmozdítása: ezen dolgozom minden egyes nap a magyar partnereimmel. A közös történelmünk is számos átfedésben bővelkedik, ezért rendszeresen közzéteszek a weboldalamon egy kis visszatekintést (Franciaország és Magyarország öröktől fogva), rámutatva egy-egy állomásra, amely a két országunk közötti – néha meglepő területeken megnyilvánuló – kapcsolatok sokféleségét tükrözi. Vessenek rá bátran egy pillantást...

Másfelől úgy látom, hogy a kétoldalú politikai légkör jelentősen javult Macron elnök és Orbán miniszterelnök között. A közelmúltban számos közös állásfoglalásra lehettünk figyelmesek, különösen a fontos uniós posztokról folytatott tárgyalások, s egyúttal biztosíthatom, hogy más, kevésbé publikus témák kapcsán is.
Nagy jelentőséget tulajdonítok a frankofónia terjedésének is. Ezért is örülök ennyire, hogy a Francia Nagykövetség kulturális osztályának és a magyar tanárok közös erőfeszítésének köszönhetően egy nyíregyházai általános iskola új kéttannyelvű osztályt indít a következő tanévben.
Ezen felül természetesen minden nap figyelemmel kísérem a Magyarországon működő francia vállalatok helyzetét.

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Like-olj ide kattintva a www.facebook.com/diplomaciamindenkinek oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

Céltudatos esélyegyenlőségi politika


A diplomáciában is tapasztalható a nemek közötti megoszlás kedvező változása. Mi a véleménye és a tapasztalata a női energiák által fémjelzett, konstruktívabb, gondoskodóbb, kifinomultabb és kevésbé harcias megközelítéssel kapcsolatban?

Valójában az Ön által említett változás igen újkeletű, amely az utóbbi években egyre intenzívebbé váló ráeszmélésből fakad. Emmanuel Macron 2017-ben a nemek közötti esélyegyenlőséget ötéves hivatali idejének „nagy ügyévé” tette.
Amikor beléptem a diplomáciai szolgálatba csakúgy, mint a karrierem túlnyomó részében, a nők kisebbségben voltak mind a magas rangú hivatali, mind a nagyköveti pozíciók tekintetében. S ezt mindenki „normálisnak” tartotta.

Aztán apránként, a társadalmi változások hatására a diplomata szakmát már nem tekintették férfi hivatásnak, miközben a közszolgálatban a paritás tiszteletben tartásának normái érvényesültek. A minisztériumom sokáig lemaradt, ám a Quai d'Orsay [a francia külügyminisztérium nem hivatalos elnevezése, mivel épülete Párizsban, az Orsay rakparton található – A szerk.] 2013 óta komoly erőfeszítéseket tesz a vezetői és nagyköveti állások nemek közötti egyenlőbb eloszlása érdekében. A női nagykövetek aránya 6 év alatt 12%-ról 30%-ra emelkedett. Ma ezek a lépések folytatódnak, és néhányan hangot is adnak elégedetlenségüknek. Megértem persze azokat, akik attól tartanak, hogy ez a céltudatos esélyegyenlőségi politika hátrányos helyzetbe szoríthat bizonyos, az adott állásra érdemesebb férfit; azonban úgy gondolom, hogy ez a szükséges rossz, és át kell esnünk rajta, hogy megváltoztassuk a gondolkodásmódot annak érdekében, hogy az egyensúly aztán természetes módon álljon be.

Hogy visszatérjünk a kérdése utolsó részére, úgy gondolom, hogy a szakmai háttérből, a nemből és a származásból fakadó sokféleség mind a képviselet, mind pedig az ötletek és a kezdeményezések születése szempontjából gazdagítja a francia diplomáciai testületet.

fr-pascale-andreani-osztondijasok-web.jpgA nagykövet a Rezidencián fogadta a francia kormány ösztöndíjasait (2019.06.24.) (Fotó: Francia Nagykövetség)

 

Szenvedély és aktivitás


Szoros időbeosztása mellett hogyan tudja elkerülni a szakma kockázatait? Melyek azok a szabadidős tevékenységek, amelyek lehetővé teszik, hogy lenyugtassa elméjét és feltöltse a merülőfélben lévő elemeit?

Igazság szerint szenvedélyesen végzem a munkámat, és örülök, hogy teljes mértékben ennek szentelhetem magamat. A budapesti hivatalba lépésem óta olyan területeken vagyok aktív, mint a politika, a gazdaság vagy éppen a kultúra. Szó szerint Magyarország bűvöletében vagyok, sőt, még azt is tervezem, hogy a szabadságom egy részét is itt töltsem el, hogy felfedezzem az ország azon részeit, ahol még nem jártam hivatalból. Ugyancsak időt szakítok a zongorázásra, az olvasásra, a magyartanulásra vagy egy sétára a városban.

fr-pascale-andreani-avatas-latogatas-web.jpgA nagykövet egy szegedi kiállítás megnyitóján, valamint egy budapesti és egy nyíregyházi iskolában tett látogatásakor (Fotó: Francia Nagykövetség / szeged.hu)

 

Varázserő?


Ha hatalmában állna egy valamit megváltoztatni a világban, mit tenne?

Már régen rájöttem, hogy nem rendelkezem ilyen hatalommal; és ez így van rendjén.

 

Hasznos linkek


Többet szeretnél megtudni Franciaországról, a Francia Nagykövetség magyarországi működéséről, tevékenységéről, országaink együttműködéséről? Érdekelnek francia vonatkozású nyilvános programok és rendezvények? Akkor látogass a Francia Nagykövetség hivatalos weboldalára…

komment

Szenvedély, Brexit és kínzó erotika

2020. február 05. 11:26 - IAMedia

+++ Szigorúan bizalmas +++  A nemzetközi tapasztalatszerzés időtlen idők óta a szellemi és a vérfrissítés, a nagy fejlődések katalizátora, ami sok esetben a hazaszeretet erősödéséhez is vezet. Miként gazdagodik egy érzékeny lélek egy új közegben? Milyen kihívásokkal szembesül? Mennyire képes venni az akadályokat? Mitől lesz igazán sikeres? Őszinte válaszok már bőven nem csak barátok közt…

hu-reti-barnabas-dobo-kata-egy-kulonleges-nap-172-fb.jpgFotó: Szigeti László

 
A kulturális diplomácia hol csendesen, hol harsányan és látványosan épít hidakat. Minden művész, aki büszke magyarként sikeresen és elismerések ölelésében tevékenykedik külhonban, hozzájárul hazánk hírnevének öregbítéséhez. Egyikük Réti Barnabás. Vele beszélgettem kihívásokról, érzelmekről, célokról és egy különleges napról Dobó Katával…

 

Londoni rémtörténetek


Hosszú évek óta kétlaki életet folytatsz: Budapest és London között ingázol. Mennyire jelent nagyobb kihívást vagy élvezetet ez a fajta életmód a korábbihoz képest? Miben fejlődtél igazán? Mire eszméltél rá, mit tanultál meg önmagaddal kapcsolatban?

2012-ben hoztam meg a döntést, hogy fejest ugrom a semmibe, és kimegyek Londonba. Szabályszerűen rettegtem; úgy mentem, hogy volt egy szűk anyagi keretem, és vettem egy repülőjegyet. Fogalmam sem volt, például hol fogok lakni, ráadásul tele volt a fejem a Londont megjárt barátok rémtöténeteivel. Minden szempontból csodálatos és rettentő nehéz időszak volt egyben, ami átformálta az egész felfogásomat és a dolgokhoz való hozzáállásomat. Megtanultam magamról számos dolgot, de legfőképpen azt, hogy sokkal több hitem van, mint azt előtte gondoltam, és ez megerősített. Olyan volt, mint egy edzőterem, ahol nem izmokat edzettem, hanem a bátorságomat gyúrtam ki. Közhely, de minden csoda a komfortzónán kívül van, és ezt sokszor egészen extrém módokon tapasztaltam meg.

hu-reti-barnabas-06-web.jpgFotó: Jennie Scott

 

Szeretet és elfogadás


Kelet-közép-európaiként mi volt a legszembetűnőbb változás? Mennyire sikerült beilleszkedned a magyartól merően eltérő brit közegbe?

A legfontosabb – s erre korán rá kellett jönnöm – , hogy az a fajta ítélkező, kritikus gondolkodásmód, amelyben itthon szocializálódunk, megöli a kreativitást és elveszi tőlünk a siker lehetőségét. Nagyon nyitottnak gondoltam magam, de Londonban hamar rájöttem, mennyi fejlődni valóm van ezen a téren. Színészként egyaránt nyilvánvalóvá vált számomra, akkor lesz a legkönnyebb dolgom, ha magamat is könnyűvé teszem, és nem veszek el előítéletekben vagy a saját véleményemmel való azonosulás csapdájában. Rájöttem, sok jelenséget, amit itthon megbotránkozva vagy félelemmel nézünk, meg lehet közelíteni humorral is, s hogy az emberek mindenhol csak emberek, és végső soron mindenki szeretetre és elfogadásra vágyik. Persze különféle módszerekkel és stílusban teszünk ezért, ami sokszor riasztó lehet, de ha az ember önmagával rendben van, akkor a többiekkel sem lesz gond.

hu-reti-barnabas-brexit-web.jpgFotó: Rocco Dipoppa / Unsplash

 

Erős gyökerek és kötődés


Mennyiben vagy hogyan érint személy szerint az immáron szomorú valósággá vált Brexit?

Amikor először hallottam a Brexitről, egy filmes eseményen dolgoztam, ahol az egész stáb bevándorlókból és külföldiekből állt. Egy Brexitet propagáló film díszbemutatója volt, és azon viccelődtünk, hogy hamarosan megjelenik több száz tősgyökeres brit arisztokrata és mágnás, akik gyűlölnek minden itt dolgozót. Természetesen semmilyen atrocitás nem ért minket, ám a filmes szakmában észrevettem, hogy kevesebb lett a munka az európai színészek számára. Engem személyesen vagy érzelmileg nem érintett meg a dolog, tudtam, hogy a személyes megítélésem ebben a tekintetben csak akkor csorbul, ha azonosulok ezzel a fajta idegenséggel, külföldiséggel. Mindent teljes jelenléttel, az emberi kapacitásom maximumával csináltam, így sosem kérdezték meg, hogy egyébként európai vagyok-e, vagy mit csinálok ott. Emellett viszont tudatosan elutasítottam azt, amit sok ottani bevándorló színész csinál, hogy felvesz egy brit akcentust, s próbálja eltitkolni a gyökereit. A magyarság a részem – ezt csak kint értettem meg igazán, és mindig büszkén mondtam el, ha kérdezték, hogy magyar vagyok. A külsőm miatt gyakran néznek olasznak, franciának, görögnek, az akcentusomból pedig nem derül ki, hogy honnan jöttem (noha angol nyelvterületen mindig kérdés, ki honnan származik).

hu-reti-barnabas-05-hd.jpgFotó: Jeannie Scott

 

Kedves Olvasó!

Mi minden változhat meg egy nap alatt? Semmi, és akár minden. Röpke másfél óra alatt az emberi érzelmek szinte teljes skáláját bejárva, Dobó Kata kifacsarja eszméletlenül gazdag és szépséges lelke utolsó cseppjét is, miközben Réti Barnabás hátborzongató kíméletlenséggel állít velünk szembe egy foltmentesre sikált tükröt. Nincsenek győztesek, nincsenek vesztesek – csakis a puszta, egyszerre mámorító és fojtogató lét valósága.
Ha maradandó élményre vágysz, s értékálló ajándékkal akarsz kedveskedni magadnak és szeretteidnek, válassz ki egy igazán különleges napot!

Dobó Kata szívbe markolóan hiteles léleksztriptíze és Réti Barnabás lehengerlő energiajátéka hiánypótló színházi előadássá emeli az Egy különleges nap című, kultikus film adaptációját. Sophia Loren és Marcello Mastroianni páros alakítása méltó módon ölt testet az Iványi Árpád által megálmodott közegben. Kihagyhatatlan élmény a minőségi kultúrára éhes magyar léleknek.

Nézd meg az Egy különleges nap trailerét... >>>

Legközelebbi előadás: 2020. február 07.
>>> Jegyvásárlás és bővebb információ <<<

 

Egy zseniális történet


Az előző színházi szezon több szempontból is izgalmas előadása volt az Egy különleges nap. A minőségi produkciókra éhes közönség 2019 november végétől újból a szenvedélyek viharába kerülhetett. Mit jelent számodra ez a darab, amelynek a megalkotásában is jócskán kivetted a részedet?

Nagyon fontos nekem, s nagyon büszke vagyok rá. Úgy gondolom, olyan minőségű előadást hoztunk létre, ami a Broadwayn, a West Enden vagy akár a londoni Nemzeti Színházban is megállná a helyét. Régóta terveztem színpadra adaptálni az eredeti filmet, mivel rettentően bátor és tabudöntögető, mégis emberi és egyetemes témákat feszeget. Erről a történetről napokig lehetne beszélni…
Elfogadjuk-e a címkéket, amiket ránk ragasztanak? Netán önként viseljük azokat? Azonosulunk-e velük? Mi történik, ha elég bátrak vagyunk ledobni ezeket magunkról? Mi marad? Hogyan válhat az ember legyőzhetetetlenné akkor is, ha egy egész világ harsogja, hogy ő hibás és nem kell? Merünk-e megmutatkozni egy másik ember előtt igazi valónkban? Elfogadjuk-e a sebezhetőségünket, s kovácsolhatunk-e belőle fegyvert? A történet mindezeket magában foglalja. Lenyűgözőnek találom, hogy egy olasz film az 1970-es években a Mussolini-korszak egy olyan titkos arcát mutatta meg, ahol a periferiára szorítottakból hősök lehettek. Benne van a feminizmus, a női szerepek, a társadalmi stigmák levetése, a homoszexualitás... Zseniális történet.

dobo-kata-reti-barnabas-reti-egy-kulonleges-nap-077-hd.jpgFotó: Szigeti László

 

Az olasz film előtti főhajtás


A rendezés mellett a díszletekért és jelmezekért is felelős Iványi Árpáddal sokadik sikeres együttműködésetek ez. Nyilván szárazra néztétek a szemeteket Sophia Loren és Marcello Mastroianni fenomenális alakítását elemezve. Milyen mértékben tekintettétek az eredeti filmet etalonnak, s mennyiben bolondítottátok meg saját fűszerekkel?

Hűek maradtunk a filmhez olyan tekintetben, hogy nem modernizáltuk, autentikus a látványvilág, a zene, a hangok és minden más. Ezzel együtt a történetet kicsit transzcendesebbé, költőibbé, szimbolikusabbá tettük, a karakterek pedig a mi karaktereink – ez nem is történhetett másként. Az előadás egy hommage az olasz mozi tiszteletére, nemcsak az Egy különleges nap, hanem a Fellini-, Rosselini-, Vischonti-, Vittorio deSica-filmek előtti főhajtás, egészen egyedi hangulattal. Sok olasz nézőnk megjegyezte, hogy az illúzió tökéletesebb volt, mint az olasz feldolgozásokban.

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Like-olj ide kattintva a Diplomacia.info oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

Dobó Katával zokog a közönség


Hozzád hasonlóan színpadi partnered, Dobó Kata is rendelkezik bőséges, ráadásul szintén angol nyelvterületen szerzett külföldi tapasztalattal. Érezhető (volt) az a másfajta professzionális megközelítés akár a próbafolyamat, akár előadás közben? Miben nyilvánul(t) meg? Mi működteti köztetek a sugárzó szinergiát?

Kata az első perctől kezdve egy amerikai filmszínésznő profizmusával dolgozott, rengeteg munkát tett a szerepbe. Azt hiszem, korábban még soha senki nem látta őt ilyen színészi mivoltában. Rendkívül zárkózott és érzékeny személyiség, és csodálatosan kitette önmagát, az egész lényét, a sebezhetőségét a színpadra. Van a darabban egy monológja, amikor Antoniettaként sírva vall arról, hogy a férje és a családja megbántja, megalázva és nem megbecsülve érzi magát. Igazán különleges színpadi pillanat, nagyon ritkán látni ilyet, amikor egy színész ennyire kitárulkozik. A nézők nagy része ilyenkor vele zokog, nekem pedig mindig megszakad a szívem, amikor vigasztalom. Ez az a jelenet, amikor a két szereplő testileg is közel kerül egymáshoz. Én egy homoszexuális férfit játszom, aki életében először kerül közel egy nőhöz. Rendkívül sebezhető pillanat, színészként rengeteg bizalom kell hozzá, Kata pedig teljesen odaadja magát. Nagyon hálás vagyok neki ezért.

dobo-kata-reti-barnabas-reti-egy-kulonleges-nap-196-hd.jpgFotó: Szigeti László

 

Megvilágosodás 40 fokos lázzal


Egy új szereppel való megismerkedés, azonosulás során mi jelenti a legnagyobb kihívást? Hogyan festett ez Gabriele esetében?

Ha jó a történet és a könyv, nagyon könnyű a munka számomra. A rosszul megírt anyaggal azonosulni nehéz, hiszen azt is meg kell tölteni valamivel. Ez esetben nagyon könnyű dolgom volt. Gabriele egy megbélyegzett, kitaszított figura, aki házi őrizetben várja, hogy elvigyék valahová, amiről semmit sem tud. Elszakították a barátaitól, a szerelmétől, ő mégis egy játékos ember marad, aki vágyik az emberi kapcsolatra, a szeretetre. Az ember egyik alapfélelme a szégyentől, az elutasítástól való rettegés, hogy ő nem kell, hogy ő nem méltó a szeretetre. Ezt az élményt mindenki megéli egy bizonyos szinten, különben nem akarnánk megfelelni másoknak. Londonban ebbe egyszer majdnem belepusztultam. Volt idő, amikor olyan sok volt az elutasítás, a megalázottság és a kudarc, hogy három hétig nem tudtam kikelni az ágyból, olyannyira lebetegedtem. A BBC-hez kellett mennem egy castingra, 40 fokos lázam volt. A stúdióban majdnem elájultam a gyógyszerektől, amiket kaptam. Aztán egyszer csak megvilágosodott bennem, hogy ennek az egész szenvedésnek semmi értelme, és valójában csak önmagammal kell jóban lennem. Rájöttem, hogy nem szeretem magamat igazán, mert olyan sztorik vannak a fejemben arról, hogy milyennek kéne lennem, amelyek folyton kelepcében tartanak. Utána tudatosan elkezdtem kilépkedni a komfortzónámból, felborítani a rendszert, úgymond újraprogramoztam a gondolkodásom, kicsi, apró lépésekkel. Gabriele szerepében minden benne van ebből.

dobo-kata-reti-barnabas-reti-egy-kulonleges-nap-hazteto-hd.jpgFotó: Szigeti László

 

Önelfogadás, identitás, méltóság


Mi a darab legfőbb üzenete? Az eddigi visszajelzések alapján hogyan fogadta a közönség?

A darab üzenete röviden: meg kell ismernünk és elfogadnunk önmagunkat ahhoz, hogy legyőzhetetlenné váljunk. Az identitásról szól, mint egyébként minden nagy történet, arról, ki az ember, és mire képes, ha úgy dönt, bátor lesz. „Mindig azt tesszük, ami másoknak tetszik, még akkor is, ha nincs igazuk” – mondja Gabriele az egyik jelenetben. A történet végén el kell mennie a száműzetésbe, mégis méltósággal, emberként távozik.

dobo-kata-reti-barnabas-reti-egy-kulonleges-nap-129-hd.jpgFotó: Szigeti László 

 

Budapesti játszóház


Milyen terveket szősz jelenleg? Milyen irányban, milyen közegben látod magadat a jövőben?

Ember tervez, Isten végez. Folyamatosan tanulok, gyakorlom az élethez való képességet. Iványi Árpival tavaly elindítottuk a közös produkciós műhelyünket, a Budapest Playhouse-t, amelynek az egyik első gyermeke ez az előadás. Filmek, workshopok, kiállítások szervezését is tervezzük, úgyhogy bele kell tanulnom a menedzsmentbe, a marketingbe, a pénz, a támogatások és a szponzorok szerzésébe. Nagy kihívás, ám nagyon izgalmas időszak is egyben. Ezen felül hamarosan látható leszek különböző mozgóképes alkotásokban (többek között A halálügyész című, 56-os történelmi drámában, illetve a többszörös díjnyertes, Magyarországon 2020. február 08-án bemutatásra kerülő, Antifeminist című, nemzetközi rövidfilmben), illetve rövid pillanatokra nagyobb amerikai produkciókban is feltűnök. Folyamatosan fejlesztünk forgatókönyveket és treatmenteket, vagy angol nyelvű darabokat fordítok. A kedves Olvasókkal szorítsatok nekem, mert ha minden jól megy, még az idei évadban rendezni fogok egy darabot!

dobo-kata-reti-barnabas-reti-ivanyi-arpad-egy-kulonleges-nap-hd.jpgFotó: Privát archívum / Facebook 

 

+++ Ne maradj le a többi diplomáciai témájú cikkről és interjúról! Kattints a KÖVETÉS gombra… +++

 

Kreativitásmentő kamikazeakció


Mekkora kihívást jelent ma függetlenként színházat „csinálni”?

Óriási kihívás, mondhatni kamikazeakció. Egyébként úgy érzem, ez bármilyen típusú színház esetében fennáll, mert a társadalmunk szellemisége végtelenül kreativitásellenes – nem a politika, hanem a társadalom. Szeretni és játszani kellene, de ha az emberek nagy része nem szeret élni és nem tudatos, nem szereti és szégyelli önmagát, a feladat gigászi. Azért próbálkozunk, mert számunkra ez egy küldetés. Úgy gondolom, ez a történet, illetve ahogyan elmeséljük, meg kell, hogy mozdítson valamit a közönségben. Másfelől úgy „politizálunk”, hogy nem mondjuk meg senkinek, mit kell(ene) gondolnia. Az Egy különleges nap konzervatív és liberális nézeteket valló nézőkhöz egyaránt szól. Mindenkit érintő, egyetemes emberi és lelki igazságokról beszélünk. Jól tudjuk azonban, hogy a puding próbája az evés… Szeretettel várjuk a Diplomacia.info kedves olvasóit.

Legközelebbi előadás: 2020. február 07.
 >>> Jegyvásárlás és bővebb információ <<<

komment

30 év után visszatért Budapestre az egykori NDK-s menekült TV-sztár

2019. október 15. 10:28 - IAMedia

+++ Szigorúan bizalmas +++ Immáron 30 éve, hogy a vasfüggöny első tégláját kiverte Magyarország az osztrák határ megnyitásával, amikor NDK-sok ezrei menekültek Nyugatra a vágyott szabadság felé. Köztük volt az egyik legnépszerűbb német műsorvezető, Kai Pflaume is, aki a Német Nagykövetség által rendezett ünnepi fogadás díszvendégeként érkezett Budapestre. Képes beszámoló és exkluzív interjú következik…

de-tag-der-deutschen-einheit-2019-kai-pflaume-heart-fb.jpgKai Pflaume mindig a szívében őrzi Magyarországot (Fotó: Aigner Ivan)

 

Történelmi események sodrásában


Kedves Olvasó!
Hihetetlen, milyen gyorsan elrepült 3 évtized! A világ azóta sokat változott, érezzük a vágyott  demokrácia és szabadság ölelését, miközben újabb és újabb kihívásokkal nézünk szembe.
Akár átélted az akkori történéseket a Vasfüggöny valamely oldalán, akár könyvekből, filmekből vagy felmenőid elmesélésiből hallottál róluk, a szocialista blokk összeomlásának hivatalos nyitánya hazánkat az események középpontjába katapultálta – egyetlen lövés nélkül. A békés átmenet aztán rövid időn belül elvezetett az európai megosztottság végéhez, amelynek a talán leglátványosabb eleme a két Németország 1990. október 03-án bekövetkezett újraegyesítése volt.

 

Német egység napja


A német egység napja alkalmából, a Várkert Bazárban rendezett nagyköveti fogadáson nagy számban megjelentek a diplomáciai testület, a Magyarországon tevékenykedő német vállalatok és szervezetek képviselői, katonai küldöttségek, valamint a német-magyar barátság szerelmesei és hívei.

>>> Kattints a képre a galéria megtekintéséhez! <<<

Fotók: Aigner Ivan

 

Menekültből német szupersztár


Miután a német és magyar rézfúvósokból álló zenekar előadásában elhangzik a német, a magyar, végezetül pedig az uniós himnusz, a Német Szövetségi Köztársaság nagykövete, Őexc. Volkmar Wenzel ünnepi beszédében kiemeli az országaink közötti kapcsolatok sokrétűségét és mélységét, valamint méltatja Magyarország a német újraegyesítésben játszott nélkülözhetetlen és vitathatatlan szerepét.

Fotók: Aigner Ivan


Ezt követően Wenzel nagykövet a színpadra hívja a talán legismertebb egykori NDK-s menekültet, az azóta fantasztikus tv-s karriert befutott, népszerű műsorvezetőt. Bizonyára sokan emlékszünk még Kai Pflaume Nur die Liebe zählt [Csak a szerelem számít – A szerk.] című műsorára, amelyet azóta sok másik követett.

A néhány perces interjúból részletet láthatsz az alábbi videóra kattintva. >>>


(c) Ivan Aigner

 

Alpesi dobok és nagyköveti party


Nagykövet úr interjúját követően bámulatos Alpine Drum-előadás veszi kezdetét, amely során négy művész képletesen átvágta a színpadon felállított határkerítést, majd szerszámosládáikkal népszerű dallamok egyedi feldolgozásával kényezteti a jelenlévőket.

de-tag-der-deutschen-einheit-2019-alpin-drums.jpgFotó: Aigner Ivan


Az alábbi galéria a vendégek élénk eszmecseréjéről és baráti csoportokba rendeződéséről tanúskodik. A diplomácia nagyiskolájának gyakorlati megnyilvánulása példaértékű lehet mindenki számára, aki olyan fontos témákon veszekszik, hogy a tojás vagy a tyúk volt-e előbb, s hogy aznap este ki játsszon a Barbie-val vagy a Playstationnel…

>>> Kattints a képre a galéria megtekintéséhez! <<<

Fotók: Aigner Ivan

 

Balatoni nyaralás és otthon az államszocializmus idején


Az ünnepi fogadás szervezői egy különlegességgel is készültek: a Várkert Bazár impozáns előterében egy kis kiállítás került berendezésre: az egyik jelent egy NDK-turisták által elfoglalt balatoni campinget fehér Trabanttal és a korszakra jellemző eszközökkel, míg a másik egy tipikus lakótelepi nagyszobát hivatott megidézni.

>>> Kattints a képre a galéria megtekintéséhez! <<<

Fotók: Aigner Ivan

 

+++ Ne maradj le a többi fogadás beszámolójáról és nagyköveti interjúról! Kattints a KÖVETÉS gombra… +++

 

Kai Pflaume-interjú


Természetesen nem állhattam meg, hogy a Diplomacia.info olvasói számára, személyesen is feltegyek kérdéseket az est díszvendégének.

Összehasonlítva a 30 évvel ezelőtti helyzettel, mit érez mostani budapesti tartózkodása alatt?

A 30 ével ezelőtti budapesti tartózkodásomhoz képest ma nyugodt, felszabadult, örömteli és mindenféle feszültségtől mentes vagyok. Annak idején természetesen teljesen ideges voltam, nem tudtam, mi vár rám, s hogy sikerrel járok-e. E tekintetben feltétlenül jobban élvezem a mostani ittlétet, noha a 30 évvel ezelőtti az életem szempontjából meghatározóbb volt.

Melyek az elmúlt 30 év legfontosabb tapasztalatai?

Természetesen borzasztóan örültem, hogy olyan gyorsan leomlott a fal, mert ez „normalizálta” a személyes helyzetemet: újra láthattam a családomat, a barátaimat és a szülővárosomat. Ezen felül a Nyugatra való menekülésem révén ismertem meg a feleségemet; nélküle pedig a két szuper fiam sem létezne. Mindez nem történt volna meg, ha akkor nem indulok el Nyugatra. Valószínűleg az NDK-ban nem a televíziónál kötöttem volna ki. Ebben az értelemben sok pozitívum történt velem, amért nagyon hálás vagyok.

de-tag-der-deutschen-einheit-2019-kai-pflaume-volkmar-wenzel.jpgŐexc. Volkmar Wenzel német nagykövet és Kai Pflaume jelképesen átvágja a Vasfüggönyt (Fotó: Aigner Ivan)

 
Mennyit tudnak a fiai az akkori korszakról? Az édesapjuk sokat mesélt nekik?

A fiaink talán többet tudnak erről az időről, mint más, hasonló korú társaik, akik számára ez csupán egy fejezet a történelemkönyvben. Ez abból fakad, hogy az élet az NDK-ban a személyes és családi történetem része. Természetesen elvittem őket Lipcsébe, megmutattam nekik, hol nőttem fel és jártam iskolába. Személyes tapasztalataim alapján más megvilágításból tudtam nekik elmagyarázni, milyen egy olyan országban élni, ahol nem vagy szabad, nem utazhatsz, illetve nem mondhatsz, amit akarsz. Mindaz, ami a számukra természetes, mivel egy demokratikus országban nőttek fel. Egy működő demokráciában születni mindenképpen olyan ajándék, amelyet érdemes megvédeni.

Hogyan érzi magát szakmailag?

Jelenleg többet vagyok a képernyőn, mint korábban valaha. Évente közel 200 műsort készítek: a Wer weiß denn sowas? hétfőtől péntekig látható az ARD-n, évi ötször sugározzák a Klein gegen Groß  és a Wer weiß denn sowas? XXL nevű szombat esti showműsort, valamint a Kaum zu glauben! az NDR-en kerül adásba. Nagyon szeretem azt csinálni, amit. Szóval nem is lehetne jobb a helyzet.

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Like-olj ide kattintva a Diplomacia.info oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

Diplomatából sosem elég


Ha szívesen alakítanád aktívan nemcsak a saját, hanem a hazád vagy akár a világ sorsát, vonzanak az idegen kultúrák és a felfedezésre váró tájak, a diplomácia remek terület, hogy hivatásból „Hass, alkoss, gyarapíts!”, s ennek köszönhetően az egész világ fényre derüljön…

 

Hasznos linkek


Többet szeretnél megtudni a Magyarország első számú gazdasági partneréről, a Német Szövetségi Köztársaság itthoni működéséről, tevékenységéről, országaink együttműködéséről? Érdekelnek német vonatkozású nyilvános programok és rendezvények? Akkor látogass az Német Nagykövetség hivatalos weboldalára, illetve kövesd a munkájukat Facebook-profiljukon!

komment

Gigantikus mexikói nagyköveti party

2019. október 02. 09:55 - IAMedia

+++ Szigorúan bizalmas +++ Vegyél részt a magas falakkal körbevett, rendőrök által védett nagyköveti rezidencián rendezett fogadáson, s találkozz a világ színe-javának képviselőivel! Képes beszámoló a nyár végének egyik leginkább várt diplomáciai eseményéről…

mx-dia-de-la-independencia-2019-maurisa-s-coleman-fb.jpgA fogadás díszvendége, Maurisa S. Coleman (Fotó: Aigner Ivan)

 

Kedves Olvasó!
Dőlj hátra, s tegyél egy kulturális, kulináris és kalandtúrát Közép-Amerika legnagyobb országában, Mexikóban!
Előételként egy csipetnyi történelmet tálalunk, majd belecsapunk a lecsóba, azaz a frijoles-szel és salsával töltött tortillákba, felhajtunk egy hangulatfokozó tequilát vagy élvezettel szürcsölünk egy ízlelőbimbókényeztető koktélkölteményt, hogy kezdetét vehesse az igazi zenés-táncos fiesta.

 

A maják és aztékok is megirigyelnék


Mit is ünnepelnek a mexikóiak szeptember közepén?
A Mexikói Egyesült Államok korábbi gyarmattartójától, a Spanyol Királyságtól való teljes függetlenségének 1821. szeptember 28-ai kikiáltása az 1810. szeptember 16-án kirobbant mexikói függetlenségi háború végkifejleteként jött létre. Miguel Hidalgo y Costilla római katolikus pap megkongattatta városa templomának harangjait, majd a „doloresi kiáltás”-ként (El Grito de la Independencia) elhíresült, a felkelésre buzdító beszédével 10+ évnyi küzdelem és egy új nemzet születése vette kezdetét.

A közép-amerikai ország nemzeti napján (Día de la Independencia) tűzijátékok borítják be az eget, egymást érik a zenés-táncos fiesták, azaz partik, finomabbnál finomabb ételek és italok árasztják el az utcákat, síp- és kürtszó harsog a levegőben, a közterületeken pedig a virágok és díszek a nemzeti lobogó színeiben (piros, fehér, zöld) pompáznak.

 

+++ Ne maradj le a többi fogadás beszámolójáról és nagyköveti interjúról! Kattints a KÖVETÉS gombra… +++

 

mx-dia-de-la-independencia-2019-cadillac.jpg

 

Utazz ingyen Mexikóba!


Ezt a jeles eseményt ünnepli az Őexc. David Nájera Rivas mexikói nagykövet rezidenciájának kertjében összegyűlt vendégsereg, amelyhez az idén is kegyes volt az időjárás.
A kocsifeljáró végén, egy stílusos Cadillac mellett várakozó nagykövet baráti kézfogással és lelkes öleléssel fogadja a magyar kormány, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a diplomáciai testület, a gazdasági és a közélet illusztris képviselőit, valamint a Magyarországon élő mexikói közösség tagjait csakúgy, mint az ünnepelt ország szerelmeseit. Mivel egy kép ezer szónál is többet mond, bátran lapozd végig a galériát, hogy megismerkedhess a jelenlévőkkel!

Kattints a képre a galéria megnyitásához! >>


Mint egy sodró áramlatba ütemesen friss vizet hozó patakok összessége, úgy telik meg az autentikus étel- és italkülönlegességeket rejtő sátrakkal körbebástyázott kert egymással lelkes társalgásba bocsátkozó emberekkel. A sokadalomban járva, fényképezőgépem lencséjébe boldogan mosolyognak hölgyek és urak.

Kattints a képre a galéria megnyitásához! >>


Csillogó szemekkel mondja a végtelenül alázatos és filantróp Demján Lídia, mennyire jól érzi magát ebben a társaságban, mivel Nájera Rivas nagykövetet különösen kedves embernek tartja, s a mexikói zenével fokozott hangulat is pompás.

mx-dia-de-la-independencia-2019-party-dsc01423.jpgLovice Mária Ullein-Reviczky és Demján Lídia (Fotó: Aigner Ivan)


S mennyire igaza van! Valami megmagyarázhatatlanul finom rezgés van a levegőben. Ezt sugározza a jelentős közép-amerikai nemzet első számú magyarországi képviselőjének ünnepi köszöntője, amelyben kiemeli, miszerint

ma arra a jeles eseményre emlékezünk, hogy 109 éve megkezdtük a harcot a függetlenségért, egy hosszú történelmi szakasz kezdetét, amely bizonyos időközönként közelebb hozott minket Magyarországhoz, ahhoz az országhoz, amellyel immáron 43 éve békés diplomáciai kapcsolat köt össze minket.
1976-tól napjainkig a kapcsolatok Magyarország és Mexikó között egyre csak erősödnek. Különösen az elmúlt két évben fellendült a modernizáció, illetve a Mexikót és Magyarországot összekötő kapcsolatok kiterjesztése a gazdasági együttműködés terén. Ma már Mexikó jelenléte kézzelfogható az interkulturális párbeszédnek, illetve a különböző intézmények és a bennük dolgozó személyek együttműködésének köszönhetően.

mx-dia-de-la-independencia-2019-ambassador-speech.jpgDavid Nájera Rivas mexikói nagykövet ünnepi beszédet mond (Fotó: Aigner Ivan)

A hallgatóság számára különleges és emberileg egyértelműen értékes csemege, amikor az Amerikai Egyesült Államok emblematikus gépkocsijára, a kocsifeljáróban pihenő Cadillacre mutató nagykövet – láthatóan boldogan és büszkén – utal a szintén jelen lévő amerikai kollégájával való kiváló viszonyra. Bennem ilyenkor nyer mindig megerősítést az abbéli tapasztalatom és meggyőződésem, hogy a diplomáciai hídépítő és a világ biztonságát erőszakmentesen szavatoló jellege mennyire nélkülözhetetlen a valós vagy szított ellentétek és konfliktusok áthatolhatatlannak tűnő, sűrű erdejében.

mx-dia-de-la-independencia-2019-usa-1.jpgEgy kép többet mond ezer szónál: mexikói-amerikai barátság Magyarországon (Fotó: Aigner Ivan)

 

Szépség és érték


Ez a beszámoló nem lenne teljes, ha nem tennék említést a tekinteteket leginkább vonzó, mesebeli teremtményről, a szó legnemesebb értelmében gyönyörűséges, birt-trinidadi vállalkozóról és színésznőről. Maurisa Coleman jelenlétével, természetes szépségével és bájával, elbűvölő kommunikációjával, valamint a szemeiből sugárzó ráció és jóság bámulatba ejtő elegyével méltó módon emeli a rendezvény fényét.

mx-dia-de-la-independencia-2019-maurisa-s-coleman-aigner-ivan.jpgA szerző Maurisa S. Coleman társaságában (Fotó: Privát archívum)

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Like-olj ide kattintva a Diplomacia.info oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

Diplomatából sosem elég


Ha szívesen alakítanád aktívan nemcsak a saját, hanem a hazád vagy akár a világ sorsát, vonzanak az idegen kultúrák és a felfedezésre váró tájak, a diplomácia remek terület, hogy hivatásból „Hass, alkoss, gyarapíts!”, s ennek köszönhetően az egész világ fényre derüljön…

mx-dia-de-la-independencia-2019-fruit-basket.jpgMexikói gyümölcskosár (Fotó: Aigner Ivan)

 

Hasznos link


Többet szeretnél megtudni a legfontosabb latin-amerikai országról, az Mexikói Nagykövetség magyarországi működéséről, tevékenységéről, országaink együttműködéséről? Érdekelnek mexikói vonatkozású nyilvános programok és rendezvények? Akkor látogass az Mexikói Nagykövetség hivatalos weboldalára, illetve kövesd a munkájukat Facebook-profiljukon!

komment

Hol van az évi 500 millió képkocka hazája?

2019. szeptember 25. 07:48 - IAMedia

Meg tudnál nézni 3 filmet naponta, mindezt 365 alkalommal évente? Most képzeld el, hogy van olyan ország, ahol napi 3 filmet gyártanak le! Hagyd, hogy magával ragadjon egy 150 éves sztori, miközben színes-fűszeres menüt majszolsz a rózsaszín ködben…

indian-film-festival-hungary-2019-ls-plain-fb.jpg

 

3 film gyártása naponta


Bizonyára hallottál már Hollywood indiai unokatestvéréről, az indiai filmgyártás fellegváráról, Bollywoodról? Ha nem, akkor érdemes tudni, hogy a világ második legnépesebb országában évente több film készül, mint az amerikai filmipar fővárosában.
További érdekesség, hogy Magyarország számos külföldi forgatócsoport kiemelt célállomása.

Az Indiai Nagykövetség – küldetésénél fogva – gazdasági, kulturális, oktatási és idegenforgalmi hídként szolgál India és Magyarország között. Így szinte magától értetődik, hogy a mozgókép érzelmekre és érzékekre ható, csodálatos világa kiváló tartóoszlopa a kétoldalú kapcsolatok további elmélyítésének. Az országaink közötti jó viszony ápolásában kiemelkedő szereppel bír az Indiai Köztársaság nagykövete, Őexcellenciája Kumar Tuhin, aki a világ különböző tájain szerzett több évtizedes tapasztalattal felvértezve dolgozik a gazdasági és kulturális együttműködésünk elmélyítésén. Felhívta a figyelmet az országaink között 78. éve meglévő diplomáciai kapcsolatokra, aminek megünneplésére az idén a Budai Várat is fényárba borítják.

Az Indiai Filmfesztivál eseménynaptárunk szerves, kiemelkedő része, amely meghatározó szerepet játszik az India és Magyarország közötti kulturális eszmecsere, valamint a két ország filmművészetének kölcsönös nagyrabecsülése terén. Nagy örömömre szolgál, hogy az elmúlt évek során a fesztivál új utakat nyitott meg az országaink között fennálló kétoldalú kapcsolatok további bővítésére, az India iránti lelkesedés és rajongás erősítésére.

indian-film-festival-hungary-2019-pc-kumar-tuhin-web.jpgFotó: Aigner Ivan

 

Te is részese vagy az utazásnak


A több mint 100 éves indiai film az 1990-es évek közepén indult világhódító útjára. A telített színekkel, dallal, tánccal fűszerezett, elsősorban szerelmi románcokra épülő alkotásokból évente ezernél is több készül. Ez annyit jelent, hogy naponta átlagosan 3 filmet termel ki a szubkontinens. Természetesen, folyamatosan bővül a paletta, így a történelmi-fantasztikus eposzok, a fogcsikorgató izgalommal telített akciófilmek éppúgy helyet kapnak, mint a hasizomerősítő vígjátékok.

Ezekből válogatott össze az idén 12 alkotást az Indiai Filmfesztivál a Világ Körül (IFFW) kurátora, egyben a Legjobb indiai kurátor díj nyertese, Captain Rahul Bali, azaz magyarosítva Balu kapitány, amolyan ízletes kóstolóként, hűen szemléltetve az indiai film sokoldalúságát és egyre terjedő népszerűségét.
A sajtótájékoztatón kiemelte, miszerint büszke arra, hogy az egész országot képviselő filmválogatással tudja

terjeszteni India illatát és sokszínűségét. A mozi a képzelet földje; a művészet egyetlen interaktív formája azáltal, hogy olyan utazásra visz, amelynek részese vagy, mivel a te történeted is; s amelynek célja, hogy hidat húzzon a különböző kultúrák között. (…) Őszintén hiszünk abban, hogy a kultúra terén folytatott együttműködések előbb-utóbb, de kivétel nélkül kereskedelmi együttműködéshez vezetnek. A magyarországi Indiai Filmfesztivál a kezdetektől fogva egy meghatározó eseményként működik a kulturális együttműködés előmozdítása érdekében, míg a filmművészet médiumán keresztül megismerteti közönségét India szépségével, az ország esszenciájával. Izgatottan várjuk az idei eseményt is, amely számos együttműködés és kulturális találkozás színtereként arra hivatott, hogy az India és Magyarország közötti barátságot a következő szintre emelje.

indian-film-festival-hungary-2019-pc-kumar-tuhin-captain-rahul-balu-web.jpgŐexc. Kumar Tuhin, India magyarországi nagykövete és Captain Rahul Bali, az Indiai Filmfesztivál kurátora (Fotó: Aigner Ivan)

 

+++ Akarsz az elsők között értesülni az új nagyköveti interjúkról és fogadások beszámolójáról? Kattints a KÖVETÉS gombra… +++

 

Focicsapat +1


Az Indiai Filmhét immáron 5. alkalommal kerül megrendezésre, amelynek az idén a budapesti MOM Parkban működő Cinema Pink szolgál helyszínéül. Október 07-13. között napi 2 filmet láthat a nagyérdemű. S mivel a mozi és az étkezés szinte egymástól elválaszthatatlan élmény, a filmhét alatt különleges fűszerek és ízek bűvöletébe is kerülhetünk.

Tanuja Shankar, az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ igazgatója elmondta, hogy

az idei eklektikus filmcsokor díjnyertes és a legnagyobb kasszasikert produkáló alkotásokból áll. A vetítések mellett mesterkurzusokon és kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehetnek a mozi szerelmesei.

Ezek keretében a fesztiválon díjnyertes indiai színészek és filmgyártók (többek között Raima Sen, Umesh Shukla, Rahul Mittra és Dr. Rajinder Chadha), valamint a magyar filmvilág, művészeti és kulturális élet képviselői is tiszteletüket teszik.

indian-film-festival-hungary-2019-pc-tanuja-shankar-web.jpgFotó: Aigner Ivan

A program 12 indiai filmet mutat be 7 különböző eredeti nyelven, magyar felirattal. A leírásokért és foglaláshoz kattints a lenti képre vagy az alábbi linkre

 

>> Indiai Filmfesztivál 2019 programja <<

 

indian-film-festival-hungary-2019-poster-collection-web.jpgA 2019. évi Indiai Filmfesztivál alkalmából bemutatásra kerülő alkotások

Mahatma Gandhi születésének 150. évfordulójának alkalmából és annak tiszteletére igazi filmtörténeti csemegét, azaz az indiai vezető inspiráló életútjáról 1982-ban készült filmet is megnézhetjük.
 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a jobb felső sarokban található KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Likeolj ide kattintva a Diplomácia Mindenkinek oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

indian-film-festival-hungary-2019-pc-group-web.jpgFotó: Aigner Ivan

 

Hasznos link


Többet szeretnél megtudni Indiáról, az Indiai Nagykövetség magyarországi működéséről, tevékenységéről, országaink együttműködéséről? Érdekelnek kanadai vonatkozású nyilvános programok és rendezvények? Akkor látogass az Indiai Nagykövetség hivatalos weboldalára, illetve kövesd a munkájukat Twitter-profiljukon!

komment
süti beállítások módosítása