Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

Roger Federer 727 éves ékszere

2018. augusztus 01. 14:47 - IAMedia

Mi az a több mint 7 évszázados ékszer az Alpok gyűrűjének védelmében, amelynek tulajdonosa – többek között – a teniszcsillag Roger Federer. Nyílegyenesen, svájci pontossággal vegyük nagyító alá Tell Vilmos örökségét…

Csak semmi pánik!
Nem őrültem meg, hogy a nyári szünetben bonyolult matematikai feladatokkal izgassam fel a hőségtől tikkadt kedélyeket.
Mégis… Mi a luxus, a tisztaság, a jólét, a béke, a minőség, a pontosság, a bankok, a csokoládé és Roger Federer közös nevezője?

ch-swiss-national-day-2018-alarm-clock.jpgFotó: Katarzyna Kos

A válasz természetesen:  Svájc .

 

Európa ékszerdoboza

A Svájci Államszövetség (németül Schweizerische Eidgenossenschaft, franciául Confédération suisse, olaszul Confederazione Svizzera, rétoromán nyelven pedig Confederaziun svizra) 3+1 hivatalos nyelvével, félig közvetlen demokráciájával (minden választópolgár az adott térség önkormányzásában, azaz a döntéshozatalban részt vehet), térségi és etnikai kiegyensúlyozottságával, viszonylagos társadalmi zártságával egy arany kakukktojás Európán belül.

Politikai rendszerének különlegessége a kompromisszumos megoldások és a kiegyensúlyozott érdekérvényesítés jegyében lefolytatott népszavazások, amelyekből az elmúlt másfél évszázadban több mint félezerre került sor. Mivel ezekkel akár törvényeket is felül lehet írni, a svájci aktív résztvevője élete minden aspektusának.

Az ország hagyományos élenjárója a környezetvédelemnek, olyannyira, hogy alkotmányba is foglalták. Számos természeti szépsége közül kiemelkednek a kontinens leghosszabb gleccserei és a kristálytiszta alpesi tavak (számszerűleg 1484).

A világ egyetlen négyzet alakú nemzeti zászlaja (noha a Vatikán lobogója is négyzetes, a katolikus egyház nem tekinthető klasszikus értelemben vett nemzetnek) a minőség, a megbízhatóság, a pontosság szimbóluma is egyben.

A nagyon is öntudatos nemzet híres politikai és katonai semlegességéről, aminek köszönhetően az ország mindkét pusztító világháborúból – egy igazi svájci órához illően – karcmentesen kimaradt.

 

 +++ Éltél vagy jártál már Svájcban?
Oszd meg az élményeidet, tapasztalataidat kommentben! +++ 

 

Az ország gazdasága nemcsak erős és stabil, hanem világszinten is hatalmas befolyással bír.
A közismert luxusóramárkák (Cartier, Longines, Omega, Rolex, TAG Heuer, Tissot) és a csokiimádók egyik nagy kedvence, a Lindt mellett kitűnik a Nestlé, illetve a Novartis és a Roche gyógyszergyárak.
Természetesen nem elhanyagolható erőt jelent a szolgáltatóipar, nevezetesen a turizmus és a bankok.

Semmiképpen ne feledkezzünk meg a világ legnépszerűbb svájci sportolójáról, a legtöbb – jelenleg 20 – Grand Slam győzelmet magáénak tudható Roger Federerről, aki a svájci eleganciát sikeresen vitte bele a teniszbe.

Belém hasított a gondolat, hogy én lehetek az első svájci világelső. Ez pedig rávilágított arra, hogy elérhetem mindazt, amit még nem tettek meg korábban.

Az már csak magától értetődő, hogy az idei évet is Gram Slam-tornán való győzelemmel nyitó teniszezőt a Rolex mellett immáron márkanagykövetének választotta a svájci Jura kávégép-, illetve a Lindt&Sprüngli csokoládégyártó is.

ch-swiss-national-day-2018-matterhorn.jpgFotó: Chris Holgersson

 

Mi történt 727 éve?

Három alpesi kanton (Schwyz, Uri és Unterwald) 1291. augusztus elején történő, konföderációs eskütétele, azaz a Svájci Szövetségi Charta hívta életre a Svájci Államszövetséget.
A szövetséget elsősorban a Habsburgok ellen hozták létre, akik igyekeztek megerősíteni helyzetüket a Szent Gotthárd-hágóhoz (az Alpok legfontosabb természetes észak-déli összekötő vonala) vezető stratégiai területen.

A nemzeti ünnepet először 1891-ben, az államszövetség 600 éves évfordulója alkalmából tartották, 1899 óta pedig minden évben megemlékeznek a jeles eseményről.

ch-swiss-national-day-2018-flag-mountain.jpgFotó: Eberhard Grossgasteiger

 

Tüzes ünneplés svájci módra

Augusztus 01-jén, helyi szinten különböző módon ünneplik a gazdag történelmüket papírlámpás felvonulásokkal, tábortüzekkel, svájci zászlós füzérekkel, tűzijátékokkal és versenypuskás lövöldözős mérkőzésekkel, svájci zászlós kenyérrel.

Országos szintű eseménynek számít az északi Schaffhausen városánál található, legnagyobb európai vízesés, a 25 méteres Rheinfall kizárólag ez alkalomból történő kivilágítása, a Régi Svájci Államszövetség (1291-1798) legendás eskütételének, Friedrich Schiller, a svájci nemzeti hősről, Tell Vilmosról elnevezett művében is szereplő Rütlischwur felidézése a Luzerni-tónál, valamint az ünnep előestéjén a rajnai tűzijáték Bázelben.

Szintén hagyomány, hogy Svájc elnöke a külhonban élő honfitársait videóüzenetben köszönti.
Idei beszédében Alain Berset elnök hangsúlyozta, hogy ezt a jelenleg 752 ezer főt – akik hazájuk nem hivatalos nagykövetei is egyben – a Svájccal szembeni nagyon különleges nézőpontja egységesíti, ami az intim távolság perspektívája, a lényeg meglátása.

Pontosan tudják, Svájc mennyire kiáll a nemzetközi stabilitásért, amit hűen tükröz a svájci franc erőssége.
Svájc nemzetközi kapcsolataiban elkötelezett a méltányosság és a kölcsönös tiszteletben tartás mellett. Az államok nemcsak versenytársaink, hanem partnereink is. (…) Kis országként, Svájc a szabályokon alapuló nemzetközi kapcsolatoktól függ. Országunk tartja magát ezekhez a szabályokhoz. Nem utolsósorban Genf miatt, ahol mind az ENSZ európai székhelyei, mind a Világkereskedelmi Szervezet központja található.

Magyarországot is érintő kitekintésében felhívta a figyelmet az Európai Unióval való kapcsolatok kiemelt jelentőségére.

Az Európai Unió a legfontosabb kereskedelmi partnerünk, így a jó kapcsolatok ápolása mindkét oldal érdeke.
Békés földrészen élünk. Az euró és a migráció okozta problémák ellenére nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy Európa jobban teljesít, mint valaha. Ebben a tekintetben az európai integráció döntő szerepet játszott.
Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk a béke és a biztonság, valamint a szabályozott kereskedelmi kapcsolatok iránti politikai elkötelezettségért, mert ez erősíti Svájcot is.

 

 

 +++ Ne maradj le a mai nagyköveti ünnepi fogadás beszámolójáról! Kattints a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra… +++ 

 

A nagykövet köszöntője

Őexcellenciája Dr. Peter Burkhard, Svájc magyarországi nagykövete az augusztus elsejei ünnep alkalmából az alábbi gondolatokkal támasztotta alá országaink barátságát:

ch-swiss-national-day-2018-ambassador-peter-burkhard.jpg

Örömmel számolok be arról, hogy a Svájc és Magyarország közti, hagyományosan szoros kulturális kapcsolatot számos projekttel erősítettük tovább.
Svájci szerzők, történészek és művészek magyarországi fellépése mellet idén tavasszal elsősorban magyar iskolákkal és egyetemekkel folytatott, intenzív kulturális együttműködés adott okot az örömre. Köszönettel adózunk a magyarországi Svájci Egyesület élénk tevékenységének is, amelynek folyományaként Magyarország ez év júniusában svájci egyesületek regionális találkozójának vendéglátója lehetett.

Magyarország gazdasági szempontból továbbra is Svájc fontos és megbecsült partnere marad. A Swisscham Hungary nagyban hozzájárul ehhez. Különösen nagy örömmel nyugtáztuk az első fél évben a prémium szegmens fejleményeit: több svájci vállalat fedezte fel magának Magyarországot. Reménykedve tekintünk számos fiatal svájci tehetségre, akik 2018 szeptemberében az EuroSkills 2018 elnevezésű szakmai versenyen fogják megmérettetni magukat.

Politikai téren Magyarország jelentősége abban mutatkozik meg, hogy 2018 októberében a kétnapos regionális nagyköveti konferencia helyszínéül fog szolgálni. Ezen nem csak a visegrádi államok és Ausztria svájci nagykövetségei képviseltetik magukat, de számos résztvevő érkezik a Svájci Külügyminisztériumból, Bernből is.

Az idei nemzeti ünnep alkalmából a nagykövetség csapata nevében is kívánok Önnek és hozzátartozóinak sok szerencsét, sikert és jó egészséget.

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a jobb felső sarokban található KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Like-olj ide kattintva a www.facebook.com/diplomaciamindenkinek oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr4714155571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása