Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

Spanyol felfedező és nagykövet

2019. április 29. 08:52 - IAMedia

A vér kötelez. A tudás nemesít. A nyelv kulcs a világhoz. Az alázat pedig erő, amely előre visz. Hogyan épít a diplomácia mestere hidakat, feloldva a súrlódást és a feszültséget a nemzetközi kapcsolatokban? Miben rejlik a női ész és szív hatalma a békés együttműködés megteremtésében? A spanyol nagykövet ősi titkok tudója, hiteles fényhordozó egy kihívásokkal teli környezetben. Igyuk együtt szavait…

e-anunciada-fernandez-de-cordova-author-web.jpgA nagykövet másik szenvedélye: az írás (Fotó: Privát archívum)

 

+++ Click here to read the article in English +++

 

Kukkants bátran a diplomácia leple mögé…


Sokak számára a diplomácia egy titokzatos, homályos, ingoványos terület. Szinte alig tudunk valamit a szemeink előtt, azaz a politikai és gazdasági erők kereszttüzében zajló események mögött húzódó, hajszálvékony jégen „táncoló” egyezkedésekről, kölcsönösen előnyös megoldásokra törekvő tárgyalásokról.
A nyomasztó információáradat és az álhírek világában azonban pont a – szinte kivétel nélkül – nagyon művelt, intelligens diplomaták és lelkes, elhivatott munkatársaik azok, akik a háttérben, biztonsággal építik a nemzetek közötti, békés együttműködés kereteit.

 

Született diplomata


Mindig csodálattal figyelem az olyan emberek életútját, akik személyes példájukkal, valódi értékteremtéssel járulnak hozzá nemcsak saját nemzetük jólétéhez, hanem hídépítőként aktívan tesznek a nemzetközi együttműködés hatékony és tartós fejlődéséért. Mindeközben alázattal őrzik az eredeti motivációjuk fénylő lángját, s pontosan tisztában vannak azzal, hogy felelősségteljes közszolgálatot teljesítenek. Ismerkedjen a Spanyol Királyság nagykövetével, Anunciada Fernández de Córdovaval, akinek a vezetésével személyesebb hangú felfedező utazást teszünk a diplomácia izgalmas világában!

 

Milyen mértékben vezette annak a ténye, hogy diplomata családból származik, s hogy ezáltal gyermekkorától fogva számos külföldi országban élt, a diplomácia útjára? Lakozott-e bármi más elképzelés a szívében?

Gyerekkoromban nagyon félénk kislány voltam, és nagyon megszenvedtem, amikor időről-időre más országba költöztünk, új iskolába írattak, új barátokat kellett szereznem. Mindig én voltam az új kislány, a kívülálló; ám egyúttal nagyon kíváncsi is voltam, s – többek között – arra vágytam, hogy felfedezővé váljak. Az egyik karácsony alkalmával levelet írtam a háromkirályoknak (Spanyolországban ők hozzák a gyerekeknek az ajándékokat), amelyben – talán amolyan előérzetként – „felfedező távcsövet” kértem; ez a diplomata édesapámat nagyon meghatotta.
Volt olyan korszakom is, amikor ejtőernyős vagy éppen bikaviador szerettem volna lenni, ám azt hiszem, ez együtt jár a kalandvágyó lélekkel. A diplomatagyerek-létnek egy komoly előnye azért van: rengeteg nyelvet megtanul az ember, ami egy diplomata számára igen hasznos, s nem improvizálható ismeret.

e-anunciada-fernandez-de-cordova-dr-benko-tibor-web.jpgDr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter társaságában (2018.10.16.) (Fotó: Privát archívum)

 

Hitelesség és büszkeség


A neveltetése és az életpályája révén egyaránt rendelkezik mindazon eszközzel, amely hitelessé teszi hazája külhonban való képviseletére. Melyik megbízatása él legélénkebben az emlékében, s miért?

Néhány alkalommal, hivatalos látogatásai némelyikén együtt utazhattam Őfelségével a királlyal, tanúja voltam, mennyire elismerik őt, és büszkeséggel töltött el, ahogyan országát képviselte. Nagyon megható volt számomra, amikor egy ETA-terrortámadásban életét vesztett ecuadori áldozat holttestét kísértem, hogy hazájában helyezhessék végső nyugalomra. Izgalmas volt a valladolidi Szobormúzeumból érkező, egyedülálló műalkotásokat beilleszteni egy olyan kiállításba, amelyet a szlovén Narodna galerijában szerveztem. Érdekes élményt jelentett részt venni a 22 ibéramerikai állam- és kormányfőt tömörítő Ibéramerikai Csúcstalálkozókon, megismerni és spanyolul társalogni mindannyiójukkal. Ilyen és hasonló emlékek százait tudnám felsorolni diplomáciai pályafutásom politikai, társadalmi, gazdasági, tudományos vagy éppen kulturális vetületéből.

 

 

Királyi hagyomány és felelősség


A királyi hagyomány mélyen gyökerezik a spanyolok lelkületében. Őfelsége a király irodájában való szolgálata alapján, véleménye szerint mely értékeket képvisel ez az erős történelmi kép?

A király a politikai viták felett áll. Azt hiszem, jó is az, ha van valaki, aki nem száll harcba a választásokon, valaki, aki Spanyolország egészét és egységét személyesíti meg. A királynak természetesen – ahogyan ezt VI. Fülöp számos alkalommal hangoztatta – nap mint nap „ki kell érdemelnie” a koronát, olyan életvitellel, amellyel méltó módon rászolgál a spanyol nép tiszteletére.

e-anunciada-fernandez-de-cordova-king-juan-carlos-i-father-1996-web.jpgI. János Károly spanyol király és imádott édesapja társaságában (1994) (Fotó: Dalda)

 

Magyarország vonzásában


Gyermekként a közelben élt, később pedig országa nagyköveteként szolgált Szlovéniában, így szinte karnyújtásnyira került Magyarországhoz. Milyen emlékei vannak az akkori időkből, illetve jelenlegi küldetése révén milyen új tapasztalatokat szerzett a magyarokkal kapcsolatban?

Első budapesti utamra nagyon fiatalon került sor, úgy 1979 körül, amikor édesapám Prágában, az akkori Csehszlovákiában volt spanyol nagykövet. Akkor még javában tombolt a kommunizmus, bár Magyarországon kevésbé tűnt keménynek a rendszer, mint Csehszlovákiában.

Sok évvel később, amikor Szlovéniában szolgáltam nagykövetként, számos alkalommal, Ljubljanából érkeztem Budapestre. Emlékszem, az egyik alkalommal, a Szépművészeti Múzeumban egy kitűnő Cézanne-kiállítást tekintettem meg, máskor ugyanott egy felejthetetlenül csodás vacsorán vettem részt egy barokk kiállítás megnyitójának apropóján (kiváló barátom, a szlovén Narodna galerija igazgatónőjének kíséretében, aki műalkotásokat adott kölcsönbe), s kifejezetten élveztem sétálni Budapest utcáin, beülni a fürdőkbe és az éttermekbe. Az egyik látogatásra július 02-án, a fiammal került sor, s azon a hétvégén Budapest volt – a szaúd-arábiai Dzseddával vetekedve – a világ legmelegebb fővárosa. Ez nagy meglepetés volt, hiszen arra számítottam, hogy télen hideg van, ám sosem gondoltam volna, hogy nyáron ilyen nagy a hőség!

e-anunciada-fernandez-de-cordova-piano-turizmusonline-web.jpgPortré a nagyköveti rezidencián (2018.10.29.) (Fotó: Turizmusonline.hu)

Most, hogy Spanyolország magyarországi nagyköveteként szolgálok, lehetőségem nyílik arra, hogy jobban alámerüljek abban az országban, amelyet korábban már valamelyest ismertem, hiszen magyarországi referensként dolgoztam a spanyol külügyminisztériumban. Gyakran biciklizem Pesten, élvezem a fantasztikus kulturális, azon belül is a zenei kínálatot (nagy rajongója vagyok a Müpának, a Zeneakadémiának és a BMC-nek), járom az országot, kirándulok a Normafához, és örömmel fedezem fel a magyar konyhát és borokat a különböző éttermekben, csárdákban. Nyitott szemmel és füllel járok, hogy minél többet megtudjak erről a csodálatos országról és népéről. Azt hiszem, ha megkérdezünk egy spanyolt, mit gondol a magyarokról, „kedves emberek”-nek nevezné őket. Osztom ezt a véleményt, s személy szerint már fel is fedeztem a magyar lélek egy apró jellemvonását: ha valami egyszerű, miért ne bonyolíthatnánk?.

 

+++ Éltél vagy jártál már Spanyolországban?
Oszd meg az élményeidet, tapasztalataidat kommentben! +++

 

Aktív szerepvállalás


Milyen célokat tűzött ki maga elé, amikor átadta megbízólevelét, s miket sikerült megvalósítania budapesti küldetése nem egészen egy éve során?

Kétoldalú kapcsolataink minden téren intenzívebbek, mint amire számítottam: gazdaság, idegenforgalom, oktatás, kultúra… Keményen dolgozom, hogy ezeket tovább erősítsem.

Meglátogatom a jó eredményeket elérő, Magyarországon jelenlévő spanyol cégeket. Spanyolország komoly magyarországi befektetésekkel rendelkezik az autógyártásban, az idegenforgalomban és másutt; összesen nagyjából 270 cégről és 4500 alkalmazottról beszélünk.

A spanyol nyelv iránti érdeklődés erőteljesen emelkedik, amit határozottan támogatunk. Rendszeresen teszek látogatást országszerte a magyar-spanyol két tannyelvű oktatást biztosító középiskolákban, ahol a tanárokkal és a diákokkal való találkozásaim során mindig kihangsúlyozom, hogy a spanyol nyelvet a világon 470 millió ember beszéli anyanyelveként. Ismerkedem a kulturális intézményekkel az érdekes kulturális kínálat felfedezése érdekében. Hitvallásom, hogy a kultúra a legjobb híd két ország népe között.

e-anunciada-fernandez-de-cordova-presenting-credentials-2018-06-25-web.jpgA megbízólevél átadás a Áder János köztársasági elnöknek (2018.06.25.) (Fotó: KEH/KKM Protokoll)

Az idegenforgalom is szárnyal: tavaly 280.000 magyar turista látogatott Spanyolországba, 12 spanyol város érhető el közvetlenül Budapestről és Debrecenből. Utazásszervezőknek, magyar üzletembereknek és kulturális intézmények igazgatóinak szerveztem találkozásokat a rezidencián. Igyekszem az összes területet lefedni és a kétoldalú kapcsolataink lehető legtöbb szereplőjével megismerkedni.
A gasztronómia és a borászat is nagyszámú együttműködéssel bíró terület: egy magyar-spanyol vállalat mangalicasonkát készít, egy tekintélyes spanyol cég pincészetet üzemeltet Tokajban. Apropó borok! Május 03-án tartják Budapesten a spanyol borokról szóló, komoly és igen érdekes, Fiesta de Vino nevű rendezvényt!

Szeretném kiemelni, hogy tavaly decemberben, 11 éve az első hivatalos kétoldalú látogatás keretében, Magyarországon járt Josep Borrell spanyol külügyminiszter. Az Orbán Viktor miniszterelnök úrral és Szijjártó Péter külügyminiszter úrral, a teljes őszinteség és az együttműködésre való törekvés jegyében folytatott megbeszélések a kétoldalú kapcsolataink valamennyi területét érintették.
Magyarország és Spanyolország számos kérdésben együtt tud működni. Ami azt illeti, a fenti látogatás folytatásaképpen, idén februárban Budapesten járt az EU-ügyekért felelős helyettes államtitkárunk, tárgyalásokat folytatva magyar partnereivel. Szintén februárban Szijjártó miniszter úr bemutatót és ebédet szervezett a szolnoki telephelyére 14 millió eurós befektetést eszközlő, spanyol F. Segura cég számára. Nemrég a spanyol Fluidra cég nyert el egy uszodagépészeti megbízást a debreceni Aquaticum Nagyerdei strandon.

 

e-anunciada-fernandez-de-cordova-josep-borrell-web.jpgJosep Borrell spanyol külügyminiszterrel a Halászbástyánál (2018.12.17.) (Fotó: Privát archívum)

 

Kiszámítható migráció


Tekintettel az Európai Unióban egy ideje tapasztalható zavarokra (belső viszályok, vagy a migrációs krízis, amelyben Spanyolország is nagyban érintett), miként tudják országaink kölcsönösen támogatni a két- és többoldalú pozitív eredményekre irányuló, közös törekvést?

A spanyol külügyminiszter tavaly decemberi látogatása során, az Orbán miniszterelnök úrral és a Szijjártó miniszter úrral folytatott tárgyalások egyik témája a migráció volt. Magyarország és Spanyolország véleménye ugyan különbözik, ám vannak közös pontok is: az egyik például a származási és tranzitországokkal való együttműködés, miszerint preventív módon segítjük őket abban, hogy az emberek eleve ne kényszerüljenek az országuk elhagyására. Ez az a politika, amelyet Spanyolország 2006 óta sikeresen folytat. A jövővel kapcsolatban a harmadik (származási és tranzit)országokkal való fokozott együttműködés hozzá fog járulni ahhoz, hogy a migrációt kiszámítható és fenntartható módon lehessen kezelni.

Másrészről Spanyolországnak hosszú tengeri partvonala van, amely az EU külső határa is egyben. Magyarország és Spanyolország azon dolgozik, hogy a külső határok védelmére vonatkozó nemzeti erőfeszítéseket megfelelően elismerjék. Ebben a kérdésben mindkét ország úgy ítéli meg, hogy a tagországok szerepe alapvető fontosságú, amelyet az EU ügynökségeinek ki kell egészítenie.

 

+++ Ne maradj le a többi nagyköveti interjúról és fogadás beszámolójáról! Kattints a KÖVETÉS gombra… +++

 

Őszinteség és kölcsönös tisztelet


A spanyol külügyminiszter múlt szeptemberi, enyhe súrlódást okozó kijelentése miatt a magyar fél bekérette Önt a xenofób vádak tisztázása végett. A szigorúan bizalmas részletekbe való belemélyedés nélkül, elmondaná kérem, milyen (diplomáciai) megoldásokra hagyatkozhat a barátok és szövetségesek közötti szükségtelen feszültségek oldása érdekében egy efféle szerencsétlen helyzetben?!

A spanyol miniszter, egy madridi kerekasztal-beszélgetésen tett megjegyzése miatt kérettek be, amely során – ahogyan azt a miniszterhelyettes úrnak is elmondtam – a miniszterem kritikát fogalmazott meg, ám mindezt tiszteletteljes módon. Azt is hangsúlyoztam, hogy magyarországi látogatására Szijjártó miniszter úr meghívására került sor. Borrell miniszter úr Orbán miniszterelnök úrral és Szijjártó miniszter úrral folytatott tárgyalásait az őszinteség és a kölcsönös tisztelet jellemezte, és mindkét ország egyetért abban, hogy a látogatás nagyon sikeres volt.
Ami a miniszterhelyettes és köztem fennálló kapcsolat minőségét illeti, csak rá kell nézni arra a képre, amelyen közösen fogunk egy paellát: egy kép többet mond ezer szónál.

e-anunciada-fernandez-de-cordova-levente-magyar-paella-web.jpgMagyar Leventével, a KKM parlamenti államtitkárával egy óriási paellát fogva (2019.01.08.) (Fotó: Privát archívum)

 

Nőként a diplomáciában


Mivel a női jogokat igen fontosnak tartja, milyen tapasztalatai vannak a diplomácia területén női nagykövetként? Milyen különbségeket fedez fel azon korszakhoz képest, amelyben édesapja volt diplomata?

Az édesapám korszakához képest hatalmas előrelépés történt. Néhány napja megpillantottam néhány képet egy 1957. március 25-ei újságban (ekkor írták alá az EU elődjét megalapító Római Szerződést), amelyeken kizárólag férfiak szerepelnek, s amit manapság sokkolónak tartanánk. Többször találom magamat egyedüli nőként egyes megbeszéléséken, ám hála Istennek az ilyesmi egyre kevésbé gyakori.
Magyarországon a 85 nagykövetből 22-en vagyunk k, és akadnak alkalmak, amikor női mivoltunk ajtókat nyit meg a magyar döntéshozókkal való, közös találkozásokhoz. Ilyen például az a nagyon kellemes és érdekes ebéd, amelyet Szijjártó miniszter úr a hölgy nagykövetek számára szervez.

a-elisabeth-ellison-kramer-lady-ambassadors.jpgA Budapestre akkreditált női nagykövetek találkozója a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban (2018.10.02.) (Fotó: Pólya-Pető Dávid / OGY)

 

Színes egyéniség


Választott hivatása mellett elismert, díjnyertes költő és író is egyben. Ez a mélyen gyökerező szenvedély és művészi hajlam milyen módon segíti abban, hogy szakmájában teljessé és jobbá váljon? Mely tényezők tették ilyen gazdagon színessé a személyiségét?

Szükségem van arra, hogy kifejezzem magamat, és az írás erre a legmegfelelőbb eszköz. A diplomataélet velejárója az utazás, a különböző országokból származó, eltérő hagyományokkal rendelkező emberekkel való megismerkedés, ami rengeteg ihletet ad, ha tudjuk, miként tekintsünk a dolgokra; egy írónak csakúgy, mint egy festőnek saját látásmóddal és hanggal kell rendelkeznie. A költészet leginkább abból áll, hogyan szemléljük a világot, mi az, ami megragadja a figyelmünket. Más és más országban élni sokszor nehéz, ám egyúttal gazdagítja és megnyitja az elménket. Erről beszélek az El vuelo de los días (A napok múlása) című kötetemben, amelyet egy olyan időszakban írtam, amikor a munkám miatt sokat kellett utaznom, és az írás jelentette a kapcsot önmagam gyökereihez. A költészet a filozófiát és a zenét egyesíti. Az ember túlléphet a szavakon, kifacsarhatja a bennük rejlő esszenciát annak érdekében, hogy pontosan kifejezhesse a legmélyebb érzéseit.

Színes egyéniség?! Köszönöm! Talán azért gondolja ezt, mert imádok táncolni!

e-anunciada-fernandez-de-cordova-2016-06-web.jpgAz írónő egy könyvfelolvasáson, a spanyolországi Getaféban (2016.06.06) (Fotó: Pedro González / Fundación José Hierro)

 

Biztos támasz


Magánemberként mi okoz örömöt? Mit tesz annak érdekében, hogy eme felelősségteljes, kihívásokkal teli helyzetben kellőképpen feltölthesse az energiaszintjét?

A zene és a természet – minél idősebb leszek, annál inkább.
A család is, egyértelműen… Három csodálatos gyermekem és két kicsi lányunokám van. S a barátok… A barátságot az életem igen fontos értékének tartom. Nagyon hűséges barát vagyok, a barátaim pedig minduntalan erős támaszt nyújtottak a nehéz, s osztoztak a boldog pillanatokban.

e-anunciada-fernandez-de-cordova-family-web.jpgA nagykövet asszony az imádott családja körében (Fotó: Privát archívum)

 

Szívből jövő varázslat


Ha hatalmában állna egyetlen dolgot megváltoztatni a világon, mi lenne az?

A nők helyzetének előmozdítását és nagyobb társadalmi szerepvállalását. Biztos vagyok, hogy ez a kulcsa egy kevesebb erőszakkal teli és igazságosabb világ megvalósításának.

 

Hasznos link


Többet szeretnél megtudni Spanyolországról, az Spanyol Nagykövetség magyarországi működéséről, tevékenységéről, országaink együttműködéséről? Érdekelnek spanyol vonatkozású nyilvános programok és rendezvények? Akkor látogass a Spanyol Nagykövetség hivatalos weboldalára…

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Like-olj ide kattintva a www.facebook.com/diplomaciamindenkinek oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr4614792978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása