Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

Gigantikus mexikói nagyköveti party

2019. október 02. 09:55 - IAMedia

+++ Szigorúan bizalmas +++ Vegyél részt a magas falakkal körbevett, rendőrök által védett nagyköveti rezidencián rendezett fogadáson, s találkozz a világ színe-javának képviselőivel! Képes beszámoló a nyár végének egyik leginkább várt diplomáciai eseményéről…

mx-dia-de-la-independencia-2019-maurisa-s-coleman-fb.jpgA fogadás díszvendége, Maurisa S. Coleman (Fotó: Aigner Ivan)

 

Kedves Olvasó!
Dőlj hátra, s tegyél egy kulturális, kulináris és kalandtúrát Közép-Amerika legnagyobb országában, Mexikóban!
Előételként egy csipetnyi történelmet tálalunk, majd belecsapunk a lecsóba, azaz a frijoles-szel és salsával töltött tortillákba, felhajtunk egy hangulatfokozó tequilát vagy élvezettel szürcsölünk egy ízlelőbimbókényeztető koktélkölteményt, hogy kezdetét vehesse az igazi zenés-táncos fiesta.

 

A maják és aztékok is megirigyelnék


Mit is ünnepelnek a mexikóiak szeptember közepén?
A Mexikói Egyesült Államok korábbi gyarmattartójától, a Spanyol Királyságtól való teljes függetlenségének 1821. szeptember 28-ai kikiáltása az 1810. szeptember 16-án kirobbant mexikói függetlenségi háború végkifejleteként jött létre. Miguel Hidalgo y Costilla római katolikus pap megkongattatta városa templomának harangjait, majd a „doloresi kiáltás”-ként (El Grito de la Independencia) elhíresült, a felkelésre buzdító beszédével 10+ évnyi küzdelem és egy új nemzet születése vette kezdetét.

A közép-amerikai ország nemzeti napján (Día de la Independencia) tűzijátékok borítják be az eget, egymást érik a zenés-táncos fiesták, azaz partik, finomabbnál finomabb ételek és italok árasztják el az utcákat, síp- és kürtszó harsog a levegőben, a közterületeken pedig a virágok és díszek a nemzeti lobogó színeiben (piros, fehér, zöld) pompáznak.

 

+++ Ne maradj le a többi fogadás beszámolójáról és nagyköveti interjúról! Kattints a KÖVETÉS gombra… +++

 

mx-dia-de-la-independencia-2019-cadillac.jpg

 

Utazz ingyen Mexikóba!


Ezt a jeles eseményt ünnepli az Őexc. David Nájera Rivas mexikói nagykövet rezidenciájának kertjében összegyűlt vendégsereg, amelyhez az idén is kegyes volt az időjárás.
A kocsifeljáró végén, egy stílusos Cadillac mellett várakozó nagykövet baráti kézfogással és lelkes öleléssel fogadja a magyar kormány, a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a diplomáciai testület, a gazdasági és a közélet illusztris képviselőit, valamint a Magyarországon élő mexikói közösség tagjait csakúgy, mint az ünnepelt ország szerelmeseit. Mivel egy kép ezer szónál is többet mond, bátran lapozd végig a galériát, hogy megismerkedhess a jelenlévőkkel!

Kattints a képre a galéria megnyitásához! >>


Mint egy sodró áramlatba ütemesen friss vizet hozó patakok összessége, úgy telik meg az autentikus étel- és italkülönlegességeket rejtő sátrakkal körbebástyázott kert egymással lelkes társalgásba bocsátkozó emberekkel. A sokadalomban járva, fényképezőgépem lencséjébe boldogan mosolyognak hölgyek és urak.

Kattints a képre a galéria megnyitásához! >>


Csillogó szemekkel mondja a végtelenül alázatos és filantróp Demján Lídia, mennyire jól érzi magát ebben a társaságban, mivel Nájera Rivas nagykövetet különösen kedves embernek tartja, s a mexikói zenével fokozott hangulat is pompás.

mx-dia-de-la-independencia-2019-party-dsc01423.jpgLovice Mária Ullein-Reviczky és Demján Lídia (Fotó: Aigner Ivan)


S mennyire igaza van! Valami megmagyarázhatatlanul finom rezgés van a levegőben. Ezt sugározza a jelentős közép-amerikai nemzet első számú magyarországi képviselőjének ünnepi köszöntője, amelyben kiemeli, miszerint

ma arra a jeles eseményre emlékezünk, hogy 109 éve megkezdtük a harcot a függetlenségért, egy hosszú történelmi szakasz kezdetét, amely bizonyos időközönként közelebb hozott minket Magyarországhoz, ahhoz az országhoz, amellyel immáron 43 éve békés diplomáciai kapcsolat köt össze minket.
1976-tól napjainkig a kapcsolatok Magyarország és Mexikó között egyre csak erősödnek. Különösen az elmúlt két évben fellendült a modernizáció, illetve a Mexikót és Magyarországot összekötő kapcsolatok kiterjesztése a gazdasági együttműködés terén. Ma már Mexikó jelenléte kézzelfogható az interkulturális párbeszédnek, illetve a különböző intézmények és a bennük dolgozó személyek együttműködésének köszönhetően.

mx-dia-de-la-independencia-2019-ambassador-speech.jpgDavid Nájera Rivas mexikói nagykövet ünnepi beszédet mond (Fotó: Aigner Ivan)

A hallgatóság számára különleges és emberileg egyértelműen értékes csemege, amikor az Amerikai Egyesült Államok emblematikus gépkocsijára, a kocsifeljáróban pihenő Cadillacre mutató nagykövet – láthatóan boldogan és büszkén – utal a szintén jelen lévő amerikai kollégájával való kiváló viszonyra. Bennem ilyenkor nyer mindig megerősítést az abbéli tapasztalatom és meggyőződésem, hogy a diplomáciai hídépítő és a világ biztonságát erőszakmentesen szavatoló jellege mennyire nélkülözhetetlen a valós vagy szított ellentétek és konfliktusok áthatolhatatlannak tűnő, sűrű erdejében.

mx-dia-de-la-independencia-2019-usa-1.jpgEgy kép többet mond ezer szónál: mexikói-amerikai barátság Magyarországon (Fotó: Aigner Ivan)

 

Szépség és érték


Ez a beszámoló nem lenne teljes, ha nem tennék említést a tekinteteket leginkább vonzó, mesebeli teremtményről, a szó legnemesebb értelmében gyönyörűséges, birt-trinidadi vállalkozóról és színésznőről. Maurisa Coleman jelenlétével, természetes szépségével és bájával, elbűvölő kommunikációjával, valamint a szemeiből sugárzó ráció és jóság bámulatba ejtő elegyével méltó módon emeli a rendezvény fényét.

mx-dia-de-la-independencia-2019-maurisa-s-coleman-aigner-ivan.jpgA szerző Maurisa S. Coleman társaságában (Fotó: Privát archívum)

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Like-olj ide kattintva a Diplomacia.info oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

Diplomatából sosem elég


Ha szívesen alakítanád aktívan nemcsak a saját, hanem a hazád vagy akár a világ sorsát, vonzanak az idegen kultúrák és a felfedezésre váró tájak, a diplomácia remek terület, hogy hivatásból „Hass, alkoss, gyarapíts!”, s ennek köszönhetően az egész világ fényre derüljön…

mx-dia-de-la-independencia-2019-fruit-basket.jpgMexikói gyümölcskosár (Fotó: Aigner Ivan)

 

Hasznos link


Többet szeretnél megtudni a legfontosabb latin-amerikai országról, az Mexikói Nagykövetség magyarországi működéséről, tevékenységéről, országaink együttműködéséről? Érdekelnek mexikói vonatkozású nyilvános programok és rendezvények? Akkor látogass az Mexikói Nagykövetség hivatalos weboldalára, illetve kövesd a munkájukat Facebook-profiljukon!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr5515187192
süti beállítások módosítása