Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

Ínycsiklandozó mexikói ízek a nagyköveti frigy jegyében

2020. augusztus 04. 10:16 - IAMedia

A felelősségteljes feladatok, a kiváltságok, az elegáns partik mellett a diplomatákat és családjaikat nagy kihívás elé állítja az állandó költözés, az esetenkénti, egymástól való hosszabb távollét. A Mexikói Szövetségi Köztársaság magyarországi nagykövete, Őexc. David Nájera Rivas és elbűvölő, szintén diplomata hitvese, Őexc. Ana Aguirre O. Sunza őszintén beszélnek elhivatottságról, szeretetről, szenvedélyről és az őket foglalkoztató, fontos témákról…

mex-najera-rivas-sunza-welcome-web-fb.jpgNagykövet úr és Nagykövet asszony a mexikói nemzeti ünnepi fogadáson (2018.09.13.) (Fotó: Aigner Ivan)

 

+++ Click here to read the article in English +++

 

Számos hasonlóság


Nagykövet Úr! Az üzleti, ázsiai és afrikai, illetve nemzetközi biztonságpolitikai tanulmányai felvértezték Önt mindazon alapvető eszközzel, hogy sikeresen képviselje hazáját és folyamatosan erősítse annak kétoldalú kapcsolatait más országokkal. Milyen hasonlóságokat és milyen eltéréseket fedezett fel a magyarországi élet „ízében”, stílusában? Melyek a benyomásai?

A különböző országokban szerzett tapasztalataim eltérő módon gazdagítottak a karrierem során, ugyanakkor mindben van valami közös. Kétségtelen, hogy a személyes hátterem és a tanulmányaim sokat segítettek az adott ország kulturális körülményeihez való alkalmazkodásban, ahogyan saját kultúrám ismerete is, hiszen ez az az alapvető referencia, amelyet egy diplomatának szem előtt kell tartania ahhoz, hogy országát képviselni tudja, és létre tudjon hozni egy közös valóságot, elősegítse az integrációt más kultúrákkal. Számos kulturális vonatkozásban látok hasonlóságot Magyarország és Mexikó között: például a konyhaművészetben, illetve a két nemzet mentalitásában. Lehet, hogy a mexikóiak boldogabbnak tűnnek, mint általában a magyar emberek, ám ugyanakkor nosztalgikusok vagyunk mi is, csakúgy, mint a magyarok. A leglényegesebb hasonlóság azonban, hogy mindannyian emberi lények vagyunk, a nemzet pedig politikai fogalom.

mex-najera-rivas-presenting-credentials-web.jpgA megbízólevél átadása Áder János köztársasági elnöknek és a Hősök emlékkövének megkoszorúzása (2017.09.06.) (Fotó: KEH/KKM Protokoll)

Szabadság és kritikus gondolkodás


A tény, hogy a diplomáciai karrierjén felül kutat, tanít, előadásokat tart, illetve számtalan nemzetközi és kulturális témáról szóló cikk szerzője, nemcsak a jelen, hanem a jövő generációi iránti mély elköteleződését is mutatja. Melyek az Ön számára legfontosabb értékek, amelyeket büszkén terjeszt és képvisel bármerre is jár a világban?

Számomra a legfontosabb érték a szabadság, különösen a véleménynyilvánítás szabadsága. Ez egy olyan alapvető eszköz a diplomáciában, amely lehetővé teszi egy adott ország bemutatását, a történelmének, a jelenének és a jövőképének ismertetését. Nagy örömmel tölt el, amikor lehetőségem van fiatalokkal, gimnazistákkal, egyetemistákkal beszélgetni, akik büszkén fejezik ki gondolataikat az országról, a törekvéseikről, ugyanakkor kritikus meglátásaiknak is hangot adnak.

 

Identitás és szeretet


Habár egy magasabb rendű cél érdekében teszik, mennyire van hatással a családi életükre, hogy néhány évente újabb országban élnek és teljesítenek küldetést?

Természetesen rendszeresen alkalmazkodnunk kell az éppen adott helyzethez, és sokszor hosszabb időt kell egymástól távol töltenünk. Van, hogy engem neveznek ki egy új pozícióba, és a családom követ engem, vagy fordítva. A feleségem szintén diplomata, tehát saját feladatai és felelősségei vannak. Karrierünk során az esetek többségében sikerült együtt élnünk, de többször is előfordult, hogy külön országokban tevékenykedtünk, ekkor rendszeresen látogattuk egymást, és idővel hozzászoktunk. Nem volt könnyű, és nem hiszem, hogy van erre egy mindenki számára alkalmazható recept. Nagyban függ a család hozzáállásától. Bárhová is költözünk a lányunkkal és a háziállatainkkal, igyekszünk megtartani az identitásunkat, és ami soha nem változik, az az egymás iránt érzett szeretetünk.

 

+++ Ne maradj le a többi nagyköveti interjúról és fogadás beszámolójáról! Kattints a KÖVETÉS gombra… +++

 

Egyensúly


Nagykövet asszony! Független nőként egyensúlyt teremteni a gondoskodó anya, a szerető feleség szerepe és az áldozatokkal járó diplomáciai karrier között, különböző készségeket és rendkívüli energiát igényel. Mi a személyes titka?

A nők jogainak fejlődése ellenére sajnos továbbra is tény, hogy jelentősen többet kell dolgoznunk, mint a férfiaknak. Kettős küldetésünk van: a hivatásunk, ami az én esetemben a diplomácia, illetve otthon is felelősség és feladat hárul ránk. Természetesen a férjem sokat segít, de mégis ránk nehezedik az a társadalmi nyomás, amely a történelem során kialakult. Hagyományosan mi vagyunk azok, akiknek a háztartási kötelezettségeknek eleget kell tenniük. Még egy olyan partnerrel is, aki az egyenjogúság híve, a kulturális kérdések, a berögződések körülvesznek bennünket, és amennyiben nem teszünk a feladatok egyenlőbb elosztása érdekében, továbbra is megmaradnak. Egy szó, mint száz: nő vagyok, nagyon szeretek nő lenni, és végső soron azt hiszem, hogy ez sok szempontból előnyt jelent számomra. A személyes titok számomra a kihívások és a lehetőségek közötti egyensúly megtalálása.

mex-najera-rivas-sunza-art-web.jpgNagykövet úr és hitvese az Unfold-kiállítás megnyitóján, a K.A.S. Galériában (2017.06.13.) (Fotó: Mexikói Nagykövetség)

 

Egymás jobb megismerése


Immár harmadik éve, hogy elfoglalta ezt a felelősségteljes pozíciót. Azóta számos színes és ízes mexikói élménnyel gazdagította az országunkat. Kiemelné azokat a tevékenységeket, amelyek hozzájárultak az amúgy is jó mexikói-magyar kapcsolatok gyarapodásához?

Az elmúlt három év alatt a Mexikói Nagykövetség rendkívül aktív volt. A Magyarországon végzett tevékenységünk leginkább érzékelhető részei a kulturális eseményeink. A nagyszerű Frida Kahlo-kiállítást 2018-ban több mint kétszázezer ember látogatta meg. Nagy erőkkel próbáljuk népszerűsíteni a spanyol nyelvet a fiatal magyarok körében és szeretnénk tudatni az immár több ezer tanulóval, hogy boldogok vagyunk, hogy ezt a nyelvet választották, nagyon jó döntést hoztak. Legtöbbször azért választják a spanyol nyelvet, mert vonzó a szavak dallamossága, a latin kultúra, ám fontos megjegyezni, hogy ezzel egyidejűleg szakmai szempontból is nagy jelentőséggel bírhat ez a döntés, hiszen a spanyol nyelv rövid időn belül a nemzetközi üzleti vállalkozások egyik legfontosabb nyelvévé fog válni. A spanyol nyelven keresztül a turizmust is támogatjuk, és meggyőződésünk, hogy a béke, az együttműködés, a kereskedelem sokkal gyümölcsözőbb, ha jobban ismerjük egymást.

mex-najera-rivas-sunza-family-web.jpgA mexikói nagyköveti házaspár lányuk és Elizabeth Baquedano mexikói történész társaságában, a Frida Kahlo-életmű-kiállítás megnyitóján, a Magyar Nemzeti Galériában (2018.07.07.) (Fotó: Mexikói Nagykövetség)

 

Együttműködés


A világunk gyorsabban változik, mint valaha. A jól bevált praktikák, régi receptek és orvosságok elégtelennek bizonyulnak. Véleménye szerint a nemzetközi stabilitás és biztonság növeléséhez milyen módon tudnak országaink leginkább hozzájárulni?

Napjaink legnagyobb kihívásai túlmutatnak az országhatárokon. Az államok nemzetközi rendszere olyan problémákkal szembesül, mint a környezetszennyezés, az erőforrások szűkössége, a migráció, a vallási konfliktusok, amelyeket többé nem lehet politikai keretek közé szorítani, mint korábban. Az államok közötti együttműködés alapvető fontosságú a nemzetközi biztonság és stabilitás új infrastruktúrájának kiépítéséhez. Mi az ára ennek? Nos, nem könnyű megválaszolni. Gondoljunk bele, 70 évvel ezelőtt hol volt ez a város, ez az ország, ez a régió, ez a kontinens! A béke feltételeit megteremtő nemzetközi szervezetek nélkül talán továbbra is hasonló helyzet állna fenn: évszázados háborúk, inváziók, éhínségek és így tovább, mint korábban. Számomra Európa történelme egyértelműen mutatja, hogy az együttműködés megteremti a nemzetközi biztonságot és stabilitást. Mexikó és Magyarország esetében azt tudom mondani, hogy mindenekelőtt teljes mértékben teljesítenünk kell a kötelezettségeinket, nemcsak a saját szövetségeink, például az EU, vagy esetünkben az amerikai kontinens, hanem az Egyesült Nemzetek Szervezete minden országa felé.

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Like-olj ide kattintva a www.facebook.com/diplomaciamindenkinek oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

Tárgyalás és kommunikáció


Az Önök kapcsolatát alapul véve, ha a házasságra úgy tekintünk, mint két lélek egyesülésére, amelyek arra törekednek, hogy többek legyenek, mint a részeik összessége, majd ezt az analógiát alkalmazzuk a diplomáciára, mi lenne az a módszer, amelyet gyakrabban kellene alkalmaznunk az államok között létrejövő konfliktusokban, hogy egy átfogó és fenntartható megoldást találjunk?

Őszintén szólva nem tudjuk, mi a bonyolultabb: a házasság vagy az államok közötti szövetség. Számtalanszor az államok közötti szövetséget sokkal inkább az egyének határozzák meg, mint az államok intézményi mivoltukban, illetve mint a népesség vagy a vezetőik összessége. Ha például az I. és a II. világháború borzalmaira gondolunk, és az akkori vezetőkre, akkor világosan láthatjuk, hogy az egyének döntései vezették a világot háborúhoz. Napjainkban is, ha olyan összetett folyamatokra gondolunk, mint például a Brexit, akkor láthatjuk, hogy inkább az egyének döntése érvényesül, mint a társadalom egységes, nemzeti akarata. Úgy gondolom, ez egy olyan jelenség, amely a demokratikus rendszerekre jellemző, és amely megmutatja, hogy a demokrácia által létrehozott intézmények a politikai vezetők eszközévé váltak olyan döntések meghozatalához, amelyek egész nemzeteket visznek el az eredeti felfogásuktól teljesen különböző irányba. Tehát, erre nincs egyszerű válasz, ez az egyik legösszetettebb kérdés, amellyel jelenleg szembesülünk. Természetesen a diplomáciában, ugyanúgy ahogy a személyes kapcsolatokban is, a tárgyalás és a kommunikáció mindig jobb megoldás, mint a konfrontáció.

mex-najera-rivas-cornstein-2019-web.jpgNagykövet úr és David B. Cornstein amerikai nagykövet (2019.09.12.) (Fotó: Aigner Ivan)

 

Körültekintés és elhivatottság


Nagykövet asszony! Mely ügyeket tartja Önmaga számára a legfontosabbaknak? Hivatalos elfoglaltságai mellett tud elegendő időt szentelni ezekre a tevékenységekre?

Nagykövetként mindennapos teendőim vannak, amelyekkel foglalkoznom kell. Az elmúlt pár évben Mexikó kapcsolataiért és jelenlétéért voltam felelős bizonyos londoni székhelyű nemzetközi szervezeteknél. Ezek közül a legnagyobb kihívást a Nemzetközi Tengerészeti Szervezet jelenti, ahol, ahogyan azt sejthető, nem sok nő dolgozik. Természetesen próbálom erősíteni a nők jelenlétét a tengerészet területén, ami a kitűzött céljaim egyike, habár ez nem az egyetlen, sem a legfontosabb feladatom, mivel Mexikó képviseletében azokra a kihívásokra és feladatokra kell koncentrálnom, amelyek az országot leginkább érintik. Sokszor a férjemmel együtt támogatunk különböző, számunkra fontos ügyeket (pl. oktatási projektek vagy a rászorulók segítése). A karrierem elején meglepett, hogy mekkora befolyással bírok a pozíciómból adódóan. Úgy gondolom, ez egy nagyon jelentős „soft power”, és elengedhetetlen, hogy felelősséggel használjuk, illetve, hogy valóban jelentős ügyek mellett kötelezzük el magunkat. Összefoglalva, kötelességünk, hogy körültekintéssel és teljes mértékben elhivatottan éljünk vele.

mex-najera-rivas-sunza-reception-web.jpgNagykövet úr és hitvese a mexikói nemzeti ünnepi fogadáson (2018.09.13.) (Fotó: Mexikói Nagykövetség)

 

Az új generáció


Milyen világot szeretnének hátrahagyni a lányuk generációja számára? Milyen kihívásokkal kell szembenéznünk Önök szerint ahhoz, hogy ez valósággá váljon?

Emlékszem, a szüleim nagyon keményen dolgoztak, hogy biztosítsák megélhetésünket Mexikóban, és ez az a Mexikó, amelyben megszülettem. Ahogyan azt már említettem korábban, mi, mexikóiak csakúgy, mint a magyarok, nem mindig vagyunk optimisták, gyakran kritikusan tekintünk a környezetünkre. Ugyanakkor kijelenthetem, hogy sokkal jobb világban élünk, mint a szüleink generációja. Ami a lányom nemzedékét illeti, fiatal koruk ellenére sokkal felelősségteljesebbnek látom őket, hiszen együtt kell élniük a modern világ nehézségeivel (pl. klímaváltozás). Hozzáteszem, napról napra szembe kell nézniük olyan problémákkal, mint a korrupció, az instabilitás, a személyes biztonság kérdése, nem beszélve arról, hogy az egyenlőség területén elért hatalmas fejlődés ellenére a társadalom, amelyben élünk, még mindig meglehetősen egyenlőtlen – nem a saját országomról beszélek, hanem az egész világról. Az említett kihívások nem egy régióra, nemzetre vagy településre vonatkoznak, hanem egy eddig nem tapasztalt szinten, globálissá váltak. A ma élők globális kihívásokkal találják magukat szemben, függetlenül attól, hol vannak, illetve, hogy ezeknek a következményei kihatással vannak az életükre, akkor is, ha nem akarják. Ennek az új generációnak jobb eszközök állnak a rendelkezésére napjaink problémáinak megoldására: olyan szellemi és technikai eszközök, amelyek számunkra nem voltak elérhetőek, illetve szélesebb látókörrel, több ismerettel rendelkeznek, és biztos vagyok benne, hogy sikereket fognak elérni.

mex-najera-rivas-reception-speech-2018-web.jpgNagykövet úr beszéde a mexikói nemzeti ünnepi fogadáson (2018.09.13.) (Fotó: Aigner Ivan)

 

Hasznos linkek


Többet szeretnél megtudni Franciaországról, a Mexikói Nagykövetség magyarországi működéséről, tevékenységéről, országaink együttműködéséről? Érdekelnek francia vonatkozású nyilvános programok és rendezvények? Akkor látogass a Mexikói Nagykövetség hivatalos weboldalára…

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr9516103302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása