Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

A Magyarországon szolgáló nagykövetek 25%-a nő

2021. március 08. 10:28 - IAMedia

No, nem méretben értedő a nő, hanem nő mint édesanya, testvér, lánygyermek, nagymama, barátnő, kolléga... Egy nő számos fontos szerepet tölt(het) be az életben. Ma (a n)őket ünnepeljük. A világ változásával, fejlődésével társadalmi szerepük, szerepvállalásuk is egyre nő. Ennélfogva igen örvendetes, hogy a Magyarországra akkreditált nagykövetek több mint 25%-a* erős, öntudatos, példaértékű hölgy...

nemzetkozi-nonap-lady-ambassadors-2018-web.jpgA Budapestre akkreditált női nagykövetek találkozója a fehérvárcsurgói Károlyi kastélyban (2018.10.02.) (Fotó: Pólya-Pető Dávid / OGY)

 

Kukkants bátran a diplomácia leple mögé…


Sokak számára a diplomácia egy titokzatos, homályos, ingoványos terület. Szinte alig tudunk valamit a szemeink előtt, azaz a politikai és gazdasági erők kereszttüzében zajló események mögött húzódó, hajszálvékony jégen „táncoló” egyezkedésekről, kölcsönösen előnyös megoldásokra törekvő tárgyalásokról.
A nyomasztó információáradat és az álhírek világában azonban pont a – szinte kivétel nélkül – nagyon művelt, intelligens diplomaták és lelkes, elhivatott munkatársaik azok, akik a háttérben, biztonsággal építik a nemzetek közötti, békés együttműködés kereteit.

 

Sikeres nők a közéletben 


Cikkeimben – többek között – olyan hiteles személyiségek szólalnak meg, akik tevékenységükkel, hivatásukkal komoly küldetést teljesítenek a nemzetközi kapcsolatok építése, fejlesztése, a gyümölcsöző kapcsolatok érdekében.
Nőnap alkalmából különleges utazást teszünk a szakmai felkészültségük, intelligenciájuk, empátiájuk révén, nemzetközi hídépítőként felelősségteljes közszolgálatot teljesítő hölgyek mindennapjaiba.

Korábbi interjúimból szemelvényezve kívánom bemutatni, milyen pozitív hozzáállással, értékes gondolatok mentén formálták és formálják nemzeteink előremutató, közös sikerekben gazdag jövőjét a hölgy nagykövetek.

Az Egyesült Államok magyarországi nagyköveteként szolgálni életem megtiszteltetése és kiváltsága. Minden egyes nap, amikor felkelek, és kinézve az ablakon meglátom az amerikai zászlót lobogni, elönt a büszkeség, hogy itt lehetek. Annyiféle módon tudjuk a kapcsolatainkat továbbfejleszteni és a kötelékeinket erősíteni. Ez erőt ad; ráadásul a Külügyminisztériumban, a Belügyminisztériumban és a Honvédelmi Minisztériumban dolgozó, hasonló gondolkodású partnereim – akikkel napi szinten érintkezünk – is inspirálnak. Ezért mosolygok mindig.

/Őexc. Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok korábbi nagykövete/ 

aigner-ivan-eleni-tsakopoulos-kounalakis-2011-web-hd.jpgFotó: Miki Bemer

 

A diplomatáknak megvan az az előnye, hogy különböző kultúrákat és civilizációkat ismerhetnek meg. Nagyon fontos tapasztalatot jelentett számomra, hogy szorosan együttműködhettem más kultúrából származó emberekkel, élhettem az országukban, így megtanultam tisztelni és elfogadni a különböző háttereket. Ez sokkal mélyebb betekintést enged a dolgokba, mintha mindezt könyveken, televízión keresztül vagy turistaként látnám. Mindannyian hajlamosak vagyunk a saját kultúránkra és történelmünkre úgy tekinteni, hogy az a világ közepe. Ám nagyon fontos – különösen a politikában – időről időre átvenni a másik szerepét, hogy jobban megértsük az ambícióit és törekvéseit. Mielőtt véleményt vagy ítéletet mondanék bárkiről, hagyok magamnak egy kis időt, és megpróbálom jobban megérteni a másik gondolkodásmódját és érdeklődését.

/Őexc. Lieselore Cyrus, a Németországi Szövetségi Köztársaság korábbi nagykövete/

aigner-ivan-d-lieslore-cyrus-2015-02-05-web-hd.jpgFotó: Drobilich Tímea


A kemény munka, a különböző emberekhez és országokhoz való, gyors alkalmazkodás, az előítéletek feladása, illetve a minden helyzetben megnyilvánuló, felelősségteljes vezetői képesség az ütőkártyák ebben a szakmában. [...] Egyértelmű meggyőződésem, hogy gyakorlatilag egy nő számára bonyolultabb a diplomáciai karrier, mint egy férfi esetében, ám ez semmiképp se tántorítson el egyetlen hölgytársamat sem ennek a hivatásnak az űzésétől, amennyiben vonzalmat érez annak rengeteg pozitívuma iránt. [...]
A nagykövetek és követségek munkája nem mindig világos a nagyközönség számára [...], ezért is fontos, hogy megosszuk mindazt, amit csinálunk.

/Őexc. Marie-France André, a Belga Királyság korábbi nagykövete/

aigner-ivan-b-marie-france-andre-2019-01-23-web-hd.jpgFotó: Pierrick Massaux


Kanada eltökélt abban, hogy tovább erősíti a multilateralizmust és a szabály alapú nemzetközi rendet, síkraszáll a sokszínűségért és befogadásért, támogatja az emberi jogokat, a nemek közti egyenlőséget, a nők társadalmi szerepvállalását és a megbékélést az őshonos népekkel. Jobban mint valaha most arra kell összpontosítanunk, ami összeköt, és nem arra, ami megoszt. [...] Mindig arra kell törekednünk, hogy jobbak legyünk: jobbak Kanada mint ország saját fejlődése szempontjából; jobbak abban az értelemben, miként tudunk másokkal együttműködve, egy békésebb, stabilabb és befogadóbb világot építeni.

/Őexc. Isabelle Poupart, Kanada korábbi nagykövete/

aigner-ivan-can-isabelle-poupart-2017-11-02-web-hd.jpgFotó: Drobilich Tímea


Paradox helyzet, hogy noha a technológia révén világszerte jobb összeköttetésben vagyunk, mint valaha, úgy tűnik, több tekintetben is eltávolodunk egymástól. [...] Új együttműködési módokat kell találnunk a mai kihívásokhoz igazodóan, a technikai eredményeket és a digitalizálást a közös javunkra fordítva. [...]
Ausztriában magas a szimpátia és az érdeklődés Magyarország iránt. [...] A több évszázados közös történelem erős köteléket jelent. [...] Ausztria és Magyarország számára mindig is az volt az előnyösebb, amikor szorosan együtt dolgoztak; és ez mindmáig igaz.

/Őexc. Elisabeth Ellison-Kramer, Ausztria korábbi nagykövete/

aigner-ivan-a-elisabeth-ellison-kramer-2017-04-04-web-hd.jpgFotó: Drobilich Tímea


Vilgászerte egyre több a nő a politikában és a kormányokban. Igen pozitív változásoknak lehetünk tanúi, ám globális szinten a nők még mindig nagymértékben alulképviseltek. A nők szerepvállalása pedig elengedhetetlen a feladatok megoldásához, amelyekkel nemzetként, illetve nemzetközösségként kell szembenéznünk.

/Őexc. Colleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok korábbi nagykövete/ 

aigner-ivan-usa-colleen-bell-2016-11-22-web-hd.jpgFotó: Drobilich Tímea

 

[...] fontosnak tartom a gondolkodásmód megváltoztatását. Például az „ike-men” japánul „jóképű férfit” jelent, ami pozitív felhanggal bír. Aztán bejött egy új kifejezés a köztudatba, az „iku-men”, azaz „gyermeknevelő férfi”. Persze menő, ha egy férfi jóképű, ám ugyanannyira menő, ha aktívan részt vesz a gyermeknevelésben. Egy efféle, pozitív ihletésű, példaértékű szerep a férfiakat és a nőket egyaránt a családra való nagyobb odafigyelésre sarkallná.
Társadalmunkban a munka és a magánélet közötti egyensúly ma már egyre elfogadottabb. Korábban a hosszúra nyúló munkaidő mindkét nem képviselőit megakadályozta abban, hogy a munkán kívül az életük bármely más területén kellőképpen aktívak legyenek.

/Őexc. Sato Kuni, a Japán Császárság nagykövete/ 

nemzetkozi-nonap-sass-sylvia-sato-kuni-ranky-edit-aigner-ivan-web.jpgSass Sylvia, Őexc. Sato Kuni és Ránky Edit társaságában (Fotó: Privát archívum)

 

Az édesapám korszakához képest hatalmas előrelépés történt. Néhány napja megpillantottam néhány képet egy 1957. március 25-ei újságban (ekkor írták alá az EU elődjét megalapító Római Szerződést), amelyeken kizárólag férfiak szerepelnek, s amit manapság sokkolónak tartanánk. Többször találom magamat egyedüli nőként egyes megbeszéléséken, ám hála Istennek az ilyesmi egyre kevésbé gyakori.
Magyarországon a 85 nagykövetből 22-en vagyunk nők, és akadnak alkalmak, amikor női mivoltunk ajtókat nyit meg a magyar döntéshozókkal való, közös találkozásokhoz. Ilyen például az a nagyon kellemes és érdekes ebéd, amelyet Szijjártó miniszter úr a hölgy nagykövetek számára szervez.

/Őexc. Anunciada Fernández de Córdova, a Spanyol Királyság nagykövete/

nemzetkozi-nonap-anunciada-fernandez-de-cordova-aigner-ivan-web.jpgFotó: Hollai Zoltán


Emmanuel Macron 2017-ben a nemek közötti esélyegyenlőséget ötéves hivatali idejének „nagy ügyévé” tette. [...] Megértem persze azokat, akik attól tartanak, hogy ez a céltudatos esélyegyenlőségi politika hátrányos helyzetbe szoríthat bizonyos, az adott állásra érdemesebb férfit; azonban úgy gondolom, hogy ez a szükséges rossz, és át kell esnünk rajta, hogy megváltoztassuk a gondolkodásmódot annak érdekében, hogy az egyensúly aztán természetes módon álljon be. [...] úgy gondolom, hogy a szakmai háttérből, a nemből és a származásból fakadó sokféleség mind a képviselet, mind pedig az ötletek és a kezdeményezések születése szempontjából gazdagítja a francia diplomáciai testületet.

/Őexc. Pascale Andréani, a Francia Köztársaság nagykövete/

fr-pascale-andreani-hosok-emlekkove-web.jpgFotó: Burger Zsolt


A nemek közötti egyenlőség ésszerű ellenszer a világunk fejlődéséhez. Az emberiség több mint 50%-át kitevő népesség véleményének és adottságainak érvényre juttatása nemcsak követelmény, hanem egyszerűen nem hagyható figyelmen kívül. [...] Ami engem illet, először a saját életemben eszközölök változást, hogy aztán kiállhassak a mellett, hogy a nőket – formális és informális módon egyaránt – be kell vonni a szervezett társadalom minden részébe. A férfiaknak önként kell teret engedniük a nők számára, mert jellemünktől távol áll a határozott, öntudatos és agresszív versenyzés. [...] Meggyőződésem, hogy a Jóisten azért teremtett minket különböző adottságokkal, hogy mások számára többletértéket közvetítsünk. Őszintén hiszem, hogy a valódi nagyság nem abban rejlik, hogy önmagunk nagyszerűek vagyunk, hanem abban a képességben, hogy másokat nagyszerűvé tehetünk.

/Őexc. Eniola Ajayi, a Nigériai Szövetségi Köztársaság nagykövete/

nemzetkozi-nonap-eniola-ajayi-aigner-ivan-web.jpgFotó: Harangozó Dávid


Nagyon inspiráló a láthatóan nagyon érdeklődő, fiatal magyarok elkötelezettsége. Sokszor beszéltem a nemek közötti egyenlőségről, az oktatásról; hogy miért tanítanak minket az iskolában a demokráciáról és az állampolgári felelősségéről; miért önkénteskednek a dánok a legkülönbözőbb területeken; miért olyan fontos ez a számunkra; valamint, hogy alapvetően miért hatja át a dán társadalmat az egymásban, a kormányban és a döntéshozókban való bizalom érzése. [...] A diplomáciai pályafutásom elején nem volt szokatlan, hogy olyan találkozóra érkeztem, ahol én voltam az egyedüli nő. Ez természetesen megváltozott a saját minisztériumomban: [...] a nemek közötti arány jelenleg 50-50%.

/Őexc. Kirsten Geelan, a Dán Királyság korábbi nagykövete/

nemzetkozi-nonap-kirsten-geelan-aigner-ivan-web.jpgFotó: Eva Skorstengaard Rauser


 * 2018. évi állapot szerint. A fenti csoportképen látható nagykövetek egy részét – megbizatásuk idejének lejártával – más állomásra delegálta az adott ország külügyi tárcája, más pozícióban folytatják szakmai karrierjüket, vagy nyugdíjba vonultak. A trend mindenesetre bizakodásra ad okot.

 

+++ Ne maradj le a nagyköveti interjúkról és fogadások beszámolójáról! Kattints a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra… +++

 

Cikkajánló


Ajánlom figyelmedbe korábbi írásaimat, interjúimat. Kattints a feketével kiemelt részekre… >>

INTERJÚK   •    FOGADÁSOK   •   PROGRAMOK

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a jobb felső sarokban található KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Like-olj ide kattintva a www.facebook.com/diplomaciamindenkinek oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr2416453940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása