Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

Magyar kulturális diplomáciai siker Krakkóban

2022. február 01. 12:12 - IAMedia

A határokon átnyúló, univerzális szépségben manifesztálódó tehetség mindig megállásra késztet, szíven talál, elgondolkodtat, inspirál, felemel. Ádám Adrienn alkotásai mélyre hatnak. A fotóművész értékközpontú fókusszal ragadja meg és örökíti meg a világ megannyi hangulatát, színét. Képei az élet szimfóniájának harmonikus elemei, vibrálnak, történeteket mesélnek, virtuális utazásra, szem- és léleknyugtató meditációra invitálnak, miközben felhevítik a szemlélő fantáziavilágának tüzét. Erre figyelt fel Magyarország, a lengyelországi Krakkóban található főkonzulátusa, amely válogatott fotóit állandó tárlatban mutatja be, hiszen a diplomáciai tevékenység talán legkellemesebb aspektusa a hazai művészet külföldön való propagálása. Mindez alátámasztja azon meggyőződésemet, hogy a tehetség mindig utat tör magának. A fotós második fotóalbumának megjelenése előtt folytattunk lélekmasszírozó beszélgetést…

hu-adam-adrienn-venice-beach-california-usa.jpgA naplementébe burkolt sziklaszirt őrzője (Venice Beach, Kalifornia, USA) (Fotó: Ádám Adrienn)

 

Tudatos jelenlét és előzékenység


Diplomáciai-protokoll vonalon ismerkedtünk meg, aztán kiderült, hogy tehetséges fotóművész is vagy. Véleményed szerint – rajtad kívül – mi köti össze a két területet, azaz a protokollt és a művészetet?

A tudatos jelenlét. Ahogyan a protokoll elengedhetetlen része a kiszámíthatóság, mértéktartás és kiemelt figyelmet kap mindaz, ami az adott helyzetben zajlik épp, úgy a művész szintén az „itt és most” állapotában tudja felszínre hozni üzenetét – különösen a fotográfia műfajában. Az előzékenység hasonlóan megnyilvánul a protokollban, ahogyan egy művész egészében és önzetlenül adja át magát.

 

+++ Ne maradj le a többi nagyköveti interjúról és fogadás beszámolójáról! Kattints a  KÖVETÉS  gombra… +++

 

Közép-európai protokoll-láncolat


A pillanat varázsa miért éppen Krakkóban öltött újra testet?

Nagyon fontosnak tartom a kulturális diplomáciát. 2018-ban a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudomány mesterszak utolsó félévében megpályáztam a Külgazdasági és Külügyminisztérium egyetemistáknak meghirdetett programját, miközben levelező szakon végeztem a Kodolányi János Egyetem Protokoll és nemzetközi kapcsolatok szakembere képzést. Volt szerencsém a diplomához szükséges szakmai gyakorlatot Magyarország prágai nagykövetségén teljesíteni, ahol közreműködtem nagykövetségi V4-esemény előkészítésében és lebonyolításában is. Mindenképp tovább kívántam vinni ezt a vonalat, lehetőség szerint másik tagállamban. A lengyelországi megkeresésre még azon a héten pozitív választ kaptam, ahová nem időszaki kiállításként, hanem állandó tárlatként fogadták a képanyagot.

hu-adam-adrienn-gerencser-tibor-krakkoi-fokonzulatus-2021-09-02.jpgÁdám Adrienn dr. Gerencsér Tibor főkonzul társaságában (2021.09.02.) (Fotó: Privát archívum)

 

Összhang és teljesség


Mikor és hogyan tudatosult benned, hogy egyéni látásmódod van?

A befelé figyelés és sok belső csenddel eltöltött idő hozta a felismerést, hogy a világ mennyire letisztult, tele csodákkal és váratlan meglepetésekkel. Ez a szemlélet 16-17 éves koromban ért, amikor erősödtek a szinkronitás jelei és megtapasztaltam, milyen különleges érzés hagyni, hogy vezessen az élet, ne irányítsak. Nagyobb lett az összhang és elkezdtem azt a teljességet meglátni, amit a fotókon keresztül törekszem visszaadni.
Az érzések jelentősek még; nagyon intenzíven tudom megélni őket, főleg azokat, amelyek szárnyra kapnak és könnyedén a magasba emelnek – igazán ezeket szeretem a fotókon is érzékeltetni.  

hu-adam-adrienn-murano-olaszorszag.jpgÁrnyékszív (Murano, Olaszország) (Fotó: Ádám Adrienn)

 

Megismételhetetlen pillanatok


Mi ragad meg leginkább a világban? Mire fókuszálsz? Az önkifejezésen és az alkotás élvezetén túl van-e egyéb, távlati célod a különleges pillanatok megörökítésével?

Leginkább a különleges és egyedi helyzetekre figyelek. Nagy szerepet kapnak a megismételhetetlen pillanatok, hiszen olyan sokszínűek a hétköznapok és megannyi érték van bennük, érdemes nyitottnak lenni mindarra a szépségre, amit tartogatnak.
Szeretném, hogy ez az áramlás, amiben vagyok és közben szemlélek, igazán hasson az emberekre egy-egy fotóm által.

hu-adam-adrienn-krakkoi-fokonzulatus-2021-09-02-portre.jpgÁdám Adrienn fotóművész állandó tárlatának megnyitóján, Magyarország krakkói főkonzulátusán (2021.09.02.) (Fotó: Privát archívum) 

 

A Titok


Mesélj, kérlek, A titokról!

Nagyra becsülöm a szerző, Rhonda Byrne küldetését és munkásságát. Tizenéves voltam, amikor az első könyve megjelent és nagyon könnyen tudtam azonosulni meglátásaival. Valóban tapasztalom sok éve, mekkora erejük van az érzéseknek, gondolatoknak, hitnek az álmainkat illetően. Tulajdonképpen a kiállítások is így öltöttek formát...
2016-ban, az első önálló fotókiállításom után írtam meg az amerikai szerzőnek, mennyire sokat kaptam a könyveiben leírtakból, mellékelve néhány fotómmal. A marketing csapattól hamar válasz érkezett és publikálni kívánták A titok amerikai Twitter és Facebook oldalakon a képeket. Azóta is kapcsolatban állunk és időnként megosztanak felvételeket tőlem.

hu-adam-adrienn-valldemossa-mallorca-spanyolorszag.jpgA spanyolországi Mallorca szigetén található Valldemossa látképe (Fotó: Ádám Adrienn)

 

Teljes odaadás


Mit kívánjak a jövőre nézve a tehetséges, mindig mosolygó, szolnoki származású fotóművésznek?

Tudjam adni – továbbra is szüntelen – azt, amire a világnak épp szüksége van. Hiszem, hogy nincsenek véletlenek, és számomra a legnagyobb öröm, amikor képes vagyok teljes odaadással jelen lenni az adott pillanatban, és inspirálni, mélyen megérinteni embereket. Mindehhez a fotózás számomra egy ideális és örömökben tartalmas út.

 

Hasznos linkek


Jobban el akarsz merülni Ádám Adrienn képi világában? Érdekel, Magyarország krakkói főkonzulátusának tevékenysége? Kattints az előzőleg, színesen kiemelt linkekre…

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr1117042494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása