Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

Kanada Nap

2018. július 01. 10:26 - IAMedia

A Mari Usque Ad Mare, azaz Tengertől tengerig

Mit is ünnepelnek július 01-jén?

Kanada az észak-amerikai kontinens izgalmas országa, ahol a szabadság, az elfogadás, a sokszínűség nemzeti hagyományokra épül. Noha sokan, sokszor egybemossák az Amerikai Egyesült Államokkal, a legismertebb „olvasztótégely” északi szomszédja számos előnnyel bír.

Minden év július 01-jén tartják a ma 10 tartományból és 3 területből álló államszövetség (föderáció) nemzeti ünnepét, mivel 1867.07.01-jén lépett hatályba az alkotmányról szóló törvény (Constitution Act). Ennek következményeként egyesültek domíniummá az ezt megelőzően különálló gyarmatok – Kanada (Ontario és Québec tartománnyal), Új Skócia és Új-Brunswick – a Brit Birodalmon belül.

flag-canada-sky.pngFotó: Jonathan Denney

Noha a széles körben – bár nem hivatalosan –  „Kanada születésnapja”-ként emlegetett Kanada Nap (angolul Canada Day, franciául Fête du Canada) jelentős mérföldkő, valójában nem hozta el az ország teljes függetlenné válását. Erre 1982.04.17-én került sor, amikor II. Erzsébet királynő és Pierre Elliot Trudeau kanadai miniszterelnök (a jelenlegi kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau édesapja) aláírták a Kanadáról szóló törvényt (Canada Act).

Napjainkban az északi félteke egyik legfejlettebb állama parlamentáris demokrácia és alkotmányos monarchia egyben, amelynek államfője II. Erzsébet királynő.

A Hudson-öböltől egészen a Mexikói-öbölig terjedő összefüggő terület – egykori nevén Új-Franciaország (Nouvelle-France) – eredetileg francia gyarmat volt (ennek hatása érződik a mai napig az USA déli, Louisiana nevű államában, amelynek emblematikus városa New Orleans), amely az 1756-1763 között vívott hétéves háborút követően vált a Brit Birodalom részévé.

Ennek hozadéka Kanada kétnyelvűsége, hiszen a mai napig az angol mellett a francia a másik hivatalos nyelv.

Tudtad, honnan ered Kanada neve?

Az Atlanti-óceán nyugati partját Québec és Montréal városával, valamint az Ontario-tó partján fekvő Torontóval (közvetett módon, az Ottawa-folyó által pedig a fővárossal, Ottawával is) összekötö Szent Lőrinc-folyó mentén, a mai Québec környékén élő őslakos, irokéz indiánok kanata (magyarul: falu, település) szavából ered.

A 16. században élt francia felfedezőt, Jacques Cartiert ezzel igazították útba, s már a 17. századra a Nagy-tavak északi területeinek megnevezésére használták.

Nagyköveti köszöntő

A 2018.06.27-én tartott ünnepi fogadáson Kanada magyarországi nagykövete, Őexcellenciája Isabelle Poupart népes vendégsereg előtt tartott beszédében kiemelte, hogy

„Kanada nem a különbségeink ellenére, hanem pontosan azok miatt alakult meg. Számos kulturális, etnikai és vallási közösség kemény munkájának és együttműködésének köszönhetően Kanada változatos, befogadó és együtt érző országgá fejlődött”.

can-canada-day-2018-04-web.jpg

A nagykövet asszony egyúttal rámutatott arra is, hogy

„a szabályokon alapuló nemzetközi rend értelmében, amelyet Kanada és az Európai Unió a II. világháború vége óta segített létrehozni, a kiszámíthatóság, a stabilitás és a közös elkötelezettségek tiszteletben tartása közvetlenül hozzájárult a mi jólétünkhöz”.

can-canada-day-2018-02-web.jpg

A diplomácia egyik nagy erénye, hogy békés, tárgyalásos, megegyezésen alapuló módon kísérli meg a világszerte újra és újra fellobbanó, az emberi gyarlóság következtében kialakuló konfliktusokat, azaz a nemzetek és bizonyos érdek miatt létrejövő csoportosulások közötti nézeteltéréseket, vagy akár tettlegességig fajuló összetűzéseket rendezni.

can-canada-day-2018-03-web.jpg

Ennek tükrében előremutató beszédének azon része, miszerint

„mindig arra kell törekednünk, hogy jobbak legyünk: jobbak Kanada mint ország saját fejlődése szempontjából; jobbak abban az értelemben, miként tudunk másokkal együttműködve, egy békésebb, stabilabb és befogadóbb világot építeni”.

Hasznos link

Többet szeretnél megtudni Kanadáról, a Kanadai Nagykövetség magyarországi működéséről, tevékenységéről, országaink együttműködéséről? Érdekelnek kanadai vonatkozású nyilvános programok és rendezvények? Akkor látogass a Kanadai Nagykövetség hivatalos weboldalára, illetve kövesd a nagykövet asszony munkáját Isabelle Poupart Twitter-profilján!

Cikkajánló

Montréal a legeurópaibb észak-emerikai város. Egy Kanadában élő magyar vallomása...
>> Kattints az egész interjúért <<

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr8614085445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása