Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

Montréal a legeurópaibb észak-amerikai város

2018. július 01. 10:51 - IAMedia

Egy Kanadában élő magyar vallomása

Tóth András hosszú évek óta Kanadában, nevezetesen Montéalban, a francia ajkú Québec tartomány pezsgő nagyvárosában él és dolgozik.

A július 01-jei kanadai nemzeti ünnep, a Kanada Nap apropóján, segítségével kicsit górcső alá vettem, hogyan érez és tud beilleszkedni egy számára idegen közegben egy útkereső magyar.

Mit érzel, amikor Kanadában vagy? Mennyivel másabb, mint Magyarországon?

– Kandában maximálisan szabadnak érzem magam. Nehéz kifejezni, mit jelent nekem ez a szabadság, de ez volt az első, amire felfigyeltem, miután Magyarországról Kanadába költöztem. Itt az emberek nyugottabbak, magasabb az életszínvonal is.

A másik, amit szeretek Kandában, hogy itt mindenki önmaga lehet. A kanadaiak nagyon nyitottak és természetesnek veszik, ha valaki különbözik tőlük. Mindenkit arra biztatnak, hogy kövesse az álmait, és inkább azt csinálja, ami boldoggá teszi.

can-toth-andras-montreal-01-web.jpgFotó: Marc-Olivier Jodoin

Külföldi munkavállalóként, bevándorlóként mennyire nyitottak állami, illetve hétköznapi szinten az új jövevényekre? Mennyire segítik a beilleszkedést az őshonosok, illetve a már régebben ott élő magyarok?

– Sokan panaszkodnak, hogy a kanadaiak nem is annyira nyitottak az új jövevényekre; pedig igazából nagyon is azok, ha az új jövevény keményen dolgozik, hogy beilleszkedjen, vagyis megtanul angolul és/vagy franciául, elfogadja az itteni kultúrát, illetve nem erőlteti rá másokra a sajátját.

Ugyanez igaz állami szinten is. Ingyenes nyelvtanfolyamokat biztosítanak a frissen érkezetteknek, amit szigorúan felügyelnek, mármint megadják, hogy egy bizonyos óraszámnál többet nem szabad hiányozni. A nyelvvizsga pedig kell ahhoz, hogy megkaphasd a megfelelő hivatalos papírokat. Emellett számos más programmal is támogatják a beilleszkedést.

can-toth-andras-toronto-03-web.jpg

Vannak magyarok, akik rendesek voltak, amikor újnak számítottam Kanadában. Sokan közülük sajnos csak más magyarokkal hajlandóak barátkozni, így ők sosem fognak tudni rendesen beilleszkedni a helyi közösségbe. Úgy gondolom, Torontóban élő magyarok kevésbé vannak megelégedve az itteni életükkel, mint azok, akik Montréalban élnek. Ismerek magyarokat, akik innen Torontóba költöztek, mert nem akartak franciául megtanulni, ám túl unalmasnak találták a varost, így azóta már visszatértek Québec tartományba.

Montréal a legeurópaibb észak-amerikai varos.

Toronto az idei év kiemelt városa. Igazi multikulturális metropolisz. Számodra mi a város legkiemelkedőbb tulajdonsága, amiért akár turistaként, akár életvitelszerű ott tartózkodásra különösen alkalmas?

– Ami mindig is legjobban megfogott Torontóban, az a tisztaság. Illetve természetesen a rengeteg étterem a világ összes részéről.

can-toth-andras-toronto-01-web.jpgFotó: Jorge Vasconez

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr7314085589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása