Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

Diplomáciai protokoll és tabutémák

2018. szeptember 04. 08:20 - IAMedia

Ki volt „Saxi Max”? Mi köze Orbannak a Harrods luxusáruházhoz? Érdekel, mi zajlik a diplomácia rejtélyes színfalai mögött? Égsz a vágytól, hogy megtudj néhány műhelytitkot? Akkor csatold be az öved, és indulhatunk is…

b-ranky-edit-2018-secret-taboo-backstage.jpgFotó: Nik MacMillan

Kukkants bátran a diplomácia leple alá…


Sokak számára a diplomácia egy titokzatos, homályos, ingoványos terület. Szinte alig tudunk valamit a szemeink előtt, azaz a politikai és gazdasági erők kereszttüzében zajló események mögött húzódó, hajszálvékony jégen „táncoló” egyezkedésekről, kölcsönösen előnyös megoldásokra törekvő tárgyalásokról.
A nyomasztó információáradat és az álhírek világában azonban pont a – szinte kivétel nélkül – nagyon művelt, intelligens diplomaták és lelkes, elhivatott munkatársaik azok, akik a háttérben, biztonsággal építik a nemzetek közötti, békés együttműködés kereteit.

 

Egy polihisztor attasé színes élete


b-ranky-edit-2018-portre.jpgCikkeimben – többek között – olyan hiteles személyiségek szólalnak meg, akik tevékenységükkel, hivatásukkal komoly küldetést teljesítenek a nemzetközi kapcsolatok építése, fejlesztése, a gyümölcsöző kapcsolatok érdekében. Egyikük a Belga Királyság gazdasági és kereskedelmi attaséja, Ránky Edit, akinek a vezetésével felfedező utazást teszünk a diplomácia rejtélyes(nek tűnő), izgalmas világában.

Attasé asszony! Tervezett folyamat vagy „véletlen” egybeesések eredményeképpen került a diplomácia vonzáskörébe?

Nem hiszek a véletlenben… Már csak azért sem, mert jól emlékszem, 16 éves gimnazistaként volt egy álmom, miszerint egyszer kulturális diplomata leszek. Ez abból fakadt, hogy a Szilágyi Erzsébet Gimnázium francia tagozatos diákja voltam, és egyben az UNESCO-kapcsolatok titkáraként, a külföldi kapcsolatokkal foglalkoztam. Az élet, a továbbtanulás lehetőségei és a nyelvismereteim azonban a külkereskedelem felé irányítottak. Igaz, hogy az álmom nem a kultúra, hanem a külkereskedelmi diplomácia területén vált valóra – némi időeltolódással. Harminc évvel később, először a budapesti Kanadai Nagykövetségen, majd megjárva a magyar közigazgatást, pár év múlva a Belga Nagykövetség égisze alatt működő belga regionális kereskedelmi külképviseleten valósult meg. Mindig éreztem, hogy országok közötti „összekötő hídként” leszek a helyemen. No, persze a diplomáciai karrierem előtti időkben is, egészen más területen voltam sikeres vállalkozó.

Sokak számára a titokzatosság fátyla fedi a diplomácia területét. Elmondaná, mi egy adott külföldi ország, jelen esetben a Belga Királyság gazdasági és kereskedelmi attaséjának feladatköre?

Nagyon egyszerű erre a válaszolnom. Feladatom, hogy „mindent” tudjak és „mindenhol” ott legyek, hogy hatékonyan tudjam segíteni információval a belga, pontosabban Vallónia, Brüsszel-főváros Régiójának, illetve, a Luxemburg Nagyhercegség exportőr cégeinek magyarországi piacra jutását, nevezetesen árucikkeik, szolgáltatásaik, know-how-jaik eladását. Polihisztornak kell lenni, ami állandó tanulással jár; ezért igazi, mindennapi kihívás, mert még a cserebogarak halhatatlanságához vagy az atomreaktorhoz is egy kicsit – vagy nagyon – érteni kell.

b-ranky-edit-2018-visite-wallonie-belgium-tourisme-2018-02-intro-speech.jpgNyitóbeszéd / Visite Wallonie / Belgium Tourisme

Kikkel áll (a leg)közvetlen(ebb) (munka)kapcsolatban mindennapi tevékenysége során? Hogyan képzeljünk el egy találkozót, megbeszélést egy hagyományos üzleti tárgyaláshoz képest? Egyáltalán van különbség?

Munkakapcsolatban a hivatali hierarchiát tekintve, természetesen, első sorban a Brüsszelben székelő anya-ügynökségeimmel, az AWEX-szel és a BIE-vel állok kapcsolatban. Természetesen, a közös égisz alatt együttműködünk a budapesti Belga Nagykövetséggel és alkalmasint együtt jelenünk meg a diplomácia különböző gazdasági és kereskedelmi vonatkozású felületein; ám utasításokat a brüsszeli ügynökségtől, a feletteseimtől kapok, nem pedig a mindenkori budapesti belga nagykövettől. Mellérendelt viszonyban munkálkodunk, közös célok mentén, és ez eléggé eltér a többi ország kereskedelmi képviseletének működésétől, amelyek szervezetileg általában a nagykövetség kereskedelmi osztályaként jelennek meg.

Jó kapcsolatokat ápolok a mindenkori és folyamatosan változó, Budapestre akkreditált diplomatákkal, itteni belga befektetőkkel, belga és magyar üzletemberekkel, a közigazgatásban különböző területek felelős szakembereivel, szakmai szervezetekkel, stb.

Ezeknek a találkozóknak a helyszínei változatosak: konferenciák, üzleti ebédek, különböző bilaterális kereskedelmi kamarák által szervezett előadások, műhelyek, vidéki látogatások stb. A találkozók stílusa ehhez idomul: más amikor egy magyar vidéki polgármesternek kell bemutatkozni és bemutatni az általam képviselt régiókat, vagy egy műhely során, egyfajta véleménycseréről van szó; megint más egy, a nagykövetség által adott protokoll ültetett vacsorán, ahol társalogni kell magas rangú belga tisztviselőkkel, rövid áttekintést adva a magyar gazdaságról, a belga (vallon és brüsszeli), valamint a luxemburgi cégek itteni piaci lehetőségeiről.

b-ranky-edit-2018-marie-france-andre-belga-nagykovet-borkai-zsolt-gyor-polgarmester-2017-05-10.jpgMarie-France André, a Belga Királyság nagykövete és Borkai Zsolt, Győr polgármestere társaságában

Igenis van diplomáciai protokoll és vannak tabutémák, bizalmas információk, amelyek kommunikálása körültekintést igényel. Szerencsére az én tisztem az üzleti lehetőségek feltérképezése, a felek összehozása, míg ezekből aláírt exportszerződés nem lesz. A politika, különböző gazdasági érdekek természetesen a diplomáciában is jól érezhetően megtapasztalhatóak, ám kiegyensúlyozott viszonyok mellett a kereskedelem mindig létezett, létezik és létezni fog. Mindig lesz egy fél, akinek szüksége van valamire, vásárolni akar, illetve egy másik fél, aki gyárt valamit, és el akarja adni a portékáját. Így aztán a szükség a „nagypolitika” ellenére is összehozza a feleket – legalábbis ezt szűröm le a történelmi ismereteimen keresztül is.

 

 +++ Éltél vagy jártál már Brüsszelben, Vallóniában?
Oszd meg az élményeidet, tapasztalataidat kommentben! +++ 

 

Meglátása és tapasztalata szerint milyen irányba mutat a Brüsszel–Budapest-tengely?

Belga külkereskedelmi szempontból nem egész Belgium, csak két régió és a Luxemburgi Nagyhercegség nevében tudok véleményt formálni. Úgy tapasztalom, hogy a külkereskedelmi kapcsolatokat még tovább lehetne fejleszteni. Van mit bemutatni Vallónia és a Brüsszel-Fővárosi Régió versenyképességi pólusaiból, cégeik termékeit jobban megismertetni a magyar felekkel, munkálkodni adott esetben közös projekteken, még szorosabbá fűzni a személyes és üzleti kapcsolatokat, amelyek igenis jelen vannak, hiszen számos, jelentős belga érdekeltség található már Magyarországon.

Ezek közül említésre méltó a Schréder, amelynek – a Tungsram korábbi megvételével – számos nevezetes projekt (a Szabadság híd és a Margit híd felújítása, LED-es közvilágítása) fémjelzi a hírnevét, csakúgy, mint a Carmeuse Hungária Kft. (mészüzem, cementgyártás), amelynek anyacége vallon múltú, multinacionális céggé nőtte ki magát. Nem beszéltünk még a jelenlévő két bankról, a K&H-ról (a KBC csoport) és a BNP Paribas-ról (részét képezi a belga Fortis ág), s még folytathatnám a sort…

Melyek az aktuálisan futó projektek, amelyekben az AWEX aktív részt vállal, illetve amelyekhez megfelelő partnereket keres?

Jelen pillanatban már lezárult egy üzleti találkozó előkészítése, szeptember harmadik harmadában pedig két nagy magyar élelmiszerforgalmazó céget látunk vendégül Liège környékén, ahol vallon élelmiszergyártó-exportőr cégekkel fognak találkozni.
A következő missziót ez év decemberére tervezzük, amikor is az építőipar és építőipari anyagok kerülnek az érdeklődés középpontjába. Erre keresünk építési anyagok hazai forgalmazóit, akik szívesen vásárolnának ilyen termékeket, innovatív technológián alapuló anyagokat, illetve megpróbáljuk beazonosítani azokat a nagyobb építési projekteket, amelyek tervezésekor ezekkel az építési anyagokkal, illetve ezzel a know-how-val ismertethetjük meg a magyar feleket.

b-ranky-edit-2018-visite-wallonie-belgium-tourisme-2018-02.jpgVisite Wallonie / Belgium Tourisme

Cikkajánló


Hogyan képes a futball erősíteni a nemzeti összetartást? Vajon mit tanulhatunk a belga nemzetiségű Hupikék törpikéktől, miközben a világ egyre inkább az álhírek fogságába kerül? Erről egy korábbi cikkemben olvashatsz…  >> Egységben az erő <<

b-independence-day-2018-01b-smurfs-schtroumpfs.jpgFotó: takemeto.brussels

Szerelem, törpök és 100 magyar kamion


Ha kíváncsi vagy, ki volt „Maxi Saxi”, mi köze Orbannak a Harrods luxusáruházhoz, s hogy mit keres 100 magyar kamion egy belga telephelyen, továbbra is fald fel a betűket a szemeiddel…

Belgium francia ajkú régióját, Vallóniát képviseli. Úgy érzem, a frankofón vonal Önnek hivatás és szerelem is egyben. Véleménye szerint melyik az a három tulajdonság, ami Vallóniát vonzóvá teszi akár magánemberként, akár üzleti megfontolásból?

Vallónia Belgium déli részén terül el, szomszédos Franciaországgal, keleten Németországgal és a Luxemburgi Nagyhercegséggel, északon pedig a belga Flandriával, és ki ne hagyjam az „államban az államot”, Brüsszelt. Gyönyörű és izgalmas régió: egyfelől a franciás vallon könnyedség, az élni-tudás (savoir-vivre), a tradíciók, másrészt pedig a XXI. század progresszív, gyorsan fejlődő jellege hatja át ezt a csöppnyi, ám annál inkább Európa szívében található, kereskedelmi és logisztikai szempontból is kiemelt területet. Kiemelkedő eredményeket ért el a gyógyszeripar, a repülőgépipar és az űrtechnológia, a gépipar, a műanyagipar területén, valamint az ezekhez kapcsolódó kutatás-fejlesztésben.

Ha tréfásan kellene jellemeznem Vallóniát, akkor sokszínűségével a Peyo (Pierre Culliford), belga képregényrajzoló által kitalált, és az egész világon népszerűvé vált figurái, a Hupikék törpikék (Smurfs, Schtroumpfs) falujához és lakóihoz hasonlítanám szerethető, változatos lakosai miatt. Közöttük rengeteg „Okoska” és „Ügyi” (Hány spin-off és innovátor van?!), kitűnő séf, azaz „Hami” van (gondoljunk csak az ínycsiklandó vallon konyhára, csokoládéra vagy kézműves sörök arzenáljára).

Azonban félre a tréfával! Elég, ha felsoroljuk azokat a belgákat, vallonokat, akik fantasztikus ötleteikkel járultak hozzá közös európai kultúránkhoz (pl. Adolf Max, a szaxofon feltalálója, vagy Michel-Joseph Orban, belga üzletember, aki a londoni Harrods és a párizsi Bon Marché előtt találta ki a nagyáruházat, amelynek kapuit Liègeben nyitotta meg 1802-ben).

 Megosztaná velünk diplomáciai karrierjének eddigi legemlékezetesebb élményét?!

Rengeteg élményem van, ám maradva a szakmai eredményeknél, meg kell említenem, hogy munkám nemcsak abban merül ki, hogy segítsem a belga cégek Magyarország felé irányuló exportját, hanem visszafelé is, azaz a Vallóniában, a Brüsszel-Fővárosi Régióban, illetve a Luxemburgi Nagyhercegségben lévő cégeket is feladatom eladni a magyar befektetőknek. Ez már nehezebb kérdés!
Büszke vagyok arra, hogy sikerült egy híres magyar céget befektetőként bevonzani Vallóniába, pontosabban Liège környékére, ahol egy speciális telephelyet tudtunk ajánlani a Waberer’s International magyar transzportőr cégnek, amely komoly bevételt jelentett Vallóniának, hiszen napi 100 kamion fordult meg a helyszínen, vagy épp ott tankolt meg. Két belga diplomata attasé elődömnél erre nem volt példa.

b-ranky-edit-2018-helmo-mission-2017-03.jpgHELMo-misszió / 2017. március

Hasznos link


Többet szeretnél megtudni Belgiumról, az  Belga Nagykövetség  magyarországi működéséről, tevékenységéről, országaink együttműködéséről? Érdekelnek belga vonatkozású nyilvános programok és rendezvények? Akkor látogass az  Belga Nagykövetség hivatalos weboldalára, illetve kövesd a munkájukat  Facebook-profiljukon!

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a jobb felső sarokban található KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Like-olj ide kattintva a www.facebook.com/diplomaciamindenkinek oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr1014220231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása