Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

Nagyköveti vallomás a terror árnyékában

2018. október 08. 11:50 - IAMedia

Hogyan működik a diplomáciai gépezet? Mi történik a pezsgő(s) fogadások hátterében? Mit tanácsolt Nelson Mandela? Sikertörténetek és tragikus veszteségek a nemzetközi kapcsolatok bonyolult hálójában, Őexc. Rahul Chhabra, az Indiai köztársaság magyarországi nagykövete tolmácsolásában. Exkluzív interjú…

ind-rahul-chhabra-2018-ganga-danube-indian-cultural-festival-2017-budapest-chain-bridge.jpgFotó: Farkas-Mohi Balázs & Twitter / IndiainHungary

 

+++ Click here to read the interview in English +++

 

Egy 3. generációs diplomata 3 éve Budapesten


Három év egy szempillantás a történelem sodrásában, miközben hatalmas áldás és kivételes lehetőség egy diplomata számára. Cikkeimben – többek között – olyan hiteles személyiségek szólalnak meg, akik tevékenységükkel, hivatásukkal komoly küldetést teljesítenek a nemzetközi kapcsolatok építése, fejlesztése és elmélyítése érdekében. Egyikük az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete, Őexcellenciája Rahul Chhabra, akinek a vezetésével ezúttal felfedező utazást teszünk a diplomácia rejtélyes(nek tűnő), izgalmas, ám veszélyektől egyáltalán nem mentes világában.

Lenyűgöző pályafutása csakúgy, mint nyitott és barátságos személyisége tökéletesen alkalmassá teszi a nagyköveti tisztség betöltésére. Mikor és hogyan tudatosult Önben a közszolgálat ezen tekintélyes területe iránti rátermettsége és törekvése?

Harmadik generációs köztisztviselő vagyok: mindkét nagyapám a kormányban dolgozott. A rokonaim a szüleim generációjából nagyrészt közalkalmazottak voltak. Már diákkoromban közelről láthattam, hogyan működik a diplomácia. Az édesapám is köztisztviselő volt, és vele tarthattam a Tokióban lévő Indiai Nagykövetségre gazdasági miniszteri megbízatásakor. Lenyűgözött, ahogyan a diplomácia összehozta a különböző országokból származó embereket és kultúrákat. A diplomácia számtalan módon járul hozzá a baráti kapcsolatok építéséhez, valamint a gazdasági és a kereskedelmi érdekek előmozdításához.

Mi jut az eszébe, illetve milyen ritmusban ver a szíve, amikor Indiára gondol?

Mindannyiunknak hiányzik a hazája, különösen jelentős ünnepek (Diwali és Holi, azaz a fény- és a színek ünnepe) vagy családi események (esküvők, születésnapok) idején. Akárhogy is, felülkerekedünk ezeken az érzéseken, hiszen azt a kultúrát kell megértenünk és megbecsülnünk, amelyben éppen élünk. Ráadásul manapság, a közösségi média korában könnyen tudunk kapcsolatba lépni a rokonainkkal. Igazából ily módon közülünk többen is közös szertartásokon vesz részt különleges alkalmakkor.

India ősi civilizáció, s hiszünk abban, hogy az egész világ egy nagy család (Vasudaiv Kutumbkam). India emellett négy vallás (hinduizmus, szikhizmus, dzsainizmus, buddhizmus) bölcsője. Kultúránk számos invázió ellenére virágzott, s mára az egész világ kezdi elismerni a hozzájárulásunkat, többek között a jóga és az ajurvéda által. Távoli helyekről érkeznek emberek Indiába a klasszikus táncaink és zenénk elsajátítása céljából.

ind-rahul-chhabra-2018-credentials-sandor-palace.jpgMebízólevél átadása Áder János köztársasági elöknek a Sándor Palotában (Fotó: Farkas-Mohi Balázs)

 

Nelson Mandela tanácsa az ifjú diplomatának


Az augusztus 15-ei Függetlenség Napja jelentős változásokat idézett elő a szubkontinensen. Véleménye szerint mi a legbékésebb szabadságharcos, Mahátma Gandhi kulcsfontosságú és örökkévaló üzenete? Mennyiben befolyásolta az Ön személyiségét?

Fiatal diplomataként, szenegáli kiküldetésem során különös megtiszteltetés ért, amikor egy emberekkel teli teremben kiszúrt Nelson Mandela, arra hívva fel a figyelmemet, hogy soha ne feledjem, azt az országot képviselem, amely Mahátma Gandhit adta a világnak. Később, egyesült államokbeli megbízatásom során, szívmelengető volt látni Gandhi mellszobrát több szenátor és képviselő kandallóján. Elsőként tudtam megszervezni egy indiai elnök ünnepélyes leszállását Pietermaritzburg, abban a dél-afrikai városban, amely Gandhi vonatról való erőszakos leszállításáról híresült el.

A nemzet atyjának, Mahátma Gandhi vezetésével szabadságharcunkat békés eszközökkel folytattuk. Az egész világ számára hatalmas üzenetértékkel bírt, hogy mindezt jószerével erőszakmenetesen értük el. Ez számos más országot késztetett arra, hogy az erőszaktól mentes utat járja a Brit Birodalomtól való függetlenedés során.

Amúgy érdekes a kérdésfeltevés, mivel néhány hét múlva kezdetét veszik a Gandhi születésének 150. évfordulója alkalmából tartott ünnepségek. A békével és az erőszakmentességgel kapcsolatos üzenete ma sokkal időszerűbb, mint valaha. Személyesen inspirál az egyszerű élettel kapcsolatos felfogása, amely magában foglalja a szerény életmódot és táplálkozási szokásokat. Már csupán néhány elve követésével egészséges életet élhetünk.

ind-independence-day-2018-mahatma-gandhi-rupee.jpgFotó: Ishant Mishra

 

India az Északi-sarkvidéken


Visszatekintve az eddigi pályafutására, mire a legbüszkébb?

Mindig azt az elvet követtem, miszerint inkább a legjobb igyekezeteddel végezz bármilyen munkát, amit kapsz ahelyett, hogy reméld vagy megpróbáld a legjobb munkát megkaparintani.
Az Indiai Külszolgálatban dolgozva, sok fontos döntéshozatalban és folyamatban vettem részt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagállama közül három fővárosában szolgáltam a két- és többoldalú kapcsolatok nagyon fontos szakaszaiban. Nagyszerű volt a fontos döntéseket hozó központi csapat részese lenni.

Az 1990-es évek elején, a gazdasági nyitás kezdeti szakaszában segédkeztem az Indiába áramló külföldi közvetlen befektetések előmozdításában; tagja voltam a kormányküldöttségnek a davosi Világgazdasági Fórumon. Segítettem a megfelelő csatornákba irányítani a norvég nyugdíjpénztárból származó, több milliárd dollárnyi külföldi intézményi befektetések beáramlására vonatkozó kötelezettségvállalásokat csakúgy, mint összpontosítani India külpolitikáját az Északi-sarkvidék felé. Tagja voltam az India és az Egyesült Államok közötti polgári nukleáris egyezményt tárgyaló csoportnak 2005-2006-ban.

 

+++ Éltél vagy jártál már Indiában?
Oszd meg az élményeidet, tapasztalataidat kommentben! +++

 

Aki megakadályozta Göncz Árpád kivégzését


Magyarországi megbízatásának harmadik évében jár. Ez a tapasztalás milyen személyes értékekkel (pl. barátság, tudás, ihlet, fejlődés, rádöbbenés, felfedezés, szórakozás, új hobbi stb.) gazdagította?

Az összes területen hatalmas tapasztalatra tettem szert, mivel minden feladathoz kellő nyitottsággal közelítek. Diplomataként a szerepünk, hogy megértsük a helyi állapotokat, feltételeket, és ajánlásokat tegyünk a kormányunk számára. A termálvizekben fürödve figyeltem fel arra, hogy a magyarok nyitottak az alternatív terápiák irányába; ezért is irányítjuk a figyelmet az ajurvéda és a jóga felé.
India és Magyarország hagyományosan jó kapcsolatokat ápol. Ha például visszaemlékezünk az Indiai Nagykövetség szerepére az 1956-os forradalom idején: sokan szeretettel idézik fel az indiai misszió szerepét Göncz Árpád megmentésében. * Magyarország pedig az évek során India számos multilaterális szervezethez történő tagfelvételi kérelmét támogatta. Egyúttal úgy gondolom, óriási potenciál van mind a gazdasági, mind a kulturális kapcsolataink növekedésében.

* Mohamed Ataur Rahman a budapesti Indiai Nagykövetség ügyvívője volt 1956-1959 között. Közbenjárásával sikerült a halálos ítélettől megkímélni a későbbi köztársasági elnököt. [A szerk.]

ind-rahul-chhabra-mohamed-ataur-rahman-goncz-arpad-discovermyindia-eu-247572-pic-600x500.jpgFotó: Discovermyindia.eu

 

Indiai cégek 10.000+ magyar munkavállalója


Jó ideje foglalkozik (köz)gazdasággal (iskolai tanulmányaitól kezdve egészen az India–Közép-Európa Üzleti Fórum kigondolásáig és megszervezéséig). Meglátása szerint milyen módon járulnak hozzá nemzetközi szinten a különböző gazdasági tevékenységek és kapcsolatok egymás jobb megértéséhez és elfogadásához?

Az elmúlt néhány évben, megsokszorozódott a Magyarországra irányuló indiai befektetések száma. Jelenleg több mint 10 ezer magyart foglalkoztatnak indiai cégek. Közülük a legnagyobbak az Apollo Tyres, a TCS és a Wipro, valamint nemrég tették le az SMR negyedik gyárának alapkövét. Erős meggyőződésem, hogy a kereskedelmi kötelékek nagyon fontosak a kétoldalú kapcsolatok további fokozása érdekében.
A gazdasági kapcsolatok növekedése mellett megfigyelhető az egyes emberek közötti érintkezés élénkülése. Jelentősen megnőtt a Magyarországra látogató indiai turisták száma. Kormányunk pedig bevezette az Indiába készülő magyar állampolgárok számára az elektronikus vízumot. Ennek köszönhetően a vízumért már nem feltétlenül szükséges személyesen befáradni a nagykövetségre, hiszen az ügyintézés online is lehetséges. Ezen intézkedések a gazdasági és kulturális kapcsolataink erősítését szolgálják. Ezek azok az összekapcsolódások, amelyek – a mai világban oly létfontosságú módon – egymás jobb megértéséhez és elfogadásához vezetnek.

ind-rahul-chhabra-2018-singing-mou.jpgEgyetértési megállapodás aláírása a Parlamentben, Őexc. Hamid Ansari indiai alelnök látogatása alkalmából (Fotó: Farkas-Mohi Balázs)

 

+++ Ne maradj le a többi nagyköveti interjúról és fogadás beszámolójáról! Kattints a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra… +++

 

Jóga és ajurvéda az egészségért


Az egészségesebb életmódot célzó indiai módszerek (különösen az Ön által is említett jóga és az ajurvéda) az elmúlt években számos ajtót és embert nyitott meg. Az Indiai Nagykövetség egész évben számos eseményt szervez és programot kínál ezen ősi Indiai tanítások jótékony hatásainak megismertetése céljából. Milyen gyakran támaszkodik ezen gyökerekre, valamint milyen más eszközhöz folyamodik személyes feltöltődése okán, hogy mindig jó formában legyen ennek a nagy igénybevétellel és felelősséggel járó feladatnak az ellátáshoz?

Mára világszerte elfogadott, hogy a jóga és az ajurvéda az egészségesebb élet eszközei. A jóga népszerűsége abból is lemérhető, hogy a június 21-ét a jóga nemzetközi napjává tevő ENSZ-határozatot 177 ország támogatta. Csak Magyarországon a különböző vállfajokat népszerűsítő, több mint 125 jógaiskola és jógastúdió működik.
Az ajurvéda mint ősi egyetemes gyógyítási rendszer az adott ember átfogó egészségére helyezi a hangsúlyt az által, hogy elsősorban a megelőzésre összpontosít a gyógyítás helyett. A Debreceni Egyetemen ajurvéda tanszék létesült. A jelenlegi tanszékvezető, Dr. Asmita Wele, vezető szakemberként, az oktatás mellett kurkumával kapcsolatos kutatást is folytat. A svájci kormány az ajurvédát hivatalosan is elismerte alternatív gyógymódként. Egyúttal szeretném felhívni a figyelmet a magukat szakembernek kiadó, ám semmilyen hiteles tudással nem rendelkező kuruzslóktól való óvakodásra!

A követségen rendszeresen tartunk jógaórákat, csütörtökönként pedig ingyenesen vehető igénybe az ajurvéda tanácsadás.
Jómagam rendszeresen jógázom a stressz levezetése végett, amit úszással egészítek ki. Az ajurvéda szabályait rutinszerűen alkalmazzuk az étrendükben. Mindez számos betegség megelőzésében nyújt segítséget.

 

 

Valahol félúton terrortámadás és békés együttműködés között


Mit javasolna egy diplomáciai karrierről álmodó fiatalnak? Milyen lehetőségeket kínál ez a szakma?

A külszolgálatnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Gyakran nehéz körülmények között kell végeznünk a munkánkat. Még mindig élénken előttem van, hogyan vesztettük el számos kollégánkat – többek között az egyik legígéretesebb fiatal tisztviselőnket – az Afganisztánban lévő nagykövetségünk ellen intézett terrormerénylet következtében. A tragikus eset előtt néhány nappal még e-mailben leveleztünk egymással… Persze, nem minden ilyen kétségbeejtő.

A diplomácia áll csendben minden nemzetközi megállapodás és békeegyezmény mögött: legyen szó klímaváltozásról vagy ENSZ békefenntartó erők bevetéséről (ezeknek India a legnagyobb hozzájárulója), minden tárgyalás diplomáciai csatornákon keresztül zajlik. A nemzetközi kapcsolatok építésében és ápolásában a diplomácia játssza a legfontosabb szerepet.

A csillogás, a pezsgőkortyolgatás és a szalagvágó avatások mögött sosem áll le a munkánk. Azon dolgozunk, hogy háborús helyzetben békét teremtsünk, békeidőben pedig fejlesszük a kapcsolatokat. 

ind-rahul-chhabra-2018-warm-welcome.jpgFotó: Twitter / IndiainHungary

 

Cikkajánló


Ajánlom figyelmedbe az india nemzeti ünnepről, illetve az idei Indiai Filmhétről szóló írásaimat. Kattints a feketével kiemelt részekre… >>

ind-independence-day-2018-taj-mahal.jpg>> Mahátma Gandhi 72. jelenése <<

ind-indian-film-festival-2018-press-conference-ambassador-rahul-chhabra-captain-rahul-bali.jpg>> Indiai Filmhét 2018 <<

 

Hasznos link


Többet szeretnél megtudni Indiáról, az Indiai Nagykövetség magyarországi működéséről, tevékenységéről, országaink együttműködéséről? Érdekelnek kanadai vonatkozású nyilvános programok és rendezvények? Akkor látogass az Indiai Nagykövetség hivatalos weboldalára, illetve kövesd a munkájukat Twitter-profiljukon!

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a jobb felső sarokban található KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Likeolj ide kattintva a www.facebook.com/diplomaciamindenkinek oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr2214288745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása