Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

Bollywood Budapestre költözik, a parlamenti képviselők meg jógáznak

2018. szeptember 30. 16:41 - IAMedia

Fergeteges sztárfelhozatal, látványos indiai ízek, érzelem és erény édes-csípős fűszerezéssel, azaz egy maroknyi Bollywood Bali kapitány válogatásában…

ind-indian-film-festival-2018-bahubali-the-beginning-scene.jpg

 

A színek és a boldogság fesztiválja


Bizonyára hallottál már Hollywood indiai unokatestvéréről, az indiai filmgyártás fellegváráról, Bollywoodról? Ha nem, akkor érdemes tudni, hogy a világ második legnépesebb országában évente több film készül, mint az amerikai filmipar fővárosában. Hazánk pedig számos külföldi forgatócsoport kiemelt célállomása.
Az Indiai Nagykövetség – küldetésénél fogva – gazdasági, kulturális, oktatási és idegenforgalmi hídként szolgál India és Magyarország között. Így szinte magától értetődik, hogy a mozgókép érzelmekre és érzékekre ható, csodálatos világa kiváló tartóoszlopa a kétoldalú kapcsolatok további elmélyítésének. Az országaink közötti jó viszony ápolásában oroszlánrészt vállal az Indiai Köztársaság nagykövete, Őexcellenciája Rahul Chhabra, aki több évtizedes diplomáciai tapasztalata, bölcsessége, valamint széleskörű műveltsége és érdeklődése révén, hiteles módon építi a kölcsönös megbecsülésen és együttműködésen nyugvó jövőt.

ind-indian-film-festival-2018-press-conference-ambassador-rahul-chhabra-captain-rahul-bali.jpgCaptain Rahul Bali (balra) és Őexc. Rahul Chhabra, indiai nagykövet (jobbra)  |  Fotó: Aigner Ivan

A több mint 100 éves indiai film az 1990-es évek közepén indult világhódító útjára. A telített színekkel, dallal, tánccal fűszerezett, elsősorban szerelmi románcokra épülő alkotásokból évente ezernél is több készül. Természetesen, folyamatosan bővül a paletta, így a történelmi-fantasztikus eposzok, a fogcsikorgató izgalommal telített akciófilmek éppúgy helyet kapnak, mint a hasizomerősítő vígjátékok.

Ezekből válogatott össze hetet a magyarországi Indiai Filmhét kurátora, Captain Rahul Bali, amolyan egyedülálló kóstolóként, hűen szemléltetve az indiai film sokoldalúságát és egyre terjedő népszerűségét. Így került a repertoárba a bollywoodi szuperprodukciók, a hagyományos indiai maszala, azaz kevert műfajú film mellett gudzsaráti (Mahátma Gandhi anyanyelve, amelyet India mellett több afrikai országban is beszélnek) és telugu (Dél-Indiában beszélt nyelv) alkotás is. A regionális alkotások ugyanis az indiai filmgyártás 4/5-ét teszik ki, míg a hindi nyelvű Bollywood egymagában adja a maradék 1/5-öt.
A sajtótájékoztatón kiemelte:

Az indiai film az álmok és a képzelet földje; az álmoknak pedig nincsen nyelve. Célunk, hogy boldogságot hozzunk Magyarországra a filmjeinkkel. Jöjjenek el, és legyenek a színek és a boldogság fesztiváljának a részesei!

 

+++ Éltél vagy jártál már Indiában?
Oszd meg az élményeidet, tapasztalataidat kommentben! +++

 

 

7 nap – 7 film


Az Indiai Filmhét immáron 6. alkalommal a Puskin Moziban kerül megrendezésre. Idén 10.04-10. között, napi egy film kockái suhannak végig a filmvásznon.

Dr. Répás Ágnes, a Budapest Film kommunikációs vezetője elmondta, miszerint

Az induláskor még volt egy kis aggodalmunk, hogy vajon a magyar közönség hogyan fogadja ezeket a különleges, de az európai és az amerikai filmektől olyannyira különböző alkotásokat. Szerencsére rögtön az elején kiderült, hogy minden aggodalom felesleges, hiszen a vetítések zöme telt házas volt. Ez azóta is minden évben ugyanígy történik.

ind-indian-film-festival-2018-press-conference-dr-repas-agnes-budapest-film.jpgDr. Répás Ágnes  |  Fotó: Aigner Ivan

Az idei program 7 indiai filmet mutat be eredeti nyelven, magyar felirattal.
A leírásokért, előzetesekért és foglaláshoz kattints az alábbi linkekre… >>

 

Chhabra nagykövet külön hangsúlyozta a csipetnyi Indiát 7 mozifilmbe sűrített filmfesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján, hogy a minőség jegyében, kiváló fordítású feliratokkal fokozzák a nézői élményt. Egyúttal felhívta a figyelmet két különlegességre:

A múlt év nyári eseményhez hasonlóan, amikor kivilágítottuk a Lánchidat, idén, október 02-án a Budai Várat úsztatjuk fényárba, Mahátma Gandhi születésének 150. évfordulója tiszteletére. Aznap reggel pedig jógaórát tartunk az Országház képviselőinek.

ind-indian-film-festival-2018-ganges-danube-festival-2017-budapest-chain-bridge-rahul-chhabra.jpgŐexc. Rahul Chhabra, indiai nagykövet hitvesével a 2017.évi Gangesz-Duna Fesztivál idején  |  Fotó: IndiainHungary

További különlegesség, hogy a fesztiválon három díjnyertes indiai filmrendező, Imtiaz Ali, Rahul Mittra és Umesh Shukla is tiszteletét teszi.

 

Cikkajánló


1,3 milliárd forintból is sok, nemhogy emberből, ráadásul mindez egy országban. Miben rejlik a jóga, az ajurvéda, a Káma-szútra és két világvallás (buddhizmus, hinduizmus) hazájának, a csúcstechnológiai óriás Indiának a titka? Indiai elnöke és miniszterelnöke elárulja… A cikk olvasásához kattints a következő linkre…

>> Mahátma Gandhi 72. jelenése <<

 

+++ Ne maradj le az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövetével készített, hamarosan megjelenő, exkluzív interjúról! Kattints a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra… +++

 

 

Hasznos link


Többet szeretnél megtudni Indiáról, az Indiai Nagykövetség magyarországi működéséről, tevékenységéről, országaink együttműködéséről? Érdekelnek kanadai vonatkozású nyilvános programok és rendezvények? Akkor látogass az Indiai Nagykövetség hivatalos weboldalára, illetve kövesd a munkájukat Twitter-profiljukon!

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a jobb felső sarokban található KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Likeolj ide kattintva a www.facebook.com/diplomaciamindenkinek oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr3614272919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása