Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

Mahátma Gandhi 72. jelenése

2018. augusztus 15. 05:48 - IAMedia

1,3 milliárd forintból is sok, nemhogy emberből, ráadásul mindez egy országban. Miben rejlik a jóga, az ajurvéda, a Káma-szútra és két világvallás (buddhizmus, hinduizmus) hazájának, a csúcstechnológiai óriás Indiának a titka? Indiai elnöke és miniszterelnöke elárulja…

ind-independence-day-2018-taj-mahal.jpgFotó: Julian Yu

Bollywood, Taj Mahal és egy csipetnyi jóga


Az  Indiai Köztársaság  (hindi nyelven भारत गणराज्य) a világ legnépesebb demokráciája. Gazdag, ám változatosan viharos történelem, kulturális és társadalmi sokszínűség, mindeközben hatalmas ellentmondások jellemzik.
Kimagasló gazdasági, kulturális és tudományos fejlődése ellenére a társadalmi olló egyre szélesebbre nyílik. Miközben az indiai filmipar zászlóvívője, Bollywood ontja magából a vetített mozgóképsorozatokat (India a világ legnagyobb filmgyártója) és Bangalore, az indiai Szilícium-völgy központja szofternagyhatalommá lépett elő, az ország a súlyos túlnépesedés és szegénység következményeképpen tömeges alultápláltsággal küzd, a vidék hiányos infrastruktúrája és a még mindig jelentős írástudatlanság pedig tovább tágítja a szakadékot.

Az Indus-völgyének ember formálta történelme mintegy 9 ezer évre nyúlik vissza. Civilizációk, birodalmak, dinasztiák, hódítók sora tett hozzá nemcsak a szubkontinens, hanem az egész Föld értékének növeléséhez a csillagászat, a filozófia, az irodalom, a művészet, a tudomány és a vallás területén egyaránt.
Közülük kiemelkednek a Védák, azaz a világegyetem ezoterikus bölcsességét, a szent ismeretet magában foglaló írásos emlékek (beleértve a manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő ajurvédát és jógát) csakúgy, mint a buddhizmus és a hinduizmus, amely innen indult megváltó útjára.

Érdekesség, hogy India több mint 3 ezer éve tartja a világirodalom leghosszabb alkotásának világrekordját: Krisna védája, a szanszkrit nyelven íródott, hindu eposz, a Mahábhárata ugyanis százezer versszakos.

ind-independence-day-2018-india-gate-new-delhi.jpgFotó: Annie Spratt

 

 +++ Éltél vagy jártál már Indiában?
Oszd meg az élményeidet, tapasztalataidat kommentben! +++ 

 

Békés lázadás a vérlázító kizsákmányolás ellen


Az európai gyarmatosítás hosszú évszázadokra rányomta a bélyegét a térségre. Az eredetileg kereskedelmi céllal érkező portugálok, hollandok, franciák és britek – az oszd meg és uralkodj elvén – a terület szisztematikus kizsákmányolásába kezdtek (biztosan ismerősen cseng a kereskedelmi monopóliummal rendelkező Kelet-Indiai Társaság neve), amit a 19. század közepére a Brit Birodalom saját fennhatósága alá vont. Noha a hódítók révén a modernizáció tüstént megvetette a lábát (pl. csatornázás, telegráf, vasút), az elnyomott lakosság az erőszakmentes polgári engedetlenség jegyében, az együttműködést megtagadó ellenállásba kezdett  Mahátma Gandhi  (1869-1948) vezetésével. Az 1947-es Indiai függetlenségi törvény az indiai-félszigetet vallási alapon két részre osztotta: így alakult meg 1947. augusztus 14-én a muzulmán többségű Pakisztán, majd egy nappal később, 1947. augusztus 15-én megszületett az önálló, hindu többségű India.
A Gandhi és a függetlenségi mozgalmat irányító nacionalista párt, az Indiai Nemzeti Kongresszus által meghirdetett erőszakmentesség hirtelen véres összetűzésekbe, vallási erőszakba csapott át, amelyeknek százezrek esetek áldozatul, miközben mindkét oldalon összesen 15 millió fő kényszerült elhagyni az otthonát.

Domínium státusztát a 3 évvel később kihirdetett alkotmány szüntette meg, így 1950. január 26-án megalakult az Indiai Köztársaság. Ez vált a legfontosabb nemzeti ünneppé, ám erről bővebben jövő januárban. ;-)

ind-independence-day-2018-mahatma-gandhi-rupee.jpgFotó: Ishant Mishra

 

Cikkajánló


Mohandász Karamcsand Gandhi a 20. század elején önkéntesként járt Dél-Afrikában. A dél-afrikai szabadságharcos és elnök, Nelson Mandelára nagy hatást gyakorolt. Róla egy korábbi cikkemben olvashatsz…  >> Nelson Mandela 7,6 milliárdos hagyatéka << 

 

Ünneplés indiai fűszerezéssel


A Mogul Birodalom 17. században épült, impozáns épülete Delhiben az 1857-es szipojlázadás (a szipojok a brit hadseregben szolgáló indiai katonák voltak) egyik legjelentősebb helyszíne volt.
 Dzsaváharlál Nehru  (1889-1964), India első miniszterelnöke 1947. augusztus 15-én, a Vörös Erőd nyugati Lahor kapujánál a magasba emelte a nemzeti zászlót.
Azóta, hagyományos módon a mindenkori miniszterelnök kibontja a háromszínű nemzeti lobogót, majd ünnepi beszédet intéz a néphez, amelyben felsorolja az előző 12 hónap eredményeit, fontos kérdéseket vet fel, illetve további fejlődésre sarkall. Egyúttal megemlékezik az indiai függetlenségi mozgalom vezéralakjairól. A nemzeti himnusz éneklését a katonai alakulatok díszszemléje és jelmezes történelmi felvonulás követi.

ind-independence-day-2018-delhi-red-fort.jpgFotó: Surendra Singh Shekhawat

India jelenlegi miniszterelnöke Narendra Damodardas Modi  szenvedélyes beszédében kormánya eredményeit ismertette, reményeinek és jövőbeli elképzelésinek adott hangot. Együttérzését fejezte ki az ország egyes részeit sújtó áradások áldozatok hozzátartozóival, majd az alkotmány alapján mindenki számára biztosítandó igazságosság apropóján felszólalt a mindenki számára biztosítandó szociális igazságosság mellett.

Kiemelte, hogy

India egy fiatal ország öreg lélekkel. (...) Indiát korábban a törékeny öt között jegyezték, ma azonban már a reform, a teljesítmény és az átalakulás országa. Csúcsot döntő gazdasági növekedés elé nézünk. (...) India hangja hatékonyan hallható a világ színpadán. Olyan fórumok szerves részei vagyunk, amelyeknek ajtajai korábban zárva voltak számunkra. (...) Nagy örömömre szolgál, hogy ma arról tájékoztathatom az ország népét, hogy 2022-ben, a függetlenség 75. évfordulója alkalmával India kibontja a háromszínű zászlaját az űrben.

Annak okán és annak ellenére, hogy India városai a világ legnagyobb forrásai a környezetszennyezésnek, politikai szinten megtették az első lépéseket a nagyfokú szegénységgel szoros összefüggésben álló jelenség ellenkormányzását.

A mai Indiában nincsen helye a nepotizmusnak.

Korszakalkotó kijelentései a női egyenjogúsággal kapcsolatban valódi pozitív változást vetítenek előre a társadalmi és nemi megkülönböztetés, a nőkkel szembeni erőszak még mindig jelen lévő árnyékának fénnyel való elárasztásával kapcsolatban.

Büszke vagyok arra, hogy három női bíró szolgáltat igazságot a Legfelsőbb Bíróságon. A függetlenség elnyerése óta ez az első olyan kormányzat, amelynek ilyen sok nő a tagja. (...) Meg kell szabadítanunk a társadalmunkat és az országunkat a nemi erőszak kínzó mentalitásától. (...) A jogállamiság mindenek felett; senki sem szolgáltathat igazságot önkényesen.

A hivatalos delhi ünnepséghez hasonlóan, India-szerte zászlófelvonásokkal, felvonulásokkal, hazafias dalok éneklésével, India szabad szellemét jelképező sárkányeresztéssel és különböző kulturális eseményekkel emlékeznek. A tévében a szabadságharcosokról szóló filmeket vetítenek.

Szintén hagyomány, hogy India elnöke az ünnepnap előestéjén hindi és angol nyelven köszönti honfitársait.
Idei beszédében  Srí Ram Nath Kovind  elnök természetesen megemlékezett a függetlenségért harcoló hősökről. Fontos pillérként kitért arra, hogy a kivívott szabadság kiterjesztése egyenes arányban áll a nők szabadságának és társadalmi szerepének kiterjesztésével.

A Függetlenség Napja mindig különleges, ám idén ritka jelentéssel bír. Néhány hét múlva, október 02-án megkezdődnek a megemlékezések Mahátma Gandhi születésének 150. évfordulója alkalmából. Gandhi nemcsak a szabadságharcunkat vezette, hanem erkölcsi iránytűnk volt és marad. (…) Mindenütt, földrészeken átívelően Gandhit az egész emberiség ikonjáként említik és tisztelik.

Rámutatott arra, hogy Gandhi legnemesebb mantrájával – miszerint „nagyobb hatalom visszafogni a kezedet, mint lesújtani vele” – a leghatékonyabb fegyvert adta népe kezébe.

A többi tanításához hasonlóan ez is India ősi bölcsességében gyökerezik, ami még a 21. században is, a mindennapi életünkben visszhangot kelt. (…) Mindannyian tegyünk magunkévá eszméit és életbölcsességét mindennapi munkánk és cselekedeteink során, amilyen módon csak tudjuk! Nem tudom elképzelni jobb módját a szabadságunk, az indiaiságunk ünneplésének.

Ezt a gondolatmenetet az alábbiakkal zárta:

Ez az indiaiság azonban nem csak a miénk. Része annak, amit országunk és a civilizációnk a nemzetközi színtéren tesz. Gandhi és India szellemében hiszünk a „világ egy család” ősi eszméjében. Az egész emberiség iránti aggodalmunk jegyében ezért nyújtunk támogatás számos afrikai ország számára, indítunk kezdeményezéseket az éghajlatváltozás ügyében, járulunk hozzá az ENSZ békefenntartó műveleteihez  a világ különböző részein, segítünk a természeti katasztrófák sújtotta szomszédainknak, mentjük ki a katasztrófaövezetekből saját honfitársaink mellett más országok állampolgárait is. Gandhi és India szellemében megosztjuk a jóga gyakorlatát az egészség és a jólét, valamint használjuk a technológiát a fejlődés érdekében. Gandhi gyermekei vagyunk. Az egész emberiségért álmodunk, még akkor is, amikor egyedül menetelünk.

 

 

 +++ Ne maradj le az indiai nagykövettel készített interjúról! Kattints a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra… +++ 

 

Hasznos link


Többet szeretnél megtudni Indiáról, az  Indiai Nagykövetség  magyarországi működéséről, tevékenységéről, országaink együttműködéséről? Érdekelnek kanadai vonatkozású nyilvános programok és rendezvények? Akkor látogass az  Indiai Nagykövetség hivatalos weboldalára, illetve kövesd a munkájukat  Twitter-profiljukon!

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a jobb felső sarokban található KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Likeolj ide kattintva a www.facebook.com/diplomaciamindenkinek oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr7314181823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása