Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

A belga nagykövet kiteríti a diplomácia ütőkártyáit

2018. október 17. 10:06 - IAMedia

Tudtad, hogy a hazánkba akkreditált nagykövetek 25%-a nő? Közülük az egyik most kiteríti a lapjait az asztalra, s felfedi annak a titkát, hogyan lehet ebben a szakmában a maximumot nyújtani. Ezzel az exkluzív és őszinte interjúval feltárul egy újabb rejtély…

b-marie-france-andre-2018-trump-card-ace-fb.jpgFotó: Jack Hamilton

 

+++ Click here to read the article in English +++

 

Kukkants bátran a diplomácia leple mögé…


Sokak számára a diplomácia egy titokzatos, homályos, ingoványos terület. Szinte alig tudunk valamit a szemeink előtt, azaz a politikai és gazdasági erők kereszttüzében zajló események mögött húzódó, hajszálvékony jégen „táncoló” egyezkedésekről, kölcsönösen előnyös megoldásokra törekvő tárgyalásokról.
A nyomasztó információáradat és az álhírek világában azonban pont a – szinte kivétel nélkül – nagyon művelt, intelligens diplomaták és lelkes, elhivatott munkatársaik azok, akik a háttérben, biztonsággal építik a nemzetek közötti, békés együttműködés kereteit.

 

Egy izgalmas kihívás


Cikkeimben – többek között – olyan hiteles személyiségek szólalnak meg, akik tevékenységükkel, hivatásukkal komoly küldetést teljesítenek a nemzetközi kapcsolatok építése, fejlesztése, a gyümölcsöző kapcsolatok érdekében. Egyikük a Belga Királyság nagykövete, Őexcellenciája Marie-France André, akinek a vezetésével felfedező utazást teszünk a diplomácia rejtélyes(nek tűnő), izgalmas világában.

Nagykövet asszony! Hol gyökerezik a diplomácia iránti szenvedélye? Hogyan esett a választása erre a nagyon felelősségteljes hivatásra?

A szakmai pályafutásomat valójában ügyvédként kezdtem. A jogi egyetem elvégzését követően, 10 évig ügyvédként dolgoztam. Noha a bírósági pereskedés kétségen kívül nagyon izgalmas volt, mégis a diplomáciai vizsga letétele mellett döntöttem, mert mindig is élénken érdeklődtem a politika és a nemzetközi kapcsolatok iránt.
Nyilvánvalóan ebben az utazási szenvedélyem is szerepet játszott. Egy diplomáciai karrier magában hordozza a különféle országokban élés nagyszerű lehetőségét, valamint együtt jár azzal az egyedülálló kiváltsággal, hogy az adott országokat mélyebben megismerhessük.
Egyúttal azon ritka szakmák közé tartozik, amelynél 3-4 évente helyet lehet változtatni, azaz nemcsak egy másik országba költözni, hanem kétoldalúról olyan többoldalú kiküldetésekre váltani, mint a NATO, az EU vagy az ENSZ, ami minden alkalommal egy izgalmas kihívás!

b-marie-france-andre-2018-belgian-hotel-inauguration.jpgEgy budapesti belga hotel avatóünnepségén

 

Diplomáciai ütőkártyák


Hogyan sikerült utat törnie magának egy hagyományosan férfiak uralta szakmában? Mik (voltak) az ütőkártyái?

A kemény munka, a különböző emberekhez és országokhoz való, gyors alkalmazkodás, az előítéletek feladása, illetve a minden helyzetben megnyilvánuló, felelősségteljes vezetői képesség az ütőkártyák ebben a szakmában bárki számára. Nem gondolom, hogy e tekintetben különbözőség mutatkozik férfiak és nők között. Emellett meggyőződésem, hogy nőnek lenni a diplomáciában még mindig bonyolultabb egy nő, mint egy férfi számára. Nem azért, mert „hagyományosan férfiak uralta” szakma, hanem azért, mert általában egy férj jobban vonakodik követni a feleségét külföldre, feladva a munkáját, mint azt egy férfi diplomata felesége teszi hasonló helyzetben. Az állomáshely megválasztásának lehetősége is korlátozottabb, ha a megbízatás helyszíne és a családi otthon közötti távolságnak lehetővé kell tennie a rendszeres ingázást.

Ennek a helyzetnek egy másik következménye, hogy amennyiben egy nagykövet hölgy egyedül érkezik, munkája számos társasági vonatkozásának – úgymint vacsorák és fogadások – megszervezéséről is magának kell gondoskodnia; miközben egy férfi kolléga ezen időigényes tevékenységekben támaszkodhat hitvestársa segítségére.

Úgyhogy igen, egyértelmű meggyőződésem, hogy gyakorlatilag egy nő számára bonyolultabb a diplomáciai karrier, mint egy férfi esetében, ám ez semmiképp se tántorítson el egyetlen hölgytársamat sem ennek a hivatásnak az űzésétől, amennyiben vonzalmat érez annak rengeteg pozitívuma iránt. Ennek legékesebb bizonyítéka, hogy a Budapesten lévő nagykövetek 25%-a hölgy!

b-marie-france-andre-2018-photo-contest-budapest-atmosphere.jpgA nagykövet asszony által, nagykövettársainak szervezett Budapest atmosphère fotóverseny díjátadóján

 

+++ Éltél vagy jártál már Belgiumban?
Oszd meg az élményeidet, tapasztalataidat kommentben!
+++

 

Kastély-világrekorder Belgium


Mit szeret legjobban a hazájában? Véleménye szerint mely értékek teszik Belgiumot különlegessé, illetve sarkallnak az ország felfedezésére?

Belgium földrajzilag Európa szívében helyezkedik el. Történelme során mind az észak-, mind a dél-európai országok kultúrájából és attitűdjéből elcsípett egy keveset. Három hivatalos nyelvünk (francia, holland és német) mellett sokan beszélik az angolt.
Mivel számos európai uniós intézmény és a NATO székhelye is Brüsszelben van, a város úgy vált multikulturálissá, hogy mindeközben nem vesztette el saját arcát: Brüsszel, Flandria és Vallónia egyaránt ragaszkodik saját hagyományainak életben tartásához. A fővárosi Ommegang csakúgy, mint számos, a flamand és a vallon országrészben ünnepelt karnevál ennek a hagyományőrzésnek az ékes példája.

Az ország a nyugati tengerparti szakasztól egészen a keleten lévő, erdőkkel borított, dimbes-dombos Ardennekig sokféle tájegységgel büszkélkedhet – nem beszélve a csodálatos művészvárosokról. Szeretném megjegyezni, hogy az 1 m2-re eső legtöbb kastély a világon Belgiumban található, amelyek közül a legtöbb látogatható is.
Végül pedig muszáj kitérnem a gasztronómiánkra. A belga csokoládé, sör, speculoos (omlós, fűszeres keksz) és sültkrumpli világszerte ismertek. Azonban ez még mind semmi: bármely Belgiumban élő vagy ide érkező külföldi a megmondója, hogy a jó étel szeretete a belgák génjeiben van.

b-marie-france-andre-2018-reception-at-residence.jpgFogadás a nagyköveti rezidencián

 

Európa lüktető szíve


Milyen pozitív hozadékokkal jár, hogy Brüsszel az Európai Unió központja?

Belgium az EU alapító tagállama, s egészen az első egyezmény aláírása óta Brüsszel ad otthont a Bizottság és a Tanács (ez utóbbi Luxemburgban is ülésezik) székhelyének, valamint az Európai Parlament bizottsági üléseinek. A EU intézményeinek fejlődése és a sorozatos bővítések (az eredetileg 6-ról a jelenlegi 28 tagállamra) következményeképpen a Brüsszelben dolgozó uniós állampolgárok száma megnövekedett, illetve rengeteg, az összes tagállamot képviselő üzlet és étterem nyílt a városban.
Brüsszel szó szerint „Európa szívévé” vált.

b-independence-day-2018-02-european-quarter-brussels.jpgFotó: visit.brussels

 

+++ Ne maradj le a többi nagyköveti interjúról és fogadás beszámolójáról! Kattints a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra… +++

 

21. századi diplomácia


A különböző közösségi média felületek elterjedése mennyiben változtatta meg a diplomácia arculatát az elmúlt években? Felsorolna néhány példát?!

Budapestre érkezésem óta létrehoztam és felfuttattam a Belga Nagykövetség Facebook-profilját. Egyedülálló eszköz a követség tevékenységei iránt érdeklődő belgák és magyarok eléréséhez. Néhány sztereotípiától eltekintve, a nagykövetek és követségek munkája nem mindig világos a nagyközönség számára, amivel minden alkalommal szembesülök, amikor egy középiskolában vagy egyetemen tartok előadást.
Ezért is fontos, hogy megosszuk mindazt, amit csinálunk. Szintén hasznos az országunkról, annak gazdaságáról, kultúrájáról, illetve néhány fontos eseményről tájékoztatást adni csakúgy, mint Belgium néhány kevésbé ismert jellegzetességéről. Nemsokára például egy heti rendszerességgel megjelenő cikksorozatot indítunk a Belgium és Magyarország közötti, kétoldalú diplomáciai kapcsolatokról, elsőként második királyunk, II. Lipót lánya, Stephanie hercegnő és Rudolf trónörökös, Ferenc József császár és Erzsébet császárné fia esküvőjéről. Miután megőzvegyült, gróf Lónyay Elemérhez ment feleségül. Büszkeséggel tölt el, hogy bútorai egy részét és a zongoráját a rezidencián tudhatom.

Szeretettel meghívom a kedves olvasókat, hogy látogassanak el Belgium Budapesti Nagykövetsége Facebook-oldalára, s kövessenek bennünket…

b-marie-france-andre-2018-class-on-belgium-at-university.jpgEgyetemi előadás Belgiumról

 

Felfedezni a Budapesten túli Magyarországot


Milyen helyet tölt be Magyarország a szívében? Majdnem három éves küldetése során milyen tapasztalatokra tett szert?

Budapesten élni csodálatos élmény! A város gyönyörű, történelmi, művészeti, zenei és gasztronómiai kínálata pedig igen gazdag. A történelem éppúgy nyomon érhető minden sarkon, mint a zene szeretete. Akárhányszor a káprázatos MÜPÁ-ba látogatok, lenyűgöz az előadások kivételes minősége. A Duna mentén vezetve, megunhatatlan az elém táruló, mesés látvány.
Noha sokfelé jártam már vidéken, számos kastélyt látogattam meg, amelyek hűen tükrözik Magyarország múltját, s természetesen felkerestem művészvárosokat is, mindenképpen szeretném még jobban felfedezni a Budapesten túli Magyarországot.

b-marie-france-andre-2018-dog.jpgA nagykövet asszony hűséges "testőre" társaságában

 

Cikkajánló


Ajánlom figyelmedbe a Belgium nemzeti ünnepről szóló írásomat, valamint a Belga Királyság gazdasági és kereskedelmi attaséjval készített interjúmat. Kattints a feketével kiemelt részekre… >>

b-independence-day-2018-01-smurfs-schtroumpfs.jpg>> Egységben az erő... <<

b-ranky-edit-2018-secret-taboo-backstage.jpg>> Diplomáciai protokoll & tabutémák <<

 

Hasznos link


Többet szeretnél megtudni Belgiumról, az Belga Nagykövetség magyarországi működéséről, tevékenységéről, országaink együttműködéséről? Érdekelnek belga vonatkozású nyilvános programok és rendezvények? Akkor látogass a Belga Nagykövetség hivatalos weboldalára, illetve kövesd a munkájukat Facebook-profiljukon!

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a jobb felső sarokban található KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Like-olj ide kattintva a www.facebook.com/diplomaciamindenkinek oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr7814306359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása