Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

Diplomáciai világszenzáció Magyarországon

2020. december 30. 13:38 - IAMedia

Újból büszkeséggel dagadhat a magyar mell. A diplomácia és a nemzetközi kapcsolattartást egységes keretbe, szabályrendszerbe foglaló protokoll szövevényes, sokszor titokzatos világába enged mélyebb betekintést a világon először hazánkban életre hívott, hiánypótló kiállítás, amely laikusok és ínyenc szakemberek számára egyaránt igazi csemegéket vonultat fel.

hu-protokoll-es-diplomacia-kiallitas-2020-hosso-nikoletta.jpgTárlatvezetés a kiállítás megálmodójával, Hossó Nikolettával (Fotó: Cseh Péter)

 

Úttörő magyar kezdeményezés


A diplomácia, azaz az egyes törzsek, később államok és nemzetek közötti hivatalos érintkezés egyidős az emberiséggel. A háttérben zajló egyeztetések, tárgyalások nemcsak a békét és a kölcsönösen előnyös megoldásokat, hanem a nézetek összehangolását, az együttműködést, a hosszú távú fejlődést is hivatottak biztosítani. Magyarország földrajzi csomópontban fekvése, a kereskedelemre (legfőképp a kivitelre) és a turizmusra való ráutaltsága megkívánja, hogy a nemzetközi kapcsolatok művészetét a lehető legmagasabb minőségi fokon, sikeresen művelje. A Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetének alapító elnöke, Hossó Nikoletta által megálmodott Protokoll és Diplomácia Kiállítás átfogó és hiteles módon vezet végig az egyes szakágakon, miközben pazar gazdagságban és dinamikus elrendezésben olyan, korábban nyilvánosan soha nem látott kincseket tár az érdeklődő elé, amitől ez az ősi szakma kéznyújtásnyi közelségben, sőt, esetenként kézzelfoghatóan elevenedik meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum falai között. „Diplomáciai protokollról akkor beszélünk, amikor az adott rendezvényen, szertartáson diplomáciai képviselők vesznek részt. A diplomáciai protokoll a szakterület legmagasabb szintje, mely keretet biztosít az államok közötti diplomáciai aktusoknak és az államokat képviselő személyek hivatalos kapcsolatainak.”

hu-protokoll-es-diplomacia-kiallitas-2020-meghivo-ajandek.jpgA korábbi kaliforniai kormányzó, Arnold Schwarzenegger fogadásának emlékei (Fotó: Aigner Ivan)

 

Virtuális körséta a protokoll világában


A diplomácia világának egyik illusztris képviselőjével, Ránky Edit tanácsos asszonnyal, vörös szőnyegen lépünk be a fogadásnak álcázott kiállításra, ahol az előtérben nagyköveti megbízólevelek, diplomáciai igazolványok, protokolláris eseményekre szóló meghívók és valóságos sztárfotók között lubickolunk. A terem bejáratát a honvédelmi alakulat négy élethű képviselője biztosítja, s máris szembe találjuk magunkat az évezredes hagyományokkal rendelkező, szigorúan szabályozott katonai protokoll részlegével.

Ezt követi a közjogi méltóságok hivatalos utazásaival, a részvételüket megkívánó eseményekkel, valamint a különböző delegációk fogadásával foglalkozó állami protokoll. Ezzel igen gyakran találkozhatunk a híradásokban közvetített, közösen tartott sajtótájékoztatók, különböző avatások, ceremóniák során, vagy akár a főutak ideiglenes lezárásával járó, rendőri felvezetéssel, mellettünk elhaladó konvojok révén. Mivel önkormányzati szinten is megjelenik, Budapest pedig élénk partneri kapcsolatokat ápol más külföldi városokkal, egyúttal kiemelt helyszíne számos nemzetközi rendezvénynek, a szervezők külön részlegben vezetnek be a fővárosi protokoll rejtelmeibe.

Mivel a diplomácia szereplői is táplálkozó, hús-vér emberek, a körből természetesen nem hiányozhatnak a kulináris élvezetek sem, így a vendéglátás és protokoll szekcióban ültetési rendek, régi és mai menüsorok, előkelő étkészletek várnak felfedezésre. A sorban következő vallási protokoll kapuján belépve, különböző ereklyék, II János Pál pápa magyarországi látogatásának emlékei és egyéb dokumentumok kötik le a figyelmünket.

Ki ne álmodott volna még arról, hogy a dobogó legmagasabb fokára léphessen? A sportprotokoll részlegében erre lehetőség nyílik. Emellett az elmúlt években, hazánkban megrendezésre került rangos sportesemények relikviáit vehetjük szemügyre, sőt, a 2019. évi FINA vizes világbajnokság eredeti érméit meg is foghatjuk.

Legérdekesebbnek talán a szimbolikus jelentőséggel bíró, vagy nagyon is célzott üzenettel kiválasztott protokollajándék szekciója tűnik, hiszen itt olyan tárgyakat láthatunk, amelyek alapvetően a nyilvánosságtól elzárt raktárakban pihennek, viszont sokat tudnak mesélni az ajándékozóról csakúgy, mint az általa képviselt állam Magyarországgal akkor fennálló, kétoldalú viszonyáról. A kiállítás záróakkordja a kísérő program nevet viseli, amely a hazánkba érkező külföldi hivatalos személyek házastársai, kísérő partnerei számára szervezett, különálló elfoglaltságokat, illetve azok kellékeit veszi közelebbről górcső alá.

hu-protokoll-es-diplomacia-kiallitas-2020-hosso-nikoletta-aigner-ivan-ranky-edit.jpgA protokollszakértő Hossó Nikoletta, a diplomata Ránky Edit és a diplomáciai újságíró Aigner Ivan (Fotó: Cseh Péter)


A hosszú diplomáciai karrierre visszatekintő Ránky Edit a következő szakmai véleménnyel foglalta össze a kiállítás kvintesszenciáját.

Ez a kiváló és egyedülálló kiállítás, illetve stációi ismert terep számomra, mivel először a Kanadai, majd 2006-tól a Belga Nagykövetségen volt és van szerencsém dolgozni. Leginkább a kulturális és a külkereskedelmi diplomácia területén szereztem tapasztalatokat, amelyek visszaköszöntek a vitrinekből. A kiállítás rengeteg relikviával, dokumentummal, fényképpel, videóval alátámasztva ad betekintést a diplomáciai találkozókba, programokba, megelevenítve akár a belső tereket, a helyszíneket, az étkezések terítékeit stb. A déjà vu érzés folyamatos megélése végigkísért a tárlatvezetés során.

A laikusok számára egy varázslatos világot tár fel, amelynek hátteréről, szakmai tudnivalóiról vajmi keveset tudhat az ebben a világban kevésbé jártas ember. Megtanulhatja a legfontosabb diplomáciai aranyszabályt, miszerint a sikeres munka a megbízható információ-beszerzésén és a körültekintő előkészítésen, megvalósításon, továbbá a nem várt eseményekre való felkészülésen, A, B, C stb. terv kidolgozásán múlik. Rendkívül fontos a racionalitás, ami nem nyomhatja el a pozitív, szeretetteljes megnyilvánulást, illetve, amelyet nem árt, ha némi humorral is megfűszerezhet a diplomata és az őt segítő környezete. Az ember – így a diplomata is – érző ember, nincs kőből. Tapasztalatom alapján a legkellemetlenebb helyzetet is meg lehet oldani az érzelmekre ható megoldásokkal, humorral. Erről is kaphattam jó néhány példát a kiállítás alatt.

A diplomáciának a továbbiakban is új kihívásoknak kell megfelelnie; erre a mostani pandémiás helyzet is rávilágít. Új etikai viselkedési, diplomáciai kapcsolati ismereteket kell elsajátítanunk a virtuális kommunikáció területén, történjen ez professzionális vagy közösségi hálón keresztül, akár írásos vagy videó felületen. Ez utóbbiaknál látok hiányosságokat a mindennapi gyakorlati munkámban.

 

+++ Ne maradj le a többi interjúról és rendezvény beszámolójáról! Kattints a KÖVETÉS gombra… +++

 

A majdnem lomtalanított kincsesláda


Mi volt a protokoll-kiállítás megszületését jelentő szikra kiváltó oka, szándéka?

Otthon anno már alig fértünk el, és édesanyám ultimátumot adott: vagy elviszem az évek során felhalmozott „kacatokat”, vagy kidobja lomtalanításkor. Ekkor kezdtem el igazán azon gondolkodni, ezeket a kincseket hogyan és milyen formában tudnám integrálni, mi köti össze az elmúlt évek Európa- és világbajnokságai során alkalmazott akkreditációs kártyákat, kabalafigurákat és VIP-ajándékokat, valamint vacsorameghívókat és menükártyákat az első magyarországi pápalátogatáskor alkalmazott rendőri jelvényekkel; a szentmisékre szóló belépőjegyeket és emlékérmeket a muzeológiai értékű táncrendekkel és báli meghívókkal; az 1938. évi Eucharisztikus Világkongresszus programfüzetét és a 19. század elejéről származó illemtankönyveket a külügy által nemrégiben kiállított diplomáciai kitűzőkkel és parkolókártyákkal. A kérdés az volt, hogy a térben és időben, valamint alkalmazási területen látszólag össze nem illő tárgyakat milyen egységes keretben lehetne mégis valahogy megmenteni az utókornak. Ekkor támadt az az ötletem, hogy állandó kiállítást vagy protokollmúzeumot lehetne összeállítani ezekből a tárgyakból.

Az ötlet birtokában elkezdtem mélyebben kutatni, vajon nemzetközi szinten létezik-e, vagy korábban rendeztek-e diplomácia és protokoll témában tárlatot. Meglepődve tapasztaltam, hogy nem, így rögvest felkerestem a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum vezetését, akik azonnal pozitívan fogadták a javaslatot, hogy hazánk és a világ első protokolltörténeti kiállítását náluk, velük valósítsuk meg, bevonva a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetének (NPRSZ) tagságát, a kapcsolódó államigazgatási intézményeket és további múzeumokat, közgyűjteményeket.

hu-protokoll-es-diplomacia-kiallitas-2020-allami-protokoll.jpgAz állami protokoll szekció a pécsi Nádor Szálló bútoraival (Fotó: Aigner Ivan)

 

Szezám, tárulj!


Az eddigi tapasztalatok alapján kik érdeklődnek ez iránt a kevésbé exponált szakma iránt? Kiknek szól leginkább a kiállítás?

Elsőként a már gyakorló, eltérő szakterületeken tevékenykedő protokollszakemberek, illetve a leendő, még egyetemi szinten diplomáciai vagy protokoll irányú tanulmányokat folytató hallgatókra gondoltunk. Idővel az egyre nagyobb számú támogató intézmény és magánszemély tárgyi illetve anyagi segítségével, folyamatosan gazdagodó gyűjtemény abba az irányba mutatott, hogy a protokoll valamennyi területét láttató tárlat a nagyközönség számára is rendkívül érdekes lehet, hiszen nem csupán a terület komplexitását mutatja be egyben a látogatóknak, hanem valóban olyan használati és dísztárgyakat sikerült összegyűjtenünk, amelyek korábban soha, sehol nem voltak láthatók – még a médiaközvetítések során sem.

hu-protokoll-es-diplomacia-kiallitas-2020-vallasprotokoll.jpgVallási kegytárgyak és a pápalátogatás ereklyéi (Fotó: Aigner Ivan)

 

Bizalom-automata


Meglátása szerint Magyarország nemzetközi viszonylatban milyen helyet foglal el a protokoll és a diplomácia világában?

Az NPRSZ magalakulása óta tagja a protokoll nemzetközi ernyőszervezetének (OICP – Organización Internacional de Ceremonial y Protocolo), amelynek köszönhetően a 2017. évi Nemzetközi Protokoll Kongresszuson Valladolidban, illetve 2018-ban Santo Domingoban tartottam előadást OICP-tagként. 2019-ben az OICP kongresszus elmaradt, idén az argentin nemzeti protokoll szervezet rendezte a World Protocol Forum konferenciát októberben „A new world, a new protocol” mottóval – a pandémia okán a digitális térben –, amelyre előadóként újfent meghívást kaptam. A 35 országból érkező előadói körben hazánkat és az NPRSZ-t egyaránt képviseltem az alábbi című előadással, amely egyben saját idézetem: „While trust is the most valuable currency of the 21st century, protocol is its ATM machine.”
Mindezek fényében azt mondhatjuk, hogy a nemzetközi protokollszakmai szcénában hazánk ismert, szakmai civil szervezetünk pedig szintén komoly elismerésnek örvend.

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Like-olj ide kattintva a www.facebook.com/diplomaciamindenkinek oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

Elnöki kézfogás és hercegi ölelés


Mi a (szellemiségét tekintve legértékesebb) ajándék, amit a protokoll-szakmában folytatott küldetése során kapott?

Két ilyen ajándékot, emlékezetes momentumot is említenék.
A 2018. évi birkózó-világbajnokságra érkező kiemelt hazai és nemzetközi vendégek protokolljával járó feladatokat láttam el Ali Csilla kolléganőmmel. Az egyhetes rendezvényre ellátogatott a világ első számú sportvezetője, Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke is, akinek kétnapos itt-tartózkodása alatt állandó kísérőként segítettem a hivatalos program zökkenőmentes lebonyolítását. Elutazása napján a Liszt Ferenc Repülőtér kormányvárójában, a protokollbúcsúztatás után odafordult hozzám, egy kézfogással külön megköszönte a munkámat, majd váratlanul egy hivatalos, olimpiai ötkarikás selyemkendőt nyújtott át.

Tavaly szeptemberben az öttusa-világbajnokság protokollfőnökeként II. Albert monacói herceg kétnapos hivatalos programját szerveztem, és kísértem minden eseményre. A Kincsem Park VIP-szalonjában történt búcsúztatást követően a delegációval már egyedül utaztam a reptér betonján várakozó géphez. Ott a herceg köszönetet mondott a diplomáciai program feszes tempójának a világversenyhez illő sportosan elegáns és könnyed megvalósításáért, majd egy baráti ölelést követően a monacói palotát ábrázoló selyemkendőt nyújtott át, és jelezte, hogy a 2008. és a 2019. évi világbajnokságok után remélhetőleg nem kell újabb 11 évet várni a viszontlátásig. Miután a herceg intenzíven érdeklődött a magyar nyelv iránt, néhány fontosabb szót sikerült megtanítanom neki. Elutazása reggelén a pár éve megjelent, Nemzetközi kapcsolatok kézikönyve angol-magyar glosszáriumot adtam át a hercegnek dedikálva, hogy fel tudjon készülni a következő magyarországi látogatásáig, és viccesen hozzátettem, hogy a könyv 13 ezer kifejezést tartalmaz, amelyeket legközelebb ki fogok kérdezni.

hu-protokoll-es-diplomacia-kiallitas-2020-sportprotokoll.jpgMinden, ami sportprotokoll (Fotó: Aigner Ivan)

 

Nincs megállás!


Megalkotta a protokoll legnaprakészebb kézikönyvét és a diplomácia kétnyelvű fogalomtárát, folyamatosan képzi az utánpótlást, létrehozta a hazai szakembereket tömörítő, nívós közösséget csakúgy, mint ezt a kiállítást. Hova tovább? Mik a hossó távú tervei?

Idén szeptemberben jelent meg sorban a 6. könyvem, amely témáját tekintve elsőként mutatja be a protokolltolmácsolás világát, valamint a pandémia okán az online-térbe áthelyeződő kapcsolattartás legfontosabb rendezvényszervezési és protokollszabályait. A protokollkongresszusi előadásomat követően azonnal nekiálltam az oktatás és a rendezvényszervezés miatt félbemaradt kutatásomnak, és terveim szerint jövőre – utolsó éves PTE ETK doktorandusz hallgatóként – lezárom tanulmányaimat, majd megvédem a sportdiplomácia és sportprotokoll témában írt disszertációmat. Amennyiben pedig az elhalasztott Giro d’Italia és EURO2020 szervezői továbbra is számítanak a munkámra, és a vírus sem szól közbe, úgy 2021-ben sem fogok unatkozni.

hu-protokoll-es-diplomacia-kiallitas-2020-protokollajandek.jpgA protokollajándékok kincsestárából (Fotó: Aigner Ivan)

 

Hasznos linkek


Többet szeretnél megtudni a protokollról? Érdekel ez irányú továbbképzés? Részt vennél izgalmas nyilvános rendezvényeken? Bepillantanál egy dinamikusan fejlődő szakmai értékközösség kulisszái mögé? Akkor látogass a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szövetségének hivatalos weboldalára…

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr6316364210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása