Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

Az 1000+ fős nigériai nagyköveti sereg

2020. augusztus 31. 07:59 - IAMedia

Afrika szubszaharai része sokak számára felfedezésre váró terület. Innen származik a „fekete kontinens” elnevezés, mivel a 19. században annak belső területeiről kevés világos adattal rendelkezett a világ. A földrész legnépesebb országa, a sokszínű Nigéria magyarországi nagykövete, Őexc. Dr. Eniola Ajayi őszintén osztja meg gondolatait, érzéseit és benyomásait hazájával és népeink együttműködésével kapcsolatban.

nig-eniola-ajayi-adegboyega-oke-dsc01727-web.jpgNagykövet asszony és férje, Adegboyega Oke a nigériai nemzeti ünnepi fogadáson (2019.10.04.) (Fotó: Aigner Ivan)

 

+++ Click here to read the article in English +++

 

Zöld környezet


Nagykövet Asszony! Három évvel ezelőtt, az 1956-os forradalom évfordulóján érkezett Magyarországra, ami a kétoldalú kapcsolataink szempontjából jó előjelnek tűnik. Fogadóországának mely vetületei tettek különösen nagy hatást Önre?

Határozottan nagyszerű nap volt a Budapestre érkezésem, annak minden szépségével és pompájával. Azonnal magával ragadott a dombok és a természet vájta alakzatok mentén váltakozó modern és régi építészet, a zöld környezet, valamint a város szabad légáramlásának a lehető legmagasabb szinten tartására irányuló, szembetűnő szándék. Nagyra értékelem a környezetre való odafigyelést.

 

Nigéria 3 legnagyobb értéke


Lefestené, kérem, néhány ténnyel és helyi fűszer bevetésével a szívében élő Nigéria képét?! Melyik három fő érték jut elsőként az eszébe?

Nigéria nagyon változatos, szép és érdekes ország. Az uralkodó körülményektől függetlenül igen jó a hangulata. Az az ország, amelyet büszkén nevezek a hazámnak. A Nigériával és a nigériaiakkal kapcsolatos három fő érték számomra:
A barátságos természetünk: olyannyira szívesen látjuk az idegeneket, hogy könnyen elfogadásra találnak a társadalmunkon belül.
A vendégszeretetünkre különösen büszke vagyok. A meglévő szociális biztonsági hálónak köszönhetően mindig van valaki, akihez fordulhatunk. Nálunk alig vannak hajléktalanok. Előzetes bejelentkezés hiányában is meglátogathatunk egy barátot, s minden kellemetlenség nélkül helyet foglalhatunk az étkezőasztalnál.
A humorérzékünk azt takarja, hogy még a nehézségek és megpróbáltatások ellenére is képesek vagyunk mosolyogni. Nagyon boldog emberek vagyunk.

Nigéria egyúttal gazdag művészettel és kultúrával rendelkezik. A turizmusban rejlő lehetőségek óriásiak. Őszintén remélem, hogy ez az ágazat, amelyet – a szilárd ásványkincsek, olaj és földgáz alkotta természeti erőforrásokkal való bőséges ellátottságunk ellenére – tovább tudunk fejleszteni, mert látom, milyen mértékben járult hozzá Magyarország jólétéhez.

nig-eniola-ajayi-president-janos-ader-web.jpgA megbízólevél átadása Áder János köztársasági elnöknek (2017.12.01.) (Fotó: KEH/KKM Protokoll)

 

Óriási lehetőségek


Annak ellenére, hogy az európai országok aktívabban lehetnének jelen Afrikában (mint például Kína), országaink között 56 éve növekedő és élénkülő kapcsolatoknak örvendünk. Melyek a partnerségünk fő területei, és milyen út áll előttünk ennek megerősítésében?

A két fő együttműködési terület az oktatás és a mezőgazdaság. A magyar kormány nagylelkű felajánlásával 50 ösztöndíjas helyet biztosít a Stipendium Hungaricum, illetve 100 helyet az Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak keretein belül nigériai hallgatók számára, hogy tanulmányokat folytathassanak magyar felsőoktatási intézményekben. Számos magántanulónk is van. Tudomásom szerint csak a Debreceni Egyetemen 1000 nigériai hallgató tanul.

A mezőgazdasági értéktermelési lánc olyannyira fejlett Magyarországon, hogy véleményem szerint tanulhatunk belőle. E tekintetben beszélhetünk már megvalósult, folyamatban lévő és javaslati szinten lévő projektekről. A lehetőségek óriásiak, különös tekintettel az újraerdősítés területén. A jövő e téren világosan kirajzolódik, a magam részéről pedig nagyon optimista vagyok a partnerségünkre vonatkozóan. A mezőgazdaság fejlesztése a nigériai kormány egyik prioritása.

 

+++ Ne maradj le a többi nagyköveti interjúról és fogadás beszámolójáról! Kattints a KÖVETÉS gombra… +++

 

Képzett nagykövetek serege


Ahogy rámutatott, Magyarország jelentős csomópont a különböző oktatási intézményekbe érkező, nagyszámú nigériai fiatal számára. Véleménye szerint mi teszi az országunkat vonzóvá, és milyen hozzáadott értéket jelenthet ez a jelenlegi és jövőbeni együttműködésünk tekintetében?

Sok nigériai különböző okból választja továbbtanulási célból a magyar intézményeket. Először is nagy előny, hogy angolul tanulhatnak, hiszen ez kiskoruktól kezdve az oktatás nyelve. Másodsorban a magyar oktatás magas színvonalú. Fontos még a magyarországi tandíjak versenyképessége, különösen az Egyesült Államokhoz vagy az Egyesült Királysághoz képest.
Reméljük, hogy ez megfelelő platformot biztosít a népeink közötti jobb megértés számára a kölcsönösen előnyös kapcsolatok kialakítása érdekében. Így válnak természetes módon Magyarország nigériai nagyköveteivé.

nig-eniola-ajayi-students-graduation-debrecen-web.jpgA Debreceni Egyetem orvosi karának diplomaosztó ünnepségén (2019) (Fotó: Nigériai Nagykövetség)

 

Az együttműködés 3 „i”-je


Jelenlegi küldetése eredményei vonatkozásában mi tölti el igazán büszkeséggel?

Büszke vagyok a nigériaiakra és a magyar társadalomra gyakorolt, pozitív hatásunkra. Lassan, de biztosan haladunk a három „i” – polgáraink és a fogadó nemzet integrációja, az imázsépítés és a Nigériába tartó befektetési hullám – megvalósulásának az irányába. Különösen boldog vagyok, hogy olyan csapattal dolgozom, amely elkötelezett a küldetés iránt és együttműködik a célok elérése érdekében.

Igen szívmelengető Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úrnak az országaink számára kölcsönös előnyökkel járó kérdésekben tanúsított, fogékony és együttműködő hozzáállása. Annak is örülök, hogy a kétoldalú kapcsolatainknak további lendületet adott két miniszteri szintű látogatás tavaly szeptemberben. Ez nagymértékben megkönnyíti a munkámat, miközben több lehetőséget nyit meg mindkét fél számára.

nig-eniola-ajayi-szijjarto-peter-web.jpgNagykövet asszony Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter társaságában (Fotó: KKM Protokoll)

 

Ébredő világ


Egy OECD-tanulmány rámutatott a szegénység csökkentése és egy ország női humantőkéjének fejlődése közötti kapcsolatra. A nemek közötti egyenlőség igen kedvező irányát figyelembe véve, milyen változások mentek végbe a karrierje során, illetve hogyan határozná meg a saját szerepét a kérdéskör előmozdításában?

A nemek közötti egyenlőség ésszerű ellenszer a világunk fejlődéséhez. Az emberiség több mint 50%-át kitevő népesség véleményének és adottságainak érvényre juttatása nemcsak követelmény, hanem egyszerűen nem hagyható figyelmen kívül. A másik ok, amiért a nőknek megfelelő helyet kell biztosítani a dolgok felépítésében, az, amit a kutatások is kimutattak, hogy valójában jók vagyunk az idő-, erőforrás- és a humánmenedzsmentben. A velünk született multitasking és empátia képessége nélkülözhetetlenné tesz minket bármilyen munkakörnyezetben. Úgy vélem, a világ végre ráébredt erre az valóságra.

Ami engem illet, először a saját életemben eszközölök változást, hogy aztán kiállhassak a mellett, hogy a nőket – formális és informális módon egyaránt – be kell vonni a szervezett társadalom minden részébe. A férfiaknak önként kell teret engedniük a nők számára, mert jellemünktől távol áll a határozott, öntudatos és agresszív versenyzés.

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Like-olj ide kattintva a www.facebook.com/diplomaciamindenkinek oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

A Nap újból ki fog sütni


Életünk során mindannyian szembesülünk bizonyos mértékű veszteséggel és nehézséggel. Hogyan sikerült megbirkóznia azzal az elképzelhetetlen tragédiaval, amely édesanyaként érte? Miként tudott a Fény ezen a hatalmas sötétségen keresztül utat törni magának? Milyen erő(k) birtokában volt képes folytatni hazája nagyköveti feladatainak ellátását?

Az elsőszülött lányom, Oluwadolapo Ajayi elvesztése édesapám temetésének napján az életem legszörnyűbb napja. Egy agyi aneurizma vitte el. Az egész – a telefonhívástól kezdve, amelyben a lányom súlyos fejfájásáról értesítettek, majd korházba szállították, több orvos hiábavalónak bizonyult, ádáz küzdelméig bezárólag – alig négy órán át tartott.
Őszintén szólva, még mindig sokkban vagyok. Nagyon nehéz megbirkózni egy majdnem huszonhét éves és szinte tökéletes lány elvesztésével. Bátor, gyönyörű és okos volt. Hogyan tudná ezt bárki is kiheverni? Csupán annyi történt, hogy sikerült belemerülnöm a munkába, mert ez biztosítja számomra a szükséges figyelemelterelést. Az Úr Jézus Krisztusba vetett hitem a lelkem horgonya. Bízom abban az ígéretben, miszerint soha nem hagy el. Tudom, hogy Isten gondolatai az irányomba jók. Hiszek abban, hogy a Nap újból ki fog sütni. Iszonyatosan nehéz volt.

nig-eniola-ajayi-oluwadolapo-ajayi-web.jpgNagykövet asszony és elsőszülött lánya, Oluwadolapo Ajayi (Fotó: Privát archívum)

 

Az univerzális oktatás szenvedélyes harcosa


Szemészeti kutatóként megengedné, hogy a színfalak mögé nézzünk? Milyen hivatali feladatokon kívüli tevékenységeket végez különös szenvedéllyel?

Szerettem szemészként dolgozni az 1986-os diplomaszerzésemtől 2010-ig, azaz a saját államom oktatási, tudományos és technológiai biztosává történő kinevezésemig. Szívügyem az oktatás; életem célja pedig, hogy minden nigériai gyermek megfelelő oktatásban részesüljön. A természet és a művészet további örömforrást jelent. Különösen szeretem a vidék és a történelmi helyek felfedezését. A Zsolnay és a Herendi Porcelánmanufaktúra meglátogatása felbecsülhetetlen, üdítő élmény volt. Emellett szinte az összes zenei műfajt is kedvelem.

nig-eniola-ajayi-childrens-day-web.jpgGyereknapi ünnepség (2019. május) (Fotó: Nigériai Nagykövetség)

 

A nagyság lényege


Mivel hiszek a gondolataink és az álmaink kimondásának teremtő erejében, érdekel, milyen világot akar örökségül hagyni a következő generációk számára...

Egy olyan világot képzelek el, ahol a béke, az egység és az igazságosság uralkodik; amely előítéletektől és a diszkriminációtól mentes; ahol tekintettel vagyunk egymásra, és kedvesek embertársainkkal; amely törődik a környezettel és a még meg nem született nemzedékek jövőjével. Mindig úgy akarok továbbmenni, hogy az adott ember vagy hely jobbá vált, mint amikor megismertem.
Meggyőződésem, hogy a Jóisten azért teremtett minket különböző adottságokkal, hogy mások számára többletértéket közvetítsünk. Őszintén hiszem, hogy a valódi nagyság nem abban rejlik, hogy önmagunk nagyszerűek vagyunk, hanem abban a képességben, hogy másokat nagyszerűvé tehetünk.

 

Hasznos linkek


Többet szeretnél megtudni Nigériáról, a Nigériai Nagykövetség magyarországi működéséről, tevékenységéről, országaink együttműködéséről? Érdekelnek nigériai vonatkozású nyilvános programok és rendezvények? Akkor látogass a Nigériai Nagykövetség hivatalos weboldalára…

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr6916183300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása