Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

A Függetlenség Napja

2018. július 04. 17:54 - IAMedia

Hogyan ünnepelt az új amerikai nagykövet?

Mit is ünnepelnek július 04-én?

A 13 észak-amerikai gyarmat (Connecticut, Delaware, Georgia, Maryland, Massachusetts Bay, New Hampshire, New Jersey, New York, North Carolina, Pennsylvania, Rhode Island + Providence Plantations, South Carolina, Virginia) Brit Birodalomtól való függetlenségének 1776. július 04-ei kinyilvánítása egy új nemzet, illetve az Amerikai Egyesült Államok születésének szövetségi ünnepe.

usa-independence-day-2018-01.jpgFotó: US Embassy Budapest / Facebook

Noha a függetlenedéssel kapcsolatos kongresszusi szavazásra július 02-án került sor, illetve a küldöttek sorban, csupán augusztus elejére, azt is titokban írták alá, a Függetlenségi Nyilatkozaton szereplő dátumot tekintjük hivatalosnak.

A megemlékezés egy óriási népünnep, amelynek nélkülözhetetlen elemei a tüzijáték, különböző felvonulások, vurstlik, koncertek, politikai beszédek. Gyakran összejön a család, baráti társaságok, önfeledten grillezve és baseballt játszva a szabadban.

 >> Katt, ha kíváncsi vagy, hogyan ünnepel Király Viktor... << 

Nagyköveti és külügyminiszteri köszöntő

A 2018.07.03-án tartott ünnepi fogadáson az Amerikai Egyesült Államok újdonsült magyarországi nagykövete, Őexcellenciája David B. Cornstein ezer fős vendégsereg előtt tartott beszédében leszögezte, hogy „ez egy nagyon fontos nap minden amerikai számára – akár gazdag vagy szegény, fehér, barna, fekete, akár elsőéves vagy 4. generációs bevándorló. Ezen a napon a szabadságunkat ünnepeljük. A jogállamiság, a sajtószabadság, a vallásszabadság, a szólásszabadság nem csak szavak. Az üzleti világból jövök, ahol úgy tartják, a szavak szépek, ám valójában a cselekedetek bizonyítanak valamit. Azt hiszem, hogy a röpke 242 évünk alatt, cselekedetekkel mutattuk meg, mennyire fontosak számunkra ezek a szabadságok.”

usa-independence-day-2018-02.jpgFotó: US Embassy Budapest / Twitter

Egyúttal megköszönte az USA haderejének azt a szolgálatot, amelyet az ország védelme érdekében teljesítenek.

A jelen lévő külgazdasági és külügyminiszter felé fordulva, a nagyanyai ágon magyar származású nagykövet kihangsúlyozta abbéli meggyőződését, hogy együtt, azon fognak dolgozni, hogy a nemzeteink közötti kapcsolat a legjobb legyen, ami valaha volt.

Átvéve a szót, Szijjártó Péter kiemelte, hogy az amerikaiakhoz hasonlóan, „mi magyarok is valódi szabadságharcosok vagyunk. A történelmünk során számos lakalommal kellett küzdenünk a szabadságunkért és a függetlenségünkért, ezért értékeljük, amikor megadatik a szabadság és a függetlenség, s szolidaritást érzünk mindazokkal, akiknek harcolniuk kell vagy kellett a saját szabadságukért és a függetlenségükért.”

A két nemzet közötti kapcsolatrendszer sok közös alapjára hivatkozva, a miniszter kitért arra is, hogy „Magyarországon az emberek megelégedve fogadták Donald Trump elnök azon kijelentését, miszerint Amerika az első. Ezt olyan országként mérlegelve, mint amelyik hazafias politikát folytat, mi magyarok is boldogan és büszkén jelentjük ki, hogy Magyarország az első.”

Szijjartó egyértelműen kijelentette, hogy csatlakozik a nagykövet célkitűzéséhez: „Úgy gondolom, túlzás nélkül állíthatom, hogy a kétoldalú kapcsolataink reneszánsza elé nézünk.”

usa-independence-day-2018-03.jpgFotó: US Embassy Budapest / Twitter

A szavakon felüli cselekvések tekintetében, a terrorizmus elleni közös hadviselés és a külső határok védelme apropóján a miniszter felidézte Trump elnök javaslatát Orbán Viktor miniszterelnök számára, a minapi beszélgetésük alkalmából, miszerint „Védje erősen a határokat!” Szijjártó a jelenlévők előtt megismételte a miniszterelnök korábbi válaszát, hogy „Igen, egyértelműen erősen fogjuk védeni a határokat.”

Az amerikai-magyar kapcsolatrendszer szempontjából érdemes még megemlíteni, hogy

  • az elmúlt években az Európai Unión kívül az USA vált Magyarország legfontosabb exportpartnerévé; miközben
  • a hazánkba érkező befektetések tekintetében immáron az amerikaiak foglalják el a második helyet; illetve
  • nagyságrendileg 1.700 amerikai vállalat közel 100 ezer főt foglalkoztat hazánkban.

A fogadás különleges színfoltját a zenei aláfestést szolgáltató Magyar Honvédség Légierő Zenekar, a macaronokból kialakított, az amerikai zászló formájában és színeiben pompázó édesség, valamint a Philadelphiában található Szabadság harangjának másolata adta.

usa-independence-day-2018-04.jpgFotó: US Embassy Budapest / Facebook

Hasznos link

Többet szeretnél megtudni az USA-ról, az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetségének magyarországi működéséről, tevékenységéről, országaink együttműködéséről? Érdekelnek amerikai vonatkozású nyilvános programok és rendezvények? Akkor látogass a USA Nagykövetségének hivatalos weboldalára, illetve kövesd a munkáját Facebookon és Twitteren!

Cikkajánló

Mit jelent július 04. a magyar-amerikai énekes-dalszerző, Király Viktor számára, s hogyan ünnepel?
 >> Kattints az egész interjúért << 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr6314093317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása