Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

8 nyomós ok, amiért imádjuk a franciákat

2018. július 15. 14:15 - IAMedia

Szürrealisztikus nagyköveti fogadás a francia nemzeti ünnep alkalmából

Hagyomány, kultúra, zene, szabadságeszme Quincy Jones-szal megfűszerezve. A Budapesti Francia Nagykövetség július 14-ei fogadása minden évben egy emlékezetes és nagyszerű élmény, ám az idén valóságos állejtő eseménysorozat részese voltam.

f-bastille-day-reception-2018-03-web.jpgFotó: Pexels

Fogadás gall kakas módra

A Francia Forradalom 1789. július 14-ei kirobbanását nemcsak az európai, hanem a világtörténelem jelentős fordulópontjaként tartjuk számon. Noha számos elmélet és vélemény sorakozik fel pro és kontra, hatása mindmáig kétségen kívüli.

 >> Kattints ide az ezzel kapcsolatos írásom elolvasásáért… << 

A méltán büszke, gazdag múlttal és kultúrával rendelkező francia nemzet, a gyönyörű tájegységeket felvonultató országuk csakúgy, mint a dallamos nyelvük, illetve az elegancia, a stílus, a divat elválaszthatatlan egységet képeznek, különleges státuszt kölcsönözve a parfüm hazájának.

Ennek egy nagy falatját hozza el minden évben a francia nagykövet budai rezidenciáján tartott fogadás, amelyen ínycsiklandozó gasztronómiai kényeztetés folyik laza, kötetlen beszélgetések frissítő ölelésében.

f-bastille-day-reception-2018-02-web.jpgFotó: Alice Donovan Rouse

 

Első tanácsosi és nagyköveti köszöntő

Mivel a francia nemzeti ünnep alkalmából megrendezett fogadás az előző nagykövet távozása és az új hivatalba állása közötti, átmeneti időszakra esett, a hivatalos házigazda szerepét a Budapesti Francia Nagykövetség első tanácsosa, Thibault Lespagnol töltötte be.

Beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy „az országaink közötti kapcsolatok gazdagságának szimbólumaként a himnuszokat egy francia-magyar trombitás duó előadásában hallhatják”, s egyúttal köszönetét fejezte ki „a sokrétű gazdasági kapcsolatok sokrétűségének másik bizonyítékát” jelentő, nagyszámú francia és magyar cégnek, amelyek támogató részvételével került megrendezésre ez a pompás ünneplés.

Ezután átadta a szót az ősszel hivatalba lépő, új nagykövetnek, Pascale Andreaninak, aki rövid, ám annál fajsúlyosabb és jövőbe mutató módon fejezte ki, miszerint „Együtt kell dolgoznunk, hiszen együtt erősebbek vagyunk. Európa ereje abban rejlik, hogy sokkal fontosabb az, ami összeköt, mint az, ami elválaszt. Ez a meggyőződésem.”

Egyúttal leszögezte, hogy „Mostantól fogva minden nap azon fogok dolgozni, hogy még jobban megerősítsem az országaink, Magyarország és Franciaország közötti kapcsolatot.”

 

Hihetetlenül valószínűtlen, pedig valóban igaz

Az általam imádott francia magaskultúra újra és újra  képes kellemes meglepetéseket okozni. Na, de hogy egy szürrealisztikus eseménysorozat szereplője legyek a francia nagyköveti fogadáson…

Történetesen a rendezvény vége felé, a kijárat közelében, gyanútlanul beszélgettem kedves barátommal, a kiváló tolmáccsal, Vadász Lindával, miközben egy láthatóan távozófélben lévő, régebben fiatal úriember határozottan felém tartott, majd kissé meghajolva, a kezét nyújtotta, s franciául megköszönte nekem a meghívást. Mire feleszméltem, már odébb is állt. A másodperc tört része alatt lejátszódott bennem a gondolatsor, hogy az úriembert bizonyára megzavarhatta az előző nagykövet által küldött meghívó, az első tanácsos mint házigazda és a még nem hivatalba lépett nagykövet asszony alkotta bonyolult helyzetegyüttes, aminek hatására vélhetően engem ruházott fel igen megtisztelő, ám teljesen megalapozatlan diplomáciai státusszal.

Biztos, ami biztos alapon továbbálltunk. Örömömre megismerkedtem Andreani nagykövet asszonnyal, akinek profizmusát és intelligenciáját már csak közvetlensége és kedvessége múlta felül. Boldog vagyok, hogy az őszi szezon kezdetével, minden valószínűség szerint, egy interjú keretében mutathatom be nektek a hosszú és igen tartalmas diplomáciai karrierre visszatekintő, többek között Franciaország korábbi állandó NATO- és OECD-képviselőjeként is tevékenykedő következő francia nagykövetet.

Kicsivel később, egy nagyobb társaság körében beszélgetünk, amikor Linda észreveszi, hogy egy láthatóan idősebb, baseball-sapkás úr ül nekünk háttal, egy fehér kerti széken. Felröppen a hír, hogy nem kisebb személyiség tette tiszteletét az ünnepségen, mint a 27-szeres Grammy-díjas élő legenda, Quincy Jones. Az elmúlt években egyre inkább elhatalmasodó álhírek (fake news) egyik vállfajának megnyilatkozásától tartva, az információ valóságtartalmában kételkedve egy merész lépéssel az úr mellett termettünk, s legnagyobb ledöbbenésemre valóban ott ült Michael Jackson egykori mentora, a 20. századi amerikai popzene egyik atyja, s bátran jelenthetjük ki, hogy a világ könnyűzenéjének megkerülhetetlen formálója.

f-bastille-day-reception-2018-04-web_1.jpg

Ám még ennél is megdöbbentőbb volt tapasztalni azt a lazaságot, közvetlenséget és emberséget, amelyet ez a szerény géniusz tanúsított. Miután baráti hangulatban megörökítettük ezt a valószerűtlen pillanatot, énekesként – röviden és velősen – a hálámat fejeztem ki neki a zenéért.

Az idén 85 éves amerikai zenész és producer a július 16-án, a Papp László Sportarénában megrendezésre kerülő jubileumi, GetCloser koncertje alkalmából érkezett hazánkba, amelyen Richard Bona, Dee Dee Bridgewater, a Budafoki Dohnányi Zenekar, Radics Gigi, Alfredo Rodriguez és Andreas Varady társaságában válogat hatalmas életművéből.

 

Ki nyeri az idei Foci-VB kupáját?

Az igazán nagy kérdés most már csak az, hogy a július 14-én megkezdett nemzeti ünnep július 15-én is folytatódik-e, amikor is az idei Foci-VB döntőjében Franciaország és Horvátország válogatottja csap össze!!!

 +++ Írd meg kommentben, Te melyik csapatnak drukkolsz a 2018-as Foci-VB döntőjében! +++ 

f-bastille-day-reception-2018-05-web.jpgFotó: Tom Grimbert

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr8314114269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása