Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

+++ BRÉKING +++ Megostromolták a francia börtönt. Szükségállapot Párizsban! +++

2018. július 14. 08:00 - IAMedia

A sorozatos gazdasági válságoktól elszegényedett, a megszorító intézkedésektől megrokkant emberek tehetetlenségükben az utcára vonultak, s nagy lendülettel megindultak a hírhedt belvárosi börtön felé. Franciaország vezetőjének meglepetésére a nemzeti gárda fegyverestül a lázadó tömeg mellé állt…

f-bastille-day-2018-01-web.jpgFotó: Aigner Ivan

Valahogy így festene ma az 1789. július 14-ei Francia Forradalom kirobbanásáról szóló rendkívüli híradás.

Mindannyian jól ismerjük történelemkönyvekből, filmekből a Bastille bevétele és lerombolása utáni, véresen nyomasztó eseményeket, amelyek gyökerestül felforgatták a kontinentális Európa begyepesedett és idejüket múlt hatalmi viszonyait, elrettentő példaként állva előttünk.

 +++   Katonai díszszemle  •  Tűzijáték  •  Foci-VB   +++ 
 Görgess tovább... 

Természetesen a mi szempontunkból leginkább a puskaporos hordó felrobbanásának közvetlen hatásai, hosszú távú, azaz az elkövetkező évszázadokat meghatározó következményei fontosak, hiszen az egyetemes emberi jogok, a jogállamiság, az újkori demokrácia magjai ekkor kerültek elvetésre. Az Emberi és polgári jogok nyilatkozatát (franciául: Déclaration des droits de l'homme et du citoyen) 1789. augusztus 26-án adták ki, amely a mai napig a

Szabadság, Egyenlőség, Testvériség

eszméjének alapdokumentuma, alapelvei a mai francia alkotmányban is benne foglaltatnak.

 

Vajon véget ért-e igazából a forradalom?

A franciák javíthatatlan hagyományőrzők: az elégedetlenségük kifejezésére azóta is igen gyakran élnek az egyik újkori vívmány, a sztrájk lehetőségével. Szinte nincsen olyan tartósabb időszak, amely tömeges munkabeszüntetés, felvonulások okozta jelentős forgalomkorlátozás, vagy akár országos bénulás nélkül telne el. Aki otthonosan mozog Párizsban, bizonyára meg fog ebben erősíteni.

f-bastille-day-2018-02-web.jpgFotó: Aigner Ivan

Noha ez borzasztóan idegesítő tud lenni, amikor egy bődületesen fontos tárgyalásra loholunk, az életünk nagy dobását jelentő castingra sietünk, vagy nyitott szandálban és teniszzokniban ámuló-bámuló turistaként igyekszünk magunkba szívni a francia kultúra ezerszínű illatát, legalább annyira örvendetes jelenség az önmagunkért való kiállás, az igazságtalansággal szembeni felszólalás, a sorsunk saját kezünkbe vételének, a közös célért való összefogás lélekemelő megnyilvánulása. Mindenesetre leszögezhetjük, hogy

Párizs megér egy misét.

Persze az egész világra jellemző, hogy bár a korábbiakhoz képest talán kevésbé durván, a harci kedv azért megmaradt sokakban. A diplomácia ereje pontosan abban rejlik, hogy tárgyalásos alapon, kompromisszumok és együttműködés útján próbálja megoldani a konfliktusokat, nehogy belobbanjon a láng, vagy akár mindent lesöprő, pusztító tűzvésszé dagadjon.

 

Hogyan emlékeznek meg a franciák július 14-én?

A franciák nagyon tudnak élni.

A történelemalakító eseményre, 1880 óta látványos, gyalogos, motoros és légi egységeket felvonultató katonai parádéval emlékeznek a párizsi Champs-Elysées sugárúton, valamint számos vidéki városban.

Napközben különböző szabadtéri programokat szerveznek. Ezek keretében tömörülnek ezrek a párizsi belvárosban kiállított katonai járművek köré, ahol gyermekek és felnőttek egyaránt beszállhatnak tankokba, helikopterekbe, illetve testközelből találkozhatnak a katonai alakulatok tagjaival.

f-bastille-day-2018-03-web.jpgFotó: Aigner Ivan

Ezen felül országszerte választhatunk számos gasztronómiai, kulturális és sportrendezvény közül.

Az egykor a kivégzésektől, guillotine-os lefejezésektől sikító Mars mezőn (Champs de Mars) napjainkban a francia zenei élet krémjét felvonultató, ingyenes koncertet tekinthetünk meg a nemzeti színekbe borult párizsi ég alatt, mielőtt sötétedés után, az Eiffel torony sziluettje mögött zajló, szuperszonikus tűzijáték tanúi lehetünk.

 

Nagyköveti fogadás

A Budapesti Francia Nagykövetség az idén is megrendezi szokásosan igényes fogadását, amelyen már a napokban távozott, a Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett Éric Fournier-t váltó, új nagykövet, Őexcellenciája Pascale Andréani is jelen lesz.

>> Kíváncsi vagy, hogyan ünnepelnek a méltóságok Magyarországon francia módra? <<
Ha szeretnél kicsit bekukkantani a fogadás kulisszái mögé, a 2018.07.15., azaz vasárnap délutáni bejegyzésemből megtudhatod.  Addig is csatlakozz hozzám a Facebookon! 

f-bastille-day-2018-04-web.jpgFotó: Aigner Ivan

Vasárnap, 2018. július 15-én pedig jön a fogadásról szóló beszámoló és az idei Foci-VB döntője, amikor is Franciaország és Horvátország válogatott csapata csap össze!!!

 +++ Te melyik csapatnak drukkolsz a Foci-VB vasárnapi döntőjében? Írd meg kommentben! +++ 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr5314112269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása