Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

30 év után visszatért Budapestre az egykori NDK-s menekült TV-sztár

2019. október 15. 10:28 - IAMedia

+++ Szigorúan bizalmas +++ Immáron 30 éve, hogy a vasfüggöny első tégláját kiverte Magyarország az osztrák határ megnyitásával, amikor NDK-sok ezrei menekültek Nyugatra a vágyott szabadság felé. Köztük volt az egyik legnépszerűbb német műsorvezető, Kai Pflaume is, aki a Német Nagykövetség által rendezett ünnepi fogadás díszvendégeként érkezett Budapestre. Képes beszámoló és exkluzív interjú következik…

de-tag-der-deutschen-einheit-2019-kai-pflaume-heart-fb.jpgKai Pflaume mindig a szívében őrzi Magyarországot (Fotó: Aigner Ivan)

 

Történelmi események sodrásában


Kedves Olvasó!
Hihetetlen, milyen gyorsan elrepült 3 évtized! A világ azóta sokat változott, érezzük a vágyott  demokrácia és szabadság ölelését, miközben újabb és újabb kihívásokkal nézünk szembe.
Akár átélted az akkori történéseket a Vasfüggöny valamely oldalán, akár könyvekből, filmekből vagy felmenőid elmesélésiből hallottál róluk, a szocialista blokk összeomlásának hivatalos nyitánya hazánkat az események középpontjába katapultálta – egyetlen lövés nélkül. A békés átmenet aztán rövid időn belül elvezetett az európai megosztottság végéhez, amelynek a talán leglátványosabb eleme a két Németország 1990. október 03-án bekövetkezett újraegyesítése volt.

 

Német egység napja


A német egység napja alkalmából, a Várkert Bazárban rendezett nagyköveti fogadáson nagy számban megjelentek a diplomáciai testület, a Magyarországon tevékenykedő német vállalatok és szervezetek képviselői, katonai küldöttségek, valamint a német-magyar barátság szerelmesei és hívei.

>>> Kattints a képre a galéria megtekintéséhez! <<<

Fotók: Aigner Ivan

 

Menekültből német szupersztár


Miután a német és magyar rézfúvósokból álló zenekar előadásában elhangzik a német, a magyar, végezetül pedig az uniós himnusz, a Német Szövetségi Köztársaság nagykövete, Őexc. Volkmar Wenzel ünnepi beszédében kiemeli az országaink közötti kapcsolatok sokrétűségét és mélységét, valamint méltatja Magyarország a német újraegyesítésben játszott nélkülözhetetlen és vitathatatlan szerepét.

Fotók: Aigner Ivan


Ezt követően Wenzel nagykövet a színpadra hívja a talán legismertebb egykori NDK-s menekültet, az azóta fantasztikus tv-s karriert befutott, népszerű műsorvezetőt. Bizonyára sokan emlékszünk még Kai Pflaume Nur die Liebe zählt [Csak a szerelem számít – A szerk.] című műsorára, amelyet azóta sok másik követett.

A néhány perces interjúból részletet láthatsz az alábbi videóra kattintva. >>>


(c) Ivan Aigner

 

Alpesi dobok és nagyköveti party


Nagykövet úr interjúját követően bámulatos Alpine Drum-előadás veszi kezdetét, amely során négy művész képletesen átvágta a színpadon felállított határkerítést, majd szerszámosládáikkal népszerű dallamok egyedi feldolgozásával kényezteti a jelenlévőket.

de-tag-der-deutschen-einheit-2019-alpin-drums.jpgFotó: Aigner Ivan


Az alábbi galéria a vendégek élénk eszmecseréjéről és baráti csoportokba rendeződéséről tanúskodik. A diplomácia nagyiskolájának gyakorlati megnyilvánulása példaértékű lehet mindenki számára, aki olyan fontos témákon veszekszik, hogy a tojás vagy a tyúk volt-e előbb, s hogy aznap este ki játsszon a Barbie-val vagy a Playstationnel…

>>> Kattints a képre a galéria megtekintéséhez! <<<

Fotók: Aigner Ivan

 

Balatoni nyaralás és otthon az államszocializmus idején


Az ünnepi fogadás szervezői egy különlegességgel is készültek: a Várkert Bazár impozáns előterében egy kis kiállítás került berendezésre: az egyik jelent egy NDK-turisták által elfoglalt balatoni campinget fehér Trabanttal és a korszakra jellemző eszközökkel, míg a másik egy tipikus lakótelepi nagyszobát hivatott megidézni.

>>> Kattints a képre a galéria megtekintéséhez! <<<

Fotók: Aigner Ivan

 

+++ Ne maradj le a többi fogadás beszámolójáról és nagyköveti interjúról! Kattints a KÖVETÉS gombra… +++

 

Kai Pflaume-interjú


Természetesen nem állhattam meg, hogy a Diplomacia.info olvasói számára, személyesen is feltegyek kérdéseket az est díszvendégének.

Összehasonlítva a 30 évvel ezelőtti helyzettel, mit érez mostani budapesti tartózkodása alatt?

A 30 ével ezelőtti budapesti tartózkodásomhoz képest ma nyugodt, felszabadult, örömteli és mindenféle feszültségtől mentes vagyok. Annak idején természetesen teljesen ideges voltam, nem tudtam, mi vár rám, s hogy sikerrel járok-e. E tekintetben feltétlenül jobban élvezem a mostani ittlétet, noha a 30 évvel ezelőtti az életem szempontjából meghatározóbb volt.

Melyek az elmúlt 30 év legfontosabb tapasztalatai?

Természetesen borzasztóan örültem, hogy olyan gyorsan leomlott a fal, mert ez „normalizálta” a személyes helyzetemet: újra láthattam a családomat, a barátaimat és a szülővárosomat. Ezen felül a Nyugatra való menekülésem révén ismertem meg a feleségemet; nélküle pedig a két szuper fiam sem létezne. Mindez nem történt volna meg, ha akkor nem indulok el Nyugatra. Valószínűleg az NDK-ban nem a televíziónál kötöttem volna ki. Ebben az értelemben sok pozitívum történt velem, amért nagyon hálás vagyok.

de-tag-der-deutschen-einheit-2019-kai-pflaume-volkmar-wenzel.jpgŐexc. Volkmar Wenzel német nagykövet és Kai Pflaume jelképesen átvágja a Vasfüggönyt (Fotó: Aigner Ivan)

 
Mennyit tudnak a fiai az akkori korszakról? Az édesapjuk sokat mesélt nekik?

A fiaink talán többet tudnak erről az időről, mint más, hasonló korú társaik, akik számára ez csupán egy fejezet a történelemkönyvben. Ez abból fakad, hogy az élet az NDK-ban a személyes és családi történetem része. Természetesen elvittem őket Lipcsébe, megmutattam nekik, hol nőttem fel és jártam iskolába. Személyes tapasztalataim alapján más megvilágításból tudtam nekik elmagyarázni, milyen egy olyan országban élni, ahol nem vagy szabad, nem utazhatsz, illetve nem mondhatsz, amit akarsz. Mindaz, ami a számukra természetes, mivel egy demokratikus országban nőttek fel. Egy működő demokráciában születni mindenképpen olyan ajándék, amelyet érdemes megvédeni.

Hogyan érzi magát szakmailag?

Jelenleg többet vagyok a képernyőn, mint korábban valaha. Évente közel 200 műsort készítek: a Wer weiß denn sowas? hétfőtől péntekig látható az ARD-n, évi ötször sugározzák a Klein gegen Groß  és a Wer weiß denn sowas? XXL nevű szombat esti showműsort, valamint a Kaum zu glauben! az NDR-en kerül adásba. Nagyon szeretem azt csinálni, amit. Szóval nem is lehetne jobb a helyzet.

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Like-olj ide kattintva a Diplomacia.info oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

Diplomatából sosem elég


Ha szívesen alakítanád aktívan nemcsak a saját, hanem a hazád vagy akár a világ sorsát, vonzanak az idegen kultúrák és a felfedezésre váró tájak, a diplomácia remek terület, hogy hivatásból „Hass, alkoss, gyarapíts!”, s ennek köszönhetően az egész világ fényre derüljön…

 

Hasznos linkek


Többet szeretnél megtudni a Magyarország első számú gazdasági partneréről, a Német Szövetségi Köztársaság itthoni működéséről, tevékenységéről, országaink együttműködéséről? Érdekelnek német vonatkozású nyilvános programok és rendezvények? Akkor látogass az Német Nagykövetség hivatalos weboldalára, illetve kövesd a munkájukat Facebook-profiljukon!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr8215223648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása