Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

Beszélj úgy, mint Cicero és Obama!

2019. június 11. 10:30 - IAMedia

Akarsz olyan lehengerlő előadást tartani, mint a legnagyobbak? Te is olyan ovációra vágysz a nyilvános beszéded után, mint az egyik legnépszerűbb amerikai elnök? A stresszmentes gyakorlás teszi a mestert. Emeljük a poharunkat a jövőbeli sikereidre…

h-toastmasters-fodor-klaudia-public-speech.jpgFotó: Rawpixel

 

Lehengerlő dumagépek


A kommunikáció számos formája hálózza be a mindennapjainkat. Közülük talán a szóbeli megnyilvánulás, annak is a legmagasabb szintű formája, azaz a szónoklás bír a legnagyobb közvetlen erővel. Nyugi! Már a rómaiak feltalálták a spanyolviaszt. Nem húzódik meg mögötte semmi titok vagy ördöngösség, csak gyakorlás, gyakorlás és még több gyakorlás szükséges. No, meg persze, minőségi példaképek, s egy támogató csapat.

Nyilván nem lepődünk meg, hogy a show és a business hazájából, az USA-ból indult egy olyan önsegítő és -fejlesztő kezdeményezés, amely fájdalom- és mellékhatásoktól mentesen képes szinte bárkit eljuttatni a retorika nagyszínpadára. A módszert a világ 126 országában több mint 300.000 ember gyakorolja rendszeresen, hogy a magán- és a szakmai (közéleti, művészeti, üzleti stb.) életben egyaránt meggyőző, inspiráló és motiváló előadásokat, beszédeket tarthasson.
Kis hazánkban különféle nyelveken működő klubhoz is csatlakozhat a lelkes Cicero-aspiráns. Az előnyökről és saját tapasztalatairól pedig ki más mesélhetne hitelesebben, mint Dr. Fodor Klaudia Franciska ügyvéd, az angol nyelvű Skylarks Toastmasters klub elnöke, illetve a német nyelvű Toasmasters klub egyik alapítója.

h-toastmasters-fodor-klaudia-portrait.jpg

Mi a Toastmasters alapelgondolása? Milyen szükség hívta életre ezt a vírusszerűen terjedő kezdeményezést?

A Toastmasters lényegében egy önképző kör, ahol a legkülönfélébb emberek találkoznak ugyanazzal a céllal: hogy fejlődjenek, és segítsenek a másiknak fejlődni. Ez elsősorban a nyilvános szerepléssel kapcsolatos félelmek leküzdésére és a retorikai képességek fejlesztésére irányul. Ám ennél több is: az aktív odafigyelést, a kifinomult visszajelzés-adást és a rendezvényszervezést is gyakoroljuk. Mindez azért hasznos, mert ha valaki a munkahelyén az egymillió dolláros projektben prezentál, a külföldi ügyfeleivel tárgyal vagy vezetővé léptették elő, akkor sokat veszíthet azzal, ha a fellépése nem sikerül jól. A Toastmasters-üléseken ezzel szemben lehet hibázni, mert ez egy barátságos, segítő környezet. Jó terep a gyakorlásra.

 

Mindenki tanul mindenkitől


Mi a módszer előnye a klasszikus, akadémiai keretek között zajló retorikai tanításhoz/tanuláshoz képest?

A Toastmastersnél nincsen tanár, tehát a tudás nem egyirányba árad. Itt mindenki tanul mindenkitől. Az oktatás sikerét a forma biztosítja: az ülések rögzített struktúrája, illetve a szerepvállalások rendszere. Minden ülést a toastmaster vezeti, elhangzik felkészült beszéd, improvizációs beszédek, ezek értékelése, valamint lemérjük a beszédek időtartamát, értékeljük a nyelvtani helyességet, végül pedig az egész ülést minősítjük. Ezeket a feladatokat minden alkalommal másik klubtag látja el. A résztvevők a maguk módján tesznek hozzá a találkozóhoz, inspirálják, motiválják egymást. Minden alkalom más és más, izgalmas, megismételhetetlen élmény.

 

+++ Ne maradj le a többi diplomáciai interjúról és nagyköveti fogadás beszámolójáról! Kattints a KÖVETÉS gombra… +++

 

Színes felhozatal


Magyarországon mennyire elterjedtek a klubok? Hol alakulnak? Ki és hogyan csatlakozhat? Egyáltalán kinek ajánlott „toastmasterré” válni?

Magyarországon nagyjából tíz klub van, és újabbak is nyílnak. Léteznek nyitott klubok, ahova szabadon lehet csatlakozni, és zárt, vállalati klubok. Vannak magyar és angol nyelvűek, illetve néhány hónapja megalakult az első német nyelvű klub is. Az üléseket általában hétköznap este tartják, de találunk reggeli és hétvégi klubot is. Számos szerveződés működik Budapesten, ezeken felül pedig Szegeden és Győrben is. A klubtagság havi díjhoz kötött, azonban vendégként is el lehet menni, ki lehet próbálni (magunkat). Színes a felhozatal, lehet válogatni.

h-toastmasters-fodor-klaudia-skylarks-klub-barati-kozossege.jpgA Skylarks Toastmasters Club Budapest baráti közössége (Fotó: Privát archívum)

 

Fejlődés építő jellegű kritika által


Milyen a tagösszetétel? Honnan, milyen területről érkeznek a résztvevők?

Azt gondolom, hogy a Toastmasters olyanoknak való, akik fejleszteni akarják magukat. Van közöttünk coach, idegenvezető, tanár, jogász, marketinges, közgazdász – hogy csak néhány szakmát említsek.
Az alapfilozófiát – miszerint a barátságos, sosem támadó visszajelzésből lehet a leginkább tanulni – mind tudjuk hasznosítani. Ehhez el kell sajátítani, hogyan fejezd ki a kritikádat úgy, hogy a másik ne bántódjon meg; hogyan tudatosítsd benne, mit csinált jól; és ezáltal motiváld arra, hogy legközelebb is apait-anyait beleadjon a munkába. Mindez több szempontból is önreflexió. Miközben építő visszajelzést adsz a másiknak az előadására, te is kapsz ilyet. Mindkettő által magadat fejleszted.

h-toastmasters-fodor-klaudia-nemet-nyelvu-tm-klub-ulese.jpgNémet nyelvű Toastmasters klub ülése (Fotó: Toastmasters Budapest auf Deutsch)

 

Különböző ízek


Van-e lényegi különbség pl. egy angol vagy német nyelv köré szerveződő klub között? Az eltérések miből adódnak?

Minden klub eltér egymástól valamelyest: a tagok és a klub vezetése dönti el, mit tartanak fontosnak, s mi az, amire nem fektetnek akkora hangsúlyt. Például a mi klubunk, a kedd reggeli Skylarks ülései pontban 8 órakor kezdődnek és pontban 9 órakor érnek véget, hiszen mindenki megy dolgozni, így nincs lehetőség ráhúzni. Más üléseken az időt lényegesen lazábban kezelik, és az egyes szerepvállalók is hosszabban beszélnek.

Szintén eltérő, hogy kettő vagy három felkészült beszédet tartanak-e az üléseken. A hétfő esti Budapest Toastmasters talán a legnagyobb, sok vendéggel működő klub, ahol az ülések hangulata teljesen eltérő a zárt közösségként funkcionáló, vállalati klubokhoz képest. Érdemes ellátogatni több találkozóra, és megtalálni azt, amelyik a legjobban tetszik.

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Like-olj ide kattintva a www.facebook.com/diplomaciamindenkinek oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

Kilépni a komfortzónából


Egyéntől függően, átlagosan milyen időtartam (hány alkalom) után észlelhető számottevő fejlődés a résztvevők előadói és/vagy retorikai képességeiben?

Úgy vélem, a folyamatos gyakorlás a lényeg. A Toastmasters hasonló bármilyen tanulmányhoz: minél több energiát fektetünk bele, annál többet profitálhatunk belőle. Nemcsak a felkészült beszéd tartásából, hanem a többi szerepvállalásból, a spontán hozzászólásokból is lehet tanulni, leginkább pedig abból, hogy a többieket hallgatjuk. A kézikönyvek, online anyagok hatékonyan foglalják össze a retorikai tudásanyagot, ezeket érdemes feldolgozni.

Személy szerint leginkább azt javaslom, hogy vállaljunk be olyan szerepeket, amitől tartunk, amit először kényelmetlennek érzünk. Menjünk versenyre, ha utálunk ismeretlenek előtt szerepelni; legyünk nyelvőr, ha nem szeretünk másokat kritizálni; vállaljunk Toastmasters szerepet, ha nem megy a szervezés. Meg kell jegyezni, ha nem csinálunk semmit, önmagában az sem gond, hiszen itt senki nem szid le senkit azért, mert nem „írta meg a háziját”. Aki viszont saját magát következetesen kívül lökdösi a komfortzónáján, az néhány hónap alatt szárnyra kaphat. Úgy mondanám, hogy a helyszín adott, a siker viszont a résztvevőn múlik.

h-toastmasters-fodor-klaudia-where-leaders-are-made-logo.jpg

 

A közösség ereje


Személyesen milyen változásokat tapasztaltál, milyen előnyökhöz jutottál a Toastmasters sztrádáján való száguldás során?

Sokat fejlődött az angolnyelv-tudásom, üzleti konferenciákon bátrabban szólok hozzá a beszélgetésekhez. Hasznos, hogy elsajátítottam a profi beszédírás trükkjeit, illetve kiemelkedő élményben volt részem, amikor Toastmasters-beszédversenyeken szerepeltem. Ezen túl sok barátot szereztem, akik nemcsak az üléseken, hanem a magánéletben is támogatnak, inspirálnak. A kedd reggeli üléseinket különösen imádom; nem is kezdődhetne jobban egy munkanap. A csütörtök esti német találkozó után pedig beülünk egy italra és egy jóízű beszélgetésre. A Toastmasters által szuper közösségeknek lettem tagja.

h-toastmasters-fodor-klaudia-skylarks-klub-regglizes-a-reggeli-ules-utan.jpgKözös reggelizés a Skylarks klub reggeli ülése után (Fotó: Privát archívum)

 

Hasznos link


Többet szeretnél megtudni a magyarországi Toastmasters klubokról, azok működéséről, tevékenységéről, a csatlakozási feltételekről? Érdekelnek előadói és szónoki készségeket fejlesztő programok és rendezvények? Akkor látogass a Toastmasters hivatalos weboldalára…

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr1314888354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása