Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

Pazar osztrák nagyköveti fogadás Habsburg módra

2018. november 06. 10:27 - IAMedia

Számos nagykövet, magas rangú képviselő és Ferenc József császár utódja is tiszteletét tette az osztrák nemzeti ünnep alkalmából rendezett fogadáson. Képes beszámoló egy különleges alkalomról…

a-national-day-2018-ambassador-ellison-kramer-georg-von-habsburg-gyorgy.jpgHabsburg György és Őexc. Elisabeth Ellison-Kramer osztrák nagykövet (Fotó: Aigner Ivan)

 

Örökös semlegesség


Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlását követően megalakult első osztrák köztársaságot felemésztő, 1938-as Anschluss megismétlődésének vette elejét a II. világháborúban győztes nagyhatalmak és Ausztria megállapodása, miszerint nyugati szomszédunk teljes függetlenségének visszanyeréséért és a külföldi megszálló csapatok végleges kivonásáért cserébe, svájci mintára, örökös semlegességet fogadott, amelyet 1955. október 26-án foglalt a szövetségi alkotmányába.

Az osztrákok kezdetben A zászló napját ünnepelték, amit 1965 óta Nemzeti ünnepként tartanak nyilván, s ekképp emlékeznek meg semlegességgel egybekötött függetlenségük elnyeréséről.
Ez alkalomból, minden évben a kétkamarás parlament, a minisztériumok és a szövetségi elnök hivatalának otthont adó Hofburg – nyílt nap keretében – szabadon látogatható. Erre a napra esik a hadsereg fogadalomtétele, valamint a 1995 óta, 10 évente megtartott, nagyszabású katonai parádé is a bécsi körúton. Ezen felül országszerte több száz sportrendezvény kerül megrendezésre a Fitten a nemzeti ünnepen mottó apropóján.
Természetesen az osztrák lelkületre oly jellemző zene sem maradhat el, így az ünnep előestéjén a Bécsi Szimfonikusok koncertje csendül fel a Bécsi Koncertház nagytermében.

a-national-day-2018-ambassador-kelly-bogdanska-burkhard-poupart.jpgPat Kelly ír, Kirsten Rosenvold Geelan dán, Peter Burkhard svájci és Isabelle Poupart kanadai nagykövet (Fotó: Aigner Ivan)

 

Nagyköveti fogadás illusztris vendégekkel


A nemzeti ünnep előtti napon, az osztrák rezidencián makulátlanul megszervezett fogadást tartott Ausztria magyarországi nagykövete, Őexcellenciája Elisabeth Ellison-Kramer.
Az évszakhoz képest enyhe, ám mégis kerti fogadásra már kissé hideg időjárásra való tekintettel, csupán a parkban várakozó, a szélben lobogó kis zászlókkal díszített, fekete limuzinok árulkodtak arról, hogy a rezidencia zsúfolásig megtelt a diplomáciai testület, a gazdasági és politikai élet képviselőivel.

A nagykövet asszony kiváló házigazdához méltó módon, a káprázatos belső dekorációjával hódító díszterem ajtajában, egyenként köszöntötte a megjelent vendégeket, köztük – a teljesség igénye nélkül – a belga (Marie-France André), a bolgár (Ulyana Bogdanska), a kanadai (Isabelle Poupart) és az idén tragikus veszteséggel sújtott nigériai nagykövet asszonyt, Eniola Olaitan Ajayit, ír (Pat Kelly), német (Volkmar Wenzel), svájci (Peter Burkhard) és svéd (Niclas Trouvé) kollégáját, valamint I. Ferenc József császár utódját, a végtelenül pozitív kisugárzású, barátságos újságíró, politikus és diplomata Habsburg Györgyöt, Jeszenszky Géza egykori külügyminisztert, volt nagykövetet, s nem utolsósorban Dr. Varga Juditot, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárát.

a-national-day-2018-ambassador-andre-bogdanska-varga-judit.jpgDr. Varga Judit, a Miniszterelnökség EU-kapcsolatokért felelős államtitkára Marie-France André belga és Ulyana Bogdanska bolgár nagykövet ölelésében (Fotó: Aigner Ivan)

 

+++ Éltél vagy jártál már Ausztriában?
Oszd meg az élményeidet, tapasztalataidat kommentben! +++

 

a-national-day-2018-georg-von-habsburg-gyorgy_jeszenszky-geza.jpgHabsburg György az egykori külügyminiszter és nagykövet, Jeszenszky Géza társaságában (Fotó: Aigner Ivan)

 

Hiteles üzenet a biztonság és a stabilizáció jegyében


A hegedűn muzsikáló, kétgyerekes anyaként is bizonyító nagykövet asszonyról 2011-ben sokat írtak az osztrák lapok, hiszen a II. világháború utáni Osztrák Köztársaság történetében elsőként, külföldön, gyilkosságért feljelentett osztrák állampolgár Dubaiból való „hazautazását a diplomata Elisabeth Ellison-Kramer ügyes tárgyalóképességének köszönhette”.
Lévén, hogy az osztrák külügyminisztérium jogvédelem, jogi és hatósági jogsegély, általános jogi ügyekért felelős osztályának egykori vezetője hiteles személyiség, az idei ünnepi beszédében elhangzottak teljes összhangban vannak saját személyiségével.

Ausztria az Európai Unió Tanácsának elnökségét július 01-jén, nagy geopolitikai változások és az Európai Unión belüli feszültségek idején vette át. Elnökségünk mottójaként az Egy védő Európát választottuk. Az Európai Unió védelmi szerepére összpontosítva, három területet jelöltünk meg prioritásként: biztonság és az illegális bevándorlás elleni küzdelem, a jólét és a versenyképesség biztosítása a digitalizáció által, valamint stabilizáció az Európai Unió szomszédságában.
Ezen túlmenően az osztrák elnökségnek számos, kihívást jelentő, megtárgyalandó témája van, ideértve az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépésével, azaz a Brexittel kapcsolatos tárgyalásokat csakúgy, mint az Európai Unió 2021-2027-es költségvetését, az ún. többéves pénzügyi keretet.
(...) az Európai Unió kulcsfontosságú időszakban találja magát, amikor különösen fontos, hogy jövőbeli kérdések ügyében meghallgassuk a polgárainkat.
A mostani osztrák az utolsó teljes ciklusú elnökség a 2019. májusban esedékes európai parlamenti választások előtt. Ezért is magasak az elvárások a tekintetben, hogy az elnökségünk alatt a lehető legtöbb ügyet lezárjuk, vagy legalábbis a lehető legnagyobb előrelépést érjük el. Jelentős erőfeszítéseket és minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy őszinte közvetítőként, konstruktív szerepet játsszunk az elkövetkező hónapokban is.

Meggyőződésem, hogy a jelenlévők nagy száma nem kevésbé nagykövet asszony személyének is szólt. Mi sem áll távolabb a véletlentől, hogy a Magyar Vöröskereszt egykori elnöke, a történelmet imádó lelkemben főhercegként is számon tartott Habsburg György, valamint a két másik németajkú állam, Németország és Svájc nagykövete, azaz Volkmar Wenzel és Peter Burkhard is örömmel pózolt vele.

a-national-day-2018-ambassador-wenzel-ellison-parker-burkhard.jpgVolkmar Wenzel német, Elisabeth Ellison-Kramer osztrák és Peter Burkhard svájci nagykövet (Fotó: Aigner Ivan)

Említésre méltó még néhány fontos jubileum, hiszen kerek egy évszázada vezették be Ausztriában a nők szavazati jogát, s szintén 100 éve, az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásával, 1918. november 12-én alakult meg az első osztrák köztársaság. Ahogy a nagykövet asszony gyönyörűen megfogalmazta:

Noha Ausztria és Magyarország azóta külön utakon jár, szomszédként, közös történelmünk emlékeit őrizve, továbbra is közeli kapcsolatot ápolunk.

a-national-day-2018-bouquet.jpgFotó: Aigner Ivan

 

Szemgyönyörködtető látvány ízlelőbimbókra adaptálva


Az összetartást erősítő és az együttműködésre sarkalló gondolatok után felcsendült az osztrák, a magyar, végül pedig az Európai Unió himnusza, majd kitárultak az ízlésesen megterített ga(u)sztrobirodalomba vezető ajtók szárnyai.
A jelenlévők pozitív hullámoktól feltöltve, látható megelégedettséggel, határozottan indultak meg az energiaraktárak feltankolását biztosító, finom falatokkal és ízletes fogások irányába.

A kulináris kirándulással fűszerezett ünnepség evés-ivás közbeni, közötti és utáni, élénk beszélgetésbe, kapcsolatmélyítésbe torkollott, amivel – a beszédben elhangzottak értelmében – az osztrák külképviselet maradéktalanul teljesítette aznapi küldetését.

a-national-day-2018-ambassador-ellison-kramer-jeszenszky-geza.jpgElisabeth Ellison-Kramer osztrák nagykövet Jeszenszky Gézával beszélget (Fotó: Aigner Ivan)

 

+++ Ne maradj le a többi nagyköveti interjúról és fogadás beszámolójáról! Kattints a jobb felső sarokban lévő KÖVETÉS gombra… +++

 

Hasznos link


Többet szeretnél megtudni Ausztriáról, az Osztrák Nagykövetség magyarországi működéséről, tevékenységéről, országaink együttműködéséről? Érdekelnek osztrák vonatkozású nyilvános programok és rendezvények? Akkor látogass az Osztrák Nagykövetség hivatalos weboldalára, illetve kövesd a munkájukat Facebook-profiljukon és/vagy a nagykövet asszonyt Twitteren!

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a jobb felső sarokban található KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Like-olj ide kattintva a www.facebook.com/diplomaciamindenkinek oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr7314355885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása