Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

Hol van az évi 500 millió képkocka hazája?

2019. szeptember 25. 07:48 - IAMedia

Meg tudnál nézni 3 filmet naponta, mindezt 365 alkalommal évente? Most képzeld el, hogy van olyan ország, ahol napi 3 filmet gyártanak le! Hagyd, hogy magával ragadjon egy 150 éves sztori, miközben színes-fűszeres menüt majszolsz a rózsaszín ködben…

indian-film-festival-hungary-2019-ls-plain-fb.jpg

 

3 film gyártása naponta


Bizonyára hallottál már Hollywood indiai unokatestvéréről, az indiai filmgyártás fellegváráról, Bollywoodról? Ha nem, akkor érdemes tudni, hogy a világ második legnépesebb országában évente több film készül, mint az amerikai filmipar fővárosában.
További érdekesség, hogy Magyarország számos külföldi forgatócsoport kiemelt célállomása.

Az Indiai Nagykövetség – küldetésénél fogva – gazdasági, kulturális, oktatási és idegenforgalmi hídként szolgál India és Magyarország között. Így szinte magától értetődik, hogy a mozgókép érzelmekre és érzékekre ható, csodálatos világa kiváló tartóoszlopa a kétoldalú kapcsolatok további elmélyítésének. Az országaink közötti jó viszony ápolásában kiemelkedő szereppel bír az Indiai Köztársaság nagykövete, Őexcellenciája Kumar Tuhin, aki a világ különböző tájain szerzett több évtizedes tapasztalattal felvértezve dolgozik a gazdasági és kulturális együttműködésünk elmélyítésén. Felhívta a figyelmet az országaink között 78. éve meglévő diplomáciai kapcsolatokra, aminek megünneplésére az idén a Budai Várat is fényárba borítják.

Az Indiai Filmfesztivál eseménynaptárunk szerves, kiemelkedő része, amely meghatározó szerepet játszik az India és Magyarország közötti kulturális eszmecsere, valamint a két ország filmművészetének kölcsönös nagyrabecsülése terén. Nagy örömömre szolgál, hogy az elmúlt évek során a fesztivál új utakat nyitott meg az országaink között fennálló kétoldalú kapcsolatok további bővítésére, az India iránti lelkesedés és rajongás erősítésére.

indian-film-festival-hungary-2019-pc-kumar-tuhin-web.jpgFotó: Aigner Ivan

 

Te is részese vagy az utazásnak


A több mint 100 éves indiai film az 1990-es évek közepén indult világhódító útjára. A telített színekkel, dallal, tánccal fűszerezett, elsősorban szerelmi románcokra épülő alkotásokból évente ezernél is több készül. Ez annyit jelent, hogy naponta átlagosan 3 filmet termel ki a szubkontinens. Természetesen, folyamatosan bővül a paletta, így a történelmi-fantasztikus eposzok, a fogcsikorgató izgalommal telített akciófilmek éppúgy helyet kapnak, mint a hasizomerősítő vígjátékok.

Ezekből válogatott össze az idén 12 alkotást az Indiai Filmfesztivál a Világ Körül (IFFW) kurátora, egyben a Legjobb indiai kurátor díj nyertese, Captain Rahul Bali, azaz magyarosítva Balu kapitány, amolyan ízletes kóstolóként, hűen szemléltetve az indiai film sokoldalúságát és egyre terjedő népszerűségét.
A sajtótájékoztatón kiemelte, miszerint büszke arra, hogy az egész országot képviselő filmválogatással tudja

terjeszteni India illatát és sokszínűségét. A mozi a képzelet földje; a művészet egyetlen interaktív formája azáltal, hogy olyan utazásra visz, amelynek részese vagy, mivel a te történeted is; s amelynek célja, hogy hidat húzzon a különböző kultúrák között. (…) Őszintén hiszünk abban, hogy a kultúra terén folytatott együttműködések előbb-utóbb, de kivétel nélkül kereskedelmi együttműködéshez vezetnek. A magyarországi Indiai Filmfesztivál a kezdetektől fogva egy meghatározó eseményként működik a kulturális együttműködés előmozdítása érdekében, míg a filmművészet médiumán keresztül megismerteti közönségét India szépségével, az ország esszenciájával. Izgatottan várjuk az idei eseményt is, amely számos együttműködés és kulturális találkozás színtereként arra hivatott, hogy az India és Magyarország közötti barátságot a következő szintre emelje.

indian-film-festival-hungary-2019-pc-kumar-tuhin-captain-rahul-balu-web.jpgŐexc. Kumar Tuhin, India magyarországi nagykövete és Captain Rahul Bali, az Indiai Filmfesztivál kurátora (Fotó: Aigner Ivan)

 

+++ Akarsz az elsők között értesülni az új nagyköveti interjúkról és fogadások beszámolójáról? Kattints a KÖVETÉS gombra… +++

 

Focicsapat +1


Az Indiai Filmhét immáron 5. alkalommal kerül megrendezésre, amelynek az idén a budapesti MOM Parkban működő Cinema Pink szolgál helyszínéül. Október 07-13. között napi 2 filmet láthat a nagyérdemű. S mivel a mozi és az étkezés szinte egymástól elválaszthatatlan élmény, a filmhét alatt különleges fűszerek és ízek bűvöletébe is kerülhetünk.

Tanuja Shankar, az Amrita Sher-Gil Kulturális Központ igazgatója elmondta, hogy

az idei eklektikus filmcsokor díjnyertes és a legnagyobb kasszasikert produkáló alkotásokból áll. A vetítések mellett mesterkurzusokon és kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehetnek a mozi szerelmesei.

Ezek keretében a fesztiválon díjnyertes indiai színészek és filmgyártók (többek között Raima Sen, Umesh Shukla, Rahul Mittra és Dr. Rajinder Chadha), valamint a magyar filmvilág, művészeti és kulturális élet képviselői is tiszteletüket teszik.

indian-film-festival-hungary-2019-pc-tanuja-shankar-web.jpgFotó: Aigner Ivan

A program 12 indiai filmet mutat be 7 különböző eredeti nyelven, magyar felirattal. A leírásokért és foglaláshoz kattints a lenti képre vagy az alábbi linkre

 

>> Indiai Filmfesztivál 2019 programja <<

 

indian-film-festival-hungary-2019-poster-collection-web.jpgA 2019. évi Indiai Filmfesztivál alkalmából bemutatásra kerülő alkotások

Mahatma Gandhi születésének 150. évfordulójának alkalmából és annak tiszteletére igazi filmtörténeti csemegét, azaz az indiai vezető inspiráló életútjáról 1982-ban készült filmet is megnézhetjük.
 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a jobb felső sarokban található KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Likeolj ide kattintva a Diplomácia Mindenkinek oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

indian-film-festival-hungary-2019-pc-group-web.jpgFotó: Aigner Ivan

 

Hasznos link


Többet szeretnél megtudni Indiáról, az Indiai Nagykövetség magyarországi működéséről, tevékenységéről, országaink együttműködéséről? Érdekelnek kanadai vonatkozású nyilvános programok és rendezvények? Akkor látogass az Indiai Nagykövetség hivatalos weboldalára, illetve kövesd a munkájukat Twitter-profiljukon!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr8815166562
süti beállítások módosítása