Diplomácia mindenkinek

Utazás a nemzetközi kapcsolatok művészetének izgi világában

A svájci nagykövet bravúros mentőakciója

2018. november 20. 17:31 - IAMedia

Hogyan zajlik az élet a Svájci Nagykövetség falai között? Mi rejlik a kis budapesti ékszerdobozban? Miként hajtott végre a nagykövet szemrevaló mentőakciót? Bennfentes sztorik egy munkatárs tolmácsolásában…

ch-hambuch-dora-szemrevalo-sehenswert-2018-peter-burkhard.jpgPeter Burkhard, Svájc magyarországi nagykövete (Fotó: Svájci Nagykövetség Budapest)

 

Goethe, Mozart és Tell Vilmos utódai


Sajtószabadság, néma forradalom, emberiesség elleni bűntettek, menekültek, kábítószer-függőség, női egyenjogúság, fényharcosok és mindennapi hősök… Milyen fonal köti ezeket össze? Mely vászon fedi le mindegyiket egy Szemrevaló összefogás keretében?

Az alpesi legelők békéje és tisztasága csakúgy, mint a négynyelvű ország sokszínűsége és a luxusórák kiváló minősége tökéletesen nyomon követhető a Svájci Nagykövetség mindennapi munkájában. Huszti-Hambuch Dóra, a Svájci Nagykövetség kulturális és oktatásügyi megbízottja ebbe enged betekintést, s elárulja a műveltségben, felkészültségben és spontán helyzetmegoldó képességben egyaránt jeleskedő nagykövet miként hajtott végre igazán bravúros, Szemrevaló mentőakciót.

 

Kis Svájc Budapest közepén


Milyen érzés fogja el, amikor reggelente átlép egy „országhatárt”, azaz belép a munkahelye, a Svájci Nagykövetség kapuján?

Emlékszem, amikor elkezdtem dolgozni a nagykövetségen, minden reggel különleges érzés volt átlépni a „határon”, s nemcsak azért, mert egy csodálatos villaépületben van a Stefánia úton, hanem azért is, mert tényleg egy más világba csöppentem. Az első napokban, hetekben csak kapkodtam a fejem, amikor egy megbeszélés során hol németül, hol franciául, hol angolul, hol magyarul zajlott a társalgás. A nagykövetség tényleg egy kis Svájc Budapest közepén…

ch-hambuch-dora-szemrevalo-sehenswert-2018-embassy-switzerland-budapest.jpgSvájc budapesti nagykövetségének homlokzata (Fotó: Aigner Ivan)

 

Hídépítő kultúra


Mindennapi tevékenysége során, miben látja a diplomácia erejét? Milyen helyet tölt el mindebben egy kulturális programsorozat megszervezése?

Véleményem szerint a kultúra a diplomácia egyik alappillére. A kultúra mindenképpen hidakat épít. Bár Svájc Budapesten nem működtet kulturális intézetet, követségünk megpróbálja lehetőségeihez mérten átvállalni ezt a feladatkört. Igyekszünk minél több területen jelen lenni, több filmfesztiválon támogatjuk svájci filmek bemutatását (Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, BIDF, Szemrevaló filmfesztivál), svájci vonatkozású koncerteket, kiállításokat és irodalmi eseményeket szervezünk.

Emellett nagyon fontosnak tartjuk a több ország részvételével megvalósuló projekteket is. Együttműködésünk a Goethe Intézettel, az Osztrák Kulturális Fórummal, a Francia Intézettel és az Olasz Kultúrintézettel kimondottan jó.
Mindenképpen szeretném megemlíteni, hogy bár Svájc nem tagja az EU-nak, követségünk részt vesz az EUNIC, az Európai Unió tagállamainak kulturális intézeti hálózatát tömörítő nemzetközi szervezet munkájában, ahol kiváló lehetőség nyílik a tapasztalatcserére, illetve közös kulturális projektek megvalósítására. Egyik legsikeresebb programunk az Irodalom Éjszakája, melyet 2019-ben immár második alkalommal, a Radnóti Színházzal közösen valósítunk majd meg.

ch-hambuch-dora-szemrevalo-sehenswert-2018-festival-banner-hun.jpg

 

7 évnyi értékközvetítés


Elérkezett a sorsdöntő 7. év. Milyen tapasztaltokat tud levonni? Milyen tendenciákat figyelhetünk meg a folytatást illetően?

Szerencsére a 7. év nem tartogatott kellemetlen meglepetéseket a Szemrevaló szervezői számára. Nem váltak el útjaink, sőt. A fesztivál évről-évre több érdeklődőt vonz, így mindenképpen szándékunk folytatni az együttműködést. Amellett, hogy a német nyelvű országok aktuális filmtermésének legjavát próbáljuk elhozni Magyarországra, minden évben próbálunk kicsit megújulni. Idén például egy rövidfilmblokkal leptük meg a nézőket, amelyben három, nemzetközi filmfesztiválokon is bemutatott svájci filmet láthattak.

 

+++ Éltél vagy jártál már Svájcban?
Oszd meg az élményeidet, tapasztalataidat kommentben! +++

 

ch-hambuch-dora-szemrevalo-sehenswert-2018-ambassador-wenzel-ellison-parker-burkhard.jpgVolkmar Wenzel német, Elisabeth Ellison-Kramer osztrák és Peter Burkhard svájci nagykövet (Fotó: Aigner Ivan)

 

Szemrevaló összefogás


A három szervező testvérország példaértékű és szemrevaló összefogásán túl, milyen érték(ek)et tudnak közvetíteni a magyar, illetve az itt élő külföldiek számára?

A három intézmény nemcsak a Szemrevaló fesztivált szervezi közösen, hanem a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is évek óta közös standdal (Druckfrisch) várjuk a könyvek szerelemeseit a Millenárison.

Az a tapasztalatunk, hogy összefogva sokkal magasabb színvonalú rendezvényeket tudunk megvalósítani, több emberhez jutunk el. Nyilván akadnak olyan kérdések, amelyekben mindenki egy kicsit máshogy látja a dolgot, ám idáig mindig sikerült megtalálni a közös megoldást, így mindenki csak nyer az együttműködéssel.

A Szemrevaló fesztiválra mindig próbálunk beválogatni olyan filmeket is, amelyek elgondolkoztatják és társalgásra vagy vitára ösztönzik a nézőket.

 

Nyelvi koktélbár


Svájc többnyelvűsége éppúgy előnyös, mint amennyire hátrányos, hiszen a francia, német és olasz programokat egyaránt magáénak érezheti, ami nyilván többletteherrel is jár. Hogyan sikerül stabilan egyensúlyozni ezen a kényes pályán?

Svájc számára kimondottan fontos, hogy sokszínű és soknyelvű kultúráját külföldön is bemutassa, így követségünk számára elengedhetetlen, hogy az egyes nyelveket képviselje. A többnyelvűség szerintem nem teher, inkább gazdagít és nyitottá tesz. Az EUNIC szervezésében évente megrendezésre kerülő Európai nyelvi koktélbáron Svájc egyedüli országként 4 nyelvet képviselve, német, francia és olasz nyelven kínál nyelvi játékokat, sőt, az érdeklődők még Svájc negyedik hivatalos nyelvén, rétorománul is megtanulhatnak pár szót. 

ch-hambuch-dora-szemrevalo-sehenswert-2018-peter-burkhard-dieter-fahrer-interview.jpgPeter Burkhard nagykövet Dieter Fahrer rendezővel beszélget (Fotó: Kerekes Zoltán)

 

Bravúros mentés bernáthegyi módra


Véleménye szerint a mindenkori nagykövet filozófiája, stílusa, ízlése mennyire befolyásolja a követség irányvonalát? Példának okáért, milyen hatással tud lenni egy igen széles látókörű diplomata, mint Burkhard nagykövet úr, a nemzeteink közötti kapcsolatok, illetve a németajkú követségekkel való együttműködés elmélyítésére?

16 éve vagyok a nagykövetségen, így Peter Burkhard már az ötödik nagykövet, akivel együtt dolgozhatok. Az egyes nagyköveteknek nyilván vannak személyes elképzelései, ám inkább az aktuális projektek minősége számít, nem pedig a nagykövetek preferenciái. A főbb irányvonalak megbeszélése után, általában szabad kezet kapok, és nagyon jó érzés, hogy számíthatok Burkhard nagykövet úr támogatására. Sokat tanulok tőle, hiszen rengeteg tapasztalata van; pillanatok alatt átlátja az adott helyzetet.

Talán nem haragszik meg, ha elárulok egy műhelytitkot. Az idei Szemrevaló fesztiválra ellátogatott A negyedik hatalmi ág (Die vierte Gewalt) című film rendezője. A film a sajtó szerepéről, függetlenségéről, illetve az olvasók felelősségéről szól. A filmbemutató után beszélgetést terveztünk a rendezővel, de a moderátor az utolsó pillanatban lemondta a szereplést. Nagykövet úr értesülve a problémáról rögtön felajánlotta, hogy elbeszélget Dieter Fahrer rendezővel. Mivel nagykövet úr kiválóan kiismeri magát a svájci újságok terén is, nagyon érdekes eszmecsere szemtanúi lehettünk. Utólag úgy gondolom, jobban nem is alakulhatott volna az este.

ch-hambuch-dora-szemrevalo-sehenswert-2018-giacun-caduff.jpgHuszti-Hambuch Dóra a Szemrevaló fesztiválon Giacun Caduff producerrel (Fotó: Kerekes Zoltán)

 

A megérdemelt pihenés és a magánéleti örömök iránt érzett eufórián kívül, milyen gondolattal hagyja el egy munkanap végén a nagykövetséget, azaz tér vissza „magyar földre”?

Egy sikeres munkanap vagy rendezvény után feltöltődve, elégedetten és örömmel térek „haza”.

 

Cikkajánló


Kattints a feketével kiemelt részekre vagy valamlyik képre… >>

a-national-day-2018-ambassador-ellison-kramer-georg-von-habsburg-gyorgy.jpg>> Pazar osztrák nagyköveti fogadás <<

ch-swiss-national-day-2018-matterhorn.jpg>> Roger Federer 727 éves ékszere <<

 

Hasznos link


Többet szeretnél megtudni Svájcról, a Svájci Nagykövetség magyarországi működéséről, tevékenységéről, országaink együttműködéséről? Érdekelnek svájci vonatkozású nyilvános programok és rendezvények? Akkor látogass a Svájci Nagykövetség hivatalos weboldalára!

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

✅ Tetszik a cikk? Nyomj egy lájkot és oszd meg!
⛔ Van építő jellegű véleményed a leírtakkal kapcsolatban? Nehogy magadban tartsd! Írj bátran!
❓ Megesz a kíváncsiság, milyen hasonlóan izgi vagy tanulságos cikkeket olvashatsz a jövőben a blogomon? Határozottan kattints a jobb felső sarokban található KÖVETÉS gombra!
➕ Böki az oldaladat, vajon ki mozgatja a háttérből a szálakat? Ki vagy éhezve további részletekre? Kukkants be hozzám a Facebookon és az Instagramon egyaránt!

Like-olj ide kattintva a www.facebook.com/diplomaciamindenkinek oldalon!

♦ ♦ ♦ ♦ ♦

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://diplomacia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr6114383594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása